GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Ένα καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και άλλα δύο σκάφη στοχοθετήθηκαν χθες σε μια πυραυλική επίθεση από μια περιοχή της Υεμένη...


Ένα καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και άλλα δύο σκάφη στοχοθετήθηκαν χθες σε μια πυραυλική επίθεση από μια περιοχή της Υεμένης την οποία ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, στο τρίτο επεισόδιο αυτού του είδους μέσα σε μία εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον των USS Mason, USS Ponce και USS Nitze, τα οποία πλέουν σε διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως ελήφθησαν αντίμετρα και δεν επλήγη κανένα από τα τρία σκάφη ούτε υπήρξαν απώλειες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό.

Η επίθεση έγινε περί τις 22:30 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.

Το νέο επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αντίποινα από τις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ εναντίον τριών παράκτιων ραντάρ σε περιοχές της Υεμένης οι οποίες ελέγχονται από τους σιίτες αντάρτες σε αντίποινα για τις δύο προηγούμενες απόπειρες να πληγεί το καταδρομικό Μέισον με πυραύλους.

Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις, τις οποίες ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σηματοδότησαν την ανάληψη άμεσης στρατιωτικής δράσης εναντίον των Χούτι για πρώτη φορά και ήγειραν ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Υεμένη.

Οι σιίτες αντάρτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέψευσαν ότι ευθύνονται για τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Μέισον και διεμήνυσαν ότι θα αμυνθούν.

Το Πεντάγωνο επέμεινε την Πέμπτη στον περιορισμένο χαρακτήρα των αμερικανικών πληγμάτων, τα οποία στοχοθέτησαν θέσεις ραντάρ που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πιστεύουν πως κατέστησαν δυνατές τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του καταδρομικού την περασμένη Κυριακή και την περασμένη Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ δήλωσε εκείνη την ημέρα ότι τα αμερικανικά πλήγματα δεν σχετίζονται με την ευρύτερη σύρραξη στην Υεμένη, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι μετά τον Μάρτιο του 2015. Ο πόλεμος αυτός εξάλλου έχει προκαλέσει λιμό στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Οι ΗΠΑ – στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας – βοηθούν τις επιχειρήσεις της συμμαχίας αραβικών κρατών παρέχοντας εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα, ενώ είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων και πυρομαχικών για τις ένοπλες δυνάμεις του βασιλείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση