GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατρούγκαλος για τα εργασιακά: Όλα θα πάνε καλά

Θετικές χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τις θέσεις του πορίσματος της επιτροπής των σοφών για τα εργασιακά, καθ...


Θετικές χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τις θέσεις του πορίσματος της επιτροπής των σοφών για τα εργασιακά, καθώς όπως τονίζει στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι θα έχει θετική κατάληξη.

Ωστόσο σημειώνει ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».   

Επισημαίνει δε ότι στο πόρισμα οι ανεξάρτητοι ειδικοί διαπιστώνουν ότι για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». 

«Σε γενικές γραμμές, βεβαίως, υπάρχουν πάντοτε αποχρώσεις ή και επί μέρους ζητήματα που δεν έχουμε απόλυτη συμφωνία» συμπληρώνει ο κος Κατρούγκαλος.  

Σε ερώτηση αν θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα, ο υπουργός απαντά: «Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, θέλουμε να γυρίσει στην αρμοδιότητα αυτών που τους αφορά, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Επομένως η πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής των ανεξάρτητων ειδικών είναι να ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Σε σχέση με τους νέους εργαζόμενους, του κάτω των 25 ετών: «Έχουμε μια απόφαση της επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία θεωρεί ότι η πρόβλεψη κατώτερου μισθού, από αυτό που ισχύει για όλους, για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι παράνομη, αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Εκεί θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και από ΔΝΤ να σεβαστούν τη νομιμότητα. Εκεί δεν υπάρχει ζήτημα επιλογής μεταξύ καλών πρακτικών, εκεί υπάρχει ζήτημα να εφαρμόσουμε αυτό που είναι ο νόμος για την Ευρώπη».  

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις: « Δεν νίπτουμε τας χείρας μας ως Πόντιοι Πιλάτοι, παραπέμποντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- η δέσμευσή μας παραμένει ισχυρή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων». 

Είστε αισιόδοξος ότι θα καταφέρετε να απομονώσετε το ΔΝΤ; 

«Είναι καθήκον μας να αναστρέψουμε την απορρύθμιση, είναι καθήκον μας να επιστρέψουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Και όπως πετύχαμε στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να καταλήξουμε σε συμφωνία -με την οποία, ξέρετε, το ΔΝΤ δεν αισθάνεται ευτυχές, γιατί δεν προωθήσαμε κυρίως τις ιδιωτικές ασφαλίσεις όπως θέλει, επειδή κρατήσαμε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με χαρακτηριστικά αναδιανομής-, θεωρώ όπως πετύχαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση να απομονωθούν οι ακραίες απόψεις, έτσι θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Να μην δώσω, όμως, την εντύπωση ότι θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

Το θέμα του ασφαλιστικού έχει κλείσει ή μπορεί να ανοίξει ξανά επειδή πιέζει το ΔΝΤ; 

«Όχι φυσικά, όχι. Η πρώτη αξιολόγηση αφορούσε το ασφαλιστικό, αυτή έχει λήξει, κανείς δεν μπορεί να την ξανανοίξει».

Αν πιεστείτε προκειμένου να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητάνε οι Γερμανοί; 

«Το ΔΝΤ δεν είναι εντός του προγράμματος αυτού του Μνημονίου, δεν έχει υπογράψει αυτό το Μνημόνιο. Αυτό που πιέζουν οι Ευρωπαίοι είναι να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος, όπως είναι η παρούσα ιδιότητά του. Το ΔΝΤ δεν μας δίνει λεφτά αυτή την περίοδο, συμμετέχει στο κουαρτέτο της διαπραγμάτευσης προσφέροντας τις απόψεις του γιατί -όπως είπατε- μια ισχυρή πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας το ζητάει. Δεν είναι όμως σε θέση να αντιτίθεται στις θέσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι αντισυμβαλλόμενοί μας στο Μνημόνιο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, αναφέρει ότι υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς για έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης «στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία». 

Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζει ότι «η βασική μας μέριμνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν αποκατάσταση της νομιμότητας, να υπάρχουν άδειες που δεν υπήρχαν για 30 χρόνια, και η προστασία της Δημοκρατίας» και «ως συνταγματολόγος αισθάνομαι ότι η λύση που επιλέξαμε ήταν σωστή», ενώ κληθείς να σχολιάσει τη διακοπή της συνεδρίασης του ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής», «η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνή και σιωπηλή ως προς την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση