GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H Γυμνή Θεολογία του Κώστα Μαρδά

«Η ποίηση είναι μια σπουδαία τέχνη για να την αφήσουμε στους ποιητές» ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς στην παρουσίαση της νέας το...


«Η ποίηση είναι μια σπουδαία τέχνη για να την αφήσουμε στους ποιητές» ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς στην παρουσίαση της νέας του ποιητικής συλλογής «Γυμνή Θεολογία» στο Ζάππειο, στις 15/9, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό στο πλαίσιο της 45ης Έκθεσης Βιβλίου.
Σχολιαστές της ποιητικής βραδιάς ήταν ο Νέστωρ Πουλάκος, εκδότης του οίκου Vakxikon, o δικηγόρος Φώτης Κουβέλης, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και η ηθοποιός Μαρία Σπαντιδάκη.
«Η ποίηση του Κώστα Μαρδά είναι ακάλυπτη, θέλει να προβάλει το σώμα της, εκτίθεται και εκθέτει. Είναι γυμνή, χωρίς στολίδια, δεν είναι μεγαλόστομη αλλά και δεν της λείπει η κραυγή και η οργή» παρατήρησε ο Φώτης Κουβέλης:
«Είναι ποίηση έντιμη και ειλικρινής. Σαν ένα γυμνό μαχαίρι που κόβει όσα προσβάλλουν τον άνθρωπο. Θεολογία... γιατί μιλά για τους δικούς τους Θεούς και κρύβει τα δάκρυά του με την ειρωνεία που τον διακρίνει. Ο ποιητής κατεδαφίζει στερεότυπα, χτίζει εικόνες, ελέγχεται και ελέγχει όσα υπονομεύουν τον άνθρωπο. Είναι ποίηση πολιτική, βαθιά και αιφνιδιαστική».

Η ποίηση του Μαρδά «απευθύνεται στον Θεό με τρόπο θρησκευτικό αλλά και ειδωλολατρικό» τόνισε ο Γιώργος Χρονάς.
«Η οργή του είναι συγκροτημένη, δεν κάνει μυθιστόρημα, κάνει ποίηση και τραγούδι. Μυκηναϊκός και Θηβαϊκός ρυθμός διακρίνουν τα ποιήματά του, αφού παρουσιάζει ιστορίες ανθρώπων που έχουν τραγικότητα. Η κομψότητα του τίτλου της ποιητικής συλλογής παραπέμπει όχι στον Θεό αλλά στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο που ταλαιπωρείται στη ζωή του, και «γυμνός» κοιτάει βαθύτερα τον κόσμο γύρω του. Η ποίησή του έχει όλες τις ιστορίες που δεν φωτίζονται στη δημοσιογραφία, ιστορίες ανθρώπων που δεν εμφανίζονται στις στήλες των εφημερίδων».
Στην παρουσίαση του βιβλίου, ο δημοσιόγραφος ποιητής Κώστας Μαρδάς είπε για την ενασχόληση του με την ποίηση:
«Πολλοί απορούν γιατί ξαφνικά, μετά από 35 χρόνια δημοσιογραφίας, γράφω ποιήματα. Τους πληροφορώ ότι έγραφα από τότε που 18άρης βίωσα την ποιητική έκρηξη της Μεταπολίτευσης. Και σκοπεύω να συνεχίσω... 'Αλλωστε, η ποίηση είναι μια σπουδαία τέχνη για να την αφήσουμε στους ποιητές».
Επίσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους δύο ομιλητές επισημαίνοντας ότι «πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί να επιλέξω ως αναλυτή τον Φώτη Κουβέλη.
Πέρα από το αν είναι ποιητής ή όχι, ο Φώτης κάνει πολιτικές επιλογές... ποιητικές.
Δηλαδή, αντισυμβατικές και μη εξουσιαστικές. Και τον Γιώργο Χρονά, γιατί καταυγάζει ως σπουδαίος ποιητής του σήμερα και του αύριο, που γράφει, αμύνεται και επιτίθεται ως πολιτικοποιημένος ζώντας ποιητικά».
Ο τιμώμενος αφιέρωσε την βραδιά στον αείμνηστο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Βέλιο, χωρίς- όπως υπογράμμισε - να προτρέπει κανέναν σε ευθανασία.
«Αλλά, σε μια εποχή, που οι οθόνες της επιχειρηματικής τηλεόρασης είναι τόσο λερωμένες, ο απελθών έδειξε, σε όλους εμάς τους δειλούς, ότι είναι ποιητής. Αφού η ποίηση δεν σου δείχνει μόνο πώς να ζεις, μα και πώς να πεθαίνεις...».
Η ηθοποιός Μαρία Σπαντιδάκη, με εκφραστικότητα διάβασε, μεταξύ άλλων, και το ποίημα «Μεταπολιτευόμενη»:
Υπέστη καρδιακό ο 'Αναξ.
Οι δε προδόσαντες αξιωματικοί εξέτισαν
τα 3/5 της ποινής τους.
Αισίως συνελήφθησαν οι τρομοκράτες.
Οι χρεοκόποι αγορεύουν ακωλύτως.
Τα λείψανα ανευρέθησαν των αγνοουμένων.
Οι πόρνες μας παροπλίσθηκαν.
Επιταχύνθησαν οι γυναίκες μας.
Αλλά, ω, εσύ ζωήλατη πατρίδα
ιέρεια και βιζιτού
ποτέ δεν τελειώνεις!
Ανανεώνοντας το μαύρο κραγιόν
στα ιδιόλεκτα χείλη σου,
τσογλάνια μαζί με ήρωες
στον ίδιο τάφο
ανάμεσα σε ψαλμωδίες και τσάμικα
κηδεύεις κηδευόμενη
και νεκραναστημένη!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση