GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παπαδημούλης: Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο κόμμα της αριστεράς του 21ου αιώνα

«Όσοι πιστεύουν ότι το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνέδριο ρουτίνας, κάνουν λάθος. Αυτήν την περίοδο διανύουμε την πιο κρίσιμη κα...


«Όσοι πιστεύουν ότι το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνέδριο ρουτίνας, κάνουν λάθος. Αυτήν την περίοδο διανύουμε την πιο κρίσιμη καμπή για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις που θα πάρουμε έχουν τεράστια σημασία, όχι μόνο για το μέλλον της Αριστεράς, αλλά και της χώρας". Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Στην οικονομία», αναφέρει, «τα πιο δύσκολα είναι πλέον πίσω μας και εμφανίζονται θετικές προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Η ανάπτυξη όμως, η ταχύτερη μείωση της ανεργίας, οι επενδύσεις, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και φυσικά η ελάφρυνση του χρέους, δεν θα έρθουν με τον αυτόματο πιλότο. Απαιτούν ρεαλιστικό σχεδιασμό και δραστική βελτίωση της συνοχής και της αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης και της διοίκησης. Η θετική αλλαγή της τάσης των οικονομικών δεικτών όμως, δεν έχει φτάσει ακόμη στην κοινωνία και την καθημερινότητα των πολιτών. Γι’ αυτό και στη σχέση μας με την κοινωνία τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μας είναι απογοητευμένο, αποστασιοποιημένο ή και θυμωμένο. Το δε κόμμα μας παραμένει μικρό, κλειστό και με πεσμένο ηθικό. Πληρώνουμε, δε, και πρόσθετο κόστος γιατί, λόγω ελλιπούς προετοιμασίας και ανάγνωσης των πραγματικών συσχετισμών σε Ελλάδα και Ευρώπη, καλλιεργήσαμε, ιδιαίτερα πριν τον Ιανουάριο του 2015, υπερβολικές προσδοκίες, που αποδείχτηκε οδυνηρά ότι δεν ήταν άμεσα εφικτές».
Ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι : “Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο επανεκκίνησης που θα αξιολογήσει τα πάντα με ειλικρίνεια και θα ενώσει και κινητοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από ένα πολιτικό σχέδιο με σαφείς και εφικτούς στόχους. Με καθαρές επιλογές, χωρίς "βλέποντας και κάνοντας". Πιο συγκεκριμένα: Να επενδύσουμε στην σταθερότητα, που σημαίνει εκλογές το 2019. Προτεραιότητά μας: Ανάπτυξη-μείωση της ανεργίας- εκσυγχρονισμός της διοίκησης- ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Έμφαση στις εσωτερικές παθογένειες (πελατειακό κράτος- γραφειοκρατία- φοροδιαφυγή-καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης), που έφεραν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Εγκατάλειψη κάθε σκέψης ή υπόνοιας για προσφυγές στις κάλπες πριν το 2019. Θα είναι οδυνηρά επιζήμιο για τη χώρα και την κοινωνία και φυσικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αριστερά είναι για τα δύσκολα, δεν δραπετεύει στα δύσκολα. Οι ιδέες για «σύντομη δεξιά παρένθεση» είναι το ίδιο λανθασμένες και επιζήμιες, με το σχέδιο της ΝΔ για "σύντομη αριστερή παρένθεση". Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο κόμμα-παράταξη της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς του 21ου αιώνα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς».
Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι το Συνέδριο καλείται να κάνει ουσιαστικά βήματα για έναν ΣΥΡΙΖΑ «πιο μαζικό και ανοιχτό στην κοινωνική μας βάση, σε ιδέες και νέους ανθρώπους, όχι ένα κόμμα "σκαντζόχοιρος", πραγματικά ενιαίο, με εσωτερική δημοκρατία, ρεύματα ιδεών, αλλά όχι άθροισμα κλειστών ομάδων και καπετανάτων, με δημοκρατία και συλλογικότητα, όχι αρχηγικό φυσικά. Αλλά και με κατανομή ευθύνης, συλλογική αποτελεσματικότητα και απολογισμό δουλειάς. Κόμμα της κοινωνίας, όχι κόμμα του κράτους ή ελίτ στελεχών». «Για να πετύχουμε όμως», υπογραμμίζει, «απαιτούνται και οι ευρύτερες δυνατές συμμαχίες μέσα και έξω από την Ελλάδα, γύρω από κοινούς στόχους. Αυτό είναι η αλφαβήτα της Ιστορίας του αριστερού κινήματος. Την υποτίμηση αυτής της αλήθειας, την βιώσαμε οδυνηρά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης το 2015. Αντίθετα, η εφαρμογή αυτής της πλατιάς πολιτικής συμμαχιών στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, με πρωταγωνιστική συμβολή του Αλέξη Τσίπρα, αρχίζει ήδη να αποδίδει τους πρώτους καρπούς».
«Είναι ανάγκη λοιπόν», σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης, «αυτή την πολιτική συμμαχιών που ακολουθούμε στην Ευρώπη να την επιδιώξουμε και στην Ελλάδα. Με δυνάμεις του αντίστοιχου πολιτικού και κοινωνικού φάσματος. Σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης, που έχει ήδη απευθύνει δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνω το Συνέδριό μας να αποφασίσει τη συγκρότηση ενός μονιμότερου φόρουμ διαλόγου, των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, με στόχο τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου στην ελληνική κοινωνία».
«Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Παπδημούλης, «που χαρακτηρίζει την πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και ακόμα περισσότερο το Ποτάμι, δεν είναι προοδευτική, δεν οδηγεί κεντροαριστερά, δεν οδηγεί ούτε καν στο δημοκρατικό κέντρο. Οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά και στην επάνοδο μιας έξαλλης, ρεβανσιστικής Δεξιάς, νεοφιλελεύθερης, δέσμιας μεγαλοσυμφερόντων, γεμάτης με ακροδεξιά στελέχη στην ηγεσία της. Και αυτό έχουμε ιστορικό και δημοκρατικό καθήκον να το αποτρέψουμε».

2 σχόλια

  1. Τους μαλάκες δεν τους λες ποτέ να πάνε να γαμηθούνε. Αυγαταίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΔΙΩΞΑΝ ΟΙ ΧΟΥΝΤΟΓΕΝΕΙΣ ΤΣΙΠΡΕΟΙ ΤΟΝ τέως αντιπρόεδρο του ΣτΕ.
    ========================================================
    ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΡΑΡΑΣ: «Ο νόμος για τα κανάλια είναι αντισυνταγματικός!»
    =================================================================
    ΔΗΛΩΣΗ-ΒΟΜΒΑ: «Ο νόμος για τα κανάλια είναι αντισυνταγματικός!»
    =====================================================
    9/05/2016


    Η εκτίμηση του επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας του κυρίου Πέτρου Παραρά για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως την εξέφρασε στο ραδιόφωνο του ALPHA και τον συνάδελφο Σπύρο Χαριτάτο.

    «Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός»,
    δήλωσε στον Alpha 989 ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Πέτρος Παραράς. Εξήγησε ότι δεν μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς να έχει συγκροτηθεί το ΕΣΡ και σχολίασε ότι δεν μπορεί να ανακληθεί η άδεια των καναλιών αν δεν ανακληθούν οιπροϋποθέσεις με τις οποίες χορηγήθηκαν. Έκανε λόγο για «ανορθολογισμό» καθώς, όπως είπε, (οι πράξεις της κυβέρνησης στο θέμα των αδειών) δεν συνδέονται με την λογική».

    «Από άποψης συνταγματικού δικαίου είναι σαφές ότι ο αρμόδιος για να δώσει την άδεια είναι ο υπουργός κατόπιν συμφώνου γνώμης του ΕΣΡ, το οποίο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εφαρμογή του Δικαίου της ανάγκης (που επικαλείται η κυβέρνηση για την παράκαμψη του ΕΣΡ), είναι για άλλες περιπτώσεις.

    Υπήρχε θέμα με το ΕΣΡ.
    ======================
    Δεν μπορεί ένας να κάθεται επί 10 χρόνια επειδή δεν μπορούν να βρεθούν τα 4/5 για να εκλεγεί ένας άλλος. Να συμφωνήσουν οι πολιτικές παρατάξεις. Είναι θέμα εθνικής βούλησης.

    Καταργούν το άρθρο 15
    =====================
    και κάνουν μόνοι τους, δική τους νομοθεσία Η νομική άποψη είναι ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός», είπε χαρακτηριστικά.

    Επεσήμανε ότι «οι 90 μέρες αφορούν τα κανάλια που πήραν άδεια.
    ==========================================================
    Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει ότι οι άλλες τέσσερις τηλεοράσεις κλείνουν. Αυτό ας το καταλάβουν
    λιγάκι. Αν ο αδειούχος παραβιάζει την άδεια, να του παίρνουμε την άδεια».

    Ο κος Πέτρος Παραράς, τέως αντιπρόεδρος ΣτΕ,
    πρόσθεσε ότι «εφόσον υπάρχει το φάσμα και η τεχνολογία επιτρέπει 15-20 κανάλια, το κράτος δεν μπορεί να βάζει τα ελάχιστα από αυτά που θα μπορούσε να δώσει. Να βάλει ο νόμος προϋποθέσεις. Μέχρι εκεί που το φάσμα επιτρέπει, οι άδειες να δοθούν αφηρημένα με το ίδιο ποσό για όλους. Έχεις προϋποθέσεις να μου δώσεις την άδεια».

    Εκτίμησε ότι «εάν τελικώς κλείσει ο κάθε Alpha γεννώνται θέματα αποζημιώσεων» και
    ===========================================================
    διερωτήθηκε «πώς με υποχρεώνει να φύγω από μία επιχείρηση και να πάω σε άλλη».

    Επεσήμανε, τέλος, ότι ο Alpha, που βρέθηκε εκτός, είχε προσφέρει περισσότερα χρήματα από άλλον που έδωσε λιγότερα (για τη διαδικασία αδειών).

    2004, Αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
    ================================================
    2005, τέλος καριέρας λόγω ορίου ηλικίας.
    Από το 2005 μέχρι τον Σεπ. 2009, Πρόεδρος της Κεντρικής νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ακαδημαϊκού οργάνου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
    Από το 2007, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

    Ν Βράχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση