GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΠΑ: Ξαφνική αντικατάσταση του Τραμπ θα προκαλούσε χάος

Μετά το «μαύρο σαββατοκύριακο» που έφερε για τους Ρεπουμπλικανούς η δημοσιοποίηση του ηχητικού με τις χυδαιότητες του Ντόναλντ Τραμπ, πολ...


Μετά το «μαύρο σαββατοκύριακο» που έφερε για τους Ρεπουμπλικανούς η δημοσιοποίηση του ηχητικού με τις χυδαιότητες του Ντόναλντ Τραμπ, πολλά στελέχη του κόμματος καλούν τον προεδρικό υποψήφιο να παραιτηθεί από την προεκλογική κούρσα.

Όμως μια απόπειρα για την αντικατάστασή του θα προσέκρουε σε τεράστια νομικά και διαδικαστικά εμπόδια αναφέρουν αμερικανοί ειδικοί σε θέματα εκλογών, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή, έναν μήνα πριν τις εκλογές.

«Είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει αντικατάσταση τον Αύγουστο, πόσο μάλλον τον Οκτώβριο», δηλώνει ο στρατηγικός σχεδιαστής των Ρεπουμπλικανών Καρλ Ρόουβ.

Η αντικατάσταση προεδρικού υποψηφίου μόνο έναν μήνα πριν από τις εκλογές θα ήταν πρωτοφανές γεγονός στην σύγχρονη ιστορία των προεδρικών εκλογικών αναμετρήσεων των ΗΠΑ.

Ο κανονισμός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν προβλέπει διαδικασία ακούσιας απομάκρυνσης ενός προεδρικού υποψηφίου που έχει ήδη ανακηρυχθεί. Το κόμμα διαθέτει μία διαδικασία που είναι γνωστή ως κανόνας 9 που προβλέπει τον μηχανισμό κάλυψης κενής θέσης εάν ένας υποψήφιος πεθάνει ή παραιτηθεί.

Όμως, παρά τις πιέσεις, ο Τραμπ δεν δείχνει καμία διάθεση να παραιτηθεί.

Αν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αποφάσιζε να παραιτηθεί, η διαδικασία προβλέπει τη σύγκληση της 160μελούς επιτροπής της ρεπουμπλικανικής συνέλευσης για την επιλογή νέου υποψηφίου, λέει ο Τόμας Σβαρτς, ιστορικός της αμερικανικής προεδρίας στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε εκλογικό χάος, καθώς θα χρειαζόταν σειρά δικαστικών μαχών σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά για την αλλαγή των ψηφοδελτίων, με δεδομένο ότι οι σχετικές προθεσμίες έχουν παρέλθει σε πολλές πολιτείες.

Ενα άλλο εμπόδιο θα ήταν ο χειρισμός των ψήφων που έχουν ήδη κατατεθεί.

411.000 Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει αναφέρει ο Μάικλ Μακ Ντόναλντ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις προσεχείς ημέρες.

Η πρόωρη ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει σε έξι πολιτείες και αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει σε άλλες οκτώ.

Μέγιστο πρόβλημα για τους Ρεπουμπλικανούς θα ήταν ο κίνδυνος νομικής αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, κάτι που ενδεχομένως θα αποθάρρυνε ψηφοφόρους του κόμματος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Ντόνα Μπραζίλ δήλωσε ότι το κόμμα της πιθανότατα θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε απόπειρα των Ρεπουμπλικανών να αντικαταστήσουν τον Τραμπ, λέγοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στους ψηφοφόρους που έχουν ήδη ψηφίσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση