GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται κάθε επτά δευτερόλεπτα

Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών αναγκάζεται να παντρευτεί κάθε επτά δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Save the Children, η οπο...


Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών αναγκάζεται να παντρευτεί κάθε επτά δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Save the Children, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, ενώ κορίτσια ακόμη και 10 ετών παντρεύονται πολύ μεγαλύτερους άνδρες σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, την Υεμένη, την Ινδία και τη Σομαλία.
Ο γάμος σε τόσο νεαρή ηλικία στερεί από τα κορίτσια την ευκαιρία για μόρφωση, αλλά και αυξάνει τους κινδύνους να υποστούν τραυματισμούς κατά τον τοκετό ή ακόμη και να πεθάνουν, αν κάνουν παιδιά προτού το σώμα τους είναι έτοιμο.
«Ο γάμος παιδιών είναι η αρχή ενός κύκλου μειονεκτημάτων που στερεί από τα κορίτσια βασικά τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να μορφωθούν, να αναπτυχθούν και να είναι παιδιά», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Save the Children Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.
«Τα κορίτσια που παντρεύονται πολύ νωρίς συχνά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμού. Μένουν έγκυες και εκτίθενται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, περιλαμβανομένου του ιού HIV», τόνισε η Τόρνινγκ-Σμιτ.
Η έκθεση της Save the Children κατατάσσει τις χώρες από την καλύτερη στη χειρότερη για τα κορίτσια, βάσει του ποσοστού γάμων παιδιών, του αριθμού των κοριτσιών που πηγαίνουν σχολείο, των εγκυμοσύνων μεταξύ των εφήβων, των θανάτων στη διάρκεια του τοκετού και του αριθμού των γυναικών βουλευτών.
Ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί και οι Σομαλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι συγκρούσεις, η φτώχεια και οι ανθρωπιστικές κρίσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που αφήνουν τα κορίτσια εκτεθειμένα στον γάμο σε πολύ μικρή ηλικία.
Το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα οδήγησε σε περίπου 14.000 εγκυμοσύνες μεταξύ εφήβων στη Σιέρα Λεόνε, ανέφερε η Save the Children.
Η οργάνωση αναφέρει το παράδειγμα της Σαχάρ, μιας 14χρονης πρόσφυγα από τη Συρία που ζει στον Λίβανο η οποία δεν θέλησε να δώσει το πραγματικό της όνομα. Η Σαχάρ παντρεύτηκε έναν 20χρονο άνδρα σε ηλικία 13 ετών και τώρα είναι δύο μηνών έγκυος.
«Η ημέρα του γάμου μου φανταζόμουν ότι θα ήταν μια υπέροχη ημέρα, αλλά δεν ήταν. Ήταν στενάχωρα», είπε. «Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που θα αποκτήσω μωρό. Όμως είμαι ένα παιδί που θα μεγαλώσω ένα παιδί», πρόσθεσε.
Η UNICEF εκτιμά ότι ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που παντρεύονται προτού ενηλικιωθούν φτάνει τα 700 εκατομμύρια, ενώ μία στις τρεις, περίπου 250 εκατομμύρια, παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Save the Children συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, την οποία θέσπισε ο ΟΗΕ το 2011 προκειμένου να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του 1,1 δισεκ. κοριτσιών σε όλο τον κόσμο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση