GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παππάς: Η αεροπειρατεία τελείωσε!

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως για τη σημερινή συνεδρίαση, διότι μπορεί να προσθέσει στον εξαντλητικό διάλογο γύρω από το νόμο που ψήφισε η Βου...


«Χαίρομαι ιδιαιτέρως για τη σημερινή συνεδρίαση, διότι μπορεί να προσθέσει στον εξαντλητικό διάλογο γύρω από το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες». Με αυτό τον τρόπο άνοιξε την τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός, που έχει κληθεί σε ακρόαση για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών, υπενθύμισε ότι ο διάλογος αυτός ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου του 2015 και έκτοτε, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και δημοσίως κατά το μέγιστο βαθμό, έγινε ο διάλογος και, ήταν ένας διάλογος, όπως είπε, και μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της υπεράσπισης των ιδιαίτερων συμφερόντων των ιδιοκτητών. Ο υπουργός απευθύνθηκε στα πολιτικά κόμματα λέγοντας πως πρέπει «να είμαστε ειλικρινείς για το αν και ποιες πιέσεις ασκήθηκαν στο πολιτικό σύστημα, αν υπήρξε όφελος από την αδειοδότηση των σταθμών για το δημόσιο συμφέρον». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε σημειώνοντας ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 90 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για 15.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, για την αύξηση της απασχόλησης στα νοσοκομεία που έχουν μεγάλες ανάγκες και για να υλοποιηθεί πρόγραμμα «επαναπατρισμού» Ελλήνων που θα προσφέρουν στην πατρίδα. «Είναι συνολικά νίκη για τη δημοκρατία μας η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού. Δεν είναι καλό να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι μπορούν να καθυποτάξουν την Πολιτεία και ότι το δημόσιο συμφέρον θα κάμπτεται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων», είπε ο υπουργός Επικρατείας. «Η ΝΔ να μας εξηγήσει πώς κάθε φορά που βήχει κάποιος καναλάρχης, παθαίνει η ίδια πνευμονία», είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε ότι πρόκειται για ένα λυπηρό φαινόμενο, κάνοντας πολιτική αποτίμηση στη στάση της ΝΔ.

«Σπάσαμε την αεροπειρατεία»

Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να απαντήσει στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Κοντομηνά ότι τον πλησίασε καναλάρχης της δικής του επιρροής για την εξαγορά του Alpha. «Ο κ. Κοντομηνάς με τον σταθμό Alpha συμμετείχε στο διαγωνισμό. Δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη το κανάλι του ξεκίνησε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να με καθυβρίζει. Μέσα στη συνολική τακτική του συγκεκριμένου σταθμού ήταν και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάνει αυτή την επιλογή διότι ατύχησε στον διαγωνισμό και είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια θα είναι η πορεία του τηλεοπτικού του σταθμού», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε πως είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε κάτι και μετά από λίγο κόμματα ασθμαίνοντα να λένε τα ίδια.

«Είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μια ομάδα επιχειρηματιών, που κατάφεραν σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα και το λαό, να πάρουν το δίκτυο των κεραιών και να πάρουν και την παραγωγή περιεχομένου. Με τη δική μας παρέμβαση σπάει αυτή η αεροπειρατεία», είπε επίσης στην Επιτροπή Θεσμών ο υπουργός Επικρατείας. «Θα είναι θετικό για την Πολιτεία συνολικά να αντιληφθούν όλα τα ειδικά ιδιαίτερα συμφέροντα ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον, διότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία μας», ανέφερε ο υπουργός.

Για το διαγωνισμό είπε ότι υπήρχαν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τον έλεγχο και την προέλευση κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. «Είχαμε πρόνοιες και για τον έλεγχο προέλευσης των κεφαλαίων και προϋποθέσεις τραπεζικής ενημερότητας και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις που έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη. Υπήρξαν αλλεπάλληλα φίλτρα που θωράκισαν αυτόν το διαγωνισμό ο οποίος πέρασε όλες τις πολιτικές, νομικές δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκε», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Ανέφερε ότι τα εκ του νόμου δικαιώματα των συμμετεχόντων εξασφαλίστηκαν πολλαπλώς και πλήρως ιδίως με τη δυνατότητα που δόθηκε σε όλους να κάνουν χιαστί έλεγχο στους φακέλους των ανταγωνιστών και αυτό ήταν πρόνοια του διαγωνισμού που τον θωράκισε έτι περαιτέρω. Για τον επιχειρηματία Καλογρίτσα και τη φημολογούμενη σχέση του με την κυβέρνηση, είπε ότι επιχειρήθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα να δημιουργηθεί ένα αφήγημα το οποίο θα τραυμάτιζε τη διαδικασία του διαγωνισμού αλλά αυτό δεν έγινε εφικτό.

«Προσωπικά περιβάλλω με την απόλυτη εμπιστοσύνη την επιτροπή του διαγωνισμού», είπε ακόμη ο υπουργός και προσέθεσε ότι είναι ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο άνθρωποι της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, με παντός είδους συκοφαντίες, διότι έκαναν τη δουλειά τους με τρόπο άρτιο. «Η πορεία των πραγμάτων έχει δείξει ότι οποιεσδήποτε σχέσεις και να είχε οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης με οποιονδήποτε από τους διαγωνιζόμενους, οποιονδήποτε προσανατολισμό πολιτικό και να είχε κάποιος από τους διαγωνιζόμενους, δεν υπήρχε περίπτωση να καμφθούν ή να παρακαμφθούν οι κανόνες του διαγωνισμού, για οποιονδήποτε», είπε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε στο σημείο αυτό ότι ο πρώτος που πήρε την άδεια ήταν ο Σκάι αν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έλεγε ότι «ο διαγωνισμός έγινε για να μην πάρει άδεια ο Σκάι».

Για τον αριθμό των αδειών είπε ότι ελήφθη υπόψη η διεθνής εμπειρία και βασίστηκε και στη μελέτη για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς. Ο υπουργός προσέθεσε επίσης ότι μπήκαν πολύ αυστηροί όροι για την απασχόληση. «Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των αδειών γίνεται απόφαση της Βουλής», είπε επίσης και τόνισε ότι στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μια αεροπειρατεία.

Για όσους προβλέπουν ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο υπουργός ανέφερε: «Τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τις σεβόμαστε όλοι. Και με βάση αποφάσεις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ το καθεστώς μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό». Επισήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι σταθμοί και μάλιστα με το σκεπτικό ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημείωσε επίσης ότι είναι ανησυχητικό ότι μπαίνουν στο στόχαστρο δικαστικοί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και προσπάθειας αποδόμησης του διαγωνισμού.

Απορρίφθηκε η αίτηση της ΝΔ, λόγω παρεμφερούς αντικειμένου της με τη διαδικασία που εξελίσσεται ήδη.

Απορρίφθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας (11 έναντι 9) το αίτημα της ΝΔ για ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών των προσώπων που εμπλέκονται στην διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Κρίθηκε ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της αποδοχής της παρεμφερούς πρότασης του Ευ. Βενιζέλου, βάσει της οποίας, κλήθηκε σε ακρόαση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να απαντήσει για το θέμα, διαδικασία η οποία εξελίσσεται αυτή την ώρα.

Σε επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής θα κληθούν οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Εξάλλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως επιχείρημα για την απόρριψη της πρότασης, αξιοποίησαν το γεγονός ότι υφίσταται δικαστική διαδικασία, μετά τη μήνυση που υπέβαλε η ΝΔ. 

Αντιπαράθεση Ν. Παππά-Μ. Βορίδη για το ζήτημα "Καλογρίτσα"

Οι σχέσεις του επιχειρηματία Καλογρίτσα με μέλη της κυβέρνησης ήταν αντικείμενο σειράς ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών αλλά και πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης.

Ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν σχέσεις με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη για να λάβει ως απάντηση ότι ο υιός Καλογρίτσας είναι κουμπάρος με τον Χρήστο Σπίρτζη. Ακολούθησε ερώτηση αν ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει δημόσιο έργο επί της σημερινής κυβέρνησης και μετά τη νομοθέτηση κατάτμησης των έργων, και ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας έλαβε μέρος σε έναν νόμιμο διαγωνισμό.

Αναφορικά όμως με τη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα στο διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο Ιωάννης Καλογρίτσας δεν ασκεί κατασκευαστική δραστηριότητα. «Προσκόμισε στοιχεία τα οποία επαρκώς κάλυπταν το ποσό για να πάρει την άδεια κι από κει και πέρα δεν κατέστη δυνατό γι' αυτόν -και γι' αυτό ζήτησε προθεσμία- να καταβάλει σε ρευστό το ποσό της πρώτης δόσης. Αυτό είναι το θέμα και η δημιουργία εντυπώσεων εξαντλήθηκε», σημείωσε ο υπουργός και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Μ. Βορίδης: «Ποιων εντυπώσεων, κύριε υπουργέ; Υπήρξε κρίση της Επιτροπής ότι έχει τα λεφτά και μετά δύο μέρες δεν κατέλαβε. Τετελεσμένο το έγκλημα. Ολοκληρώθηκε».

Ν. Παππάς: «Καλή τύχη στις μηνύσεις που υποβάλατε, τις οποίες τις θεωρώ ως πράξη ανήθικη. Στοχοποιείτε τα μέλη της Επιτροπής. Αν θέλετε πολιτική κόντρα, η πολιτική ηγεσία είναι εδώ και αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη».

Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικρατείας απευθύνθηκε στη ΝΔ για να υπογραμμίσει πως η εξέλιξη της μη χορήγησης άδειας στον κ. Καλογρίτσα και τελικώς η έκπτωσή του, υπονόμευσε το αφήγημα της ΝΔ και των καναλαρχών.

Ν. Παππάς: «Οι υπερθεματιστές είχαν το καθήκον να παρουσιάσουν περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε είδους τα οποία ρευστοποιούμενα θα μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο του τιμήματος. Αυτό συνέβη, δεν υπήρξε καμία παραβίαση καμίας προθεσμίας και διαδικασίας. Είμαστε στην επόμενη ημέρα και για κακή σας τύχη δεν συμμετέχει ο κ. Καλογρίτσας και έχει υπονομευτεί πλήρως το αφήγημά σας».

Μάκης Βορίδης: «Ο κ. Καλογρίτσας δεν συμμετέχει στη διαδικασία γιατί, παρά τις άοκνες προσωπικές προσπάθειές σας να πάρει, χωρίς χρήματα, άδεια, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι αποκαλύφθηκε χάριν των ενεργειών της Αντιπολίτευσης. Ο κ. Καλογρίτσας ήταν όλο το σχέδιό σας από την αρχή κι είχατε το θέμα ότι τσάκισε η χρηματοδότηση από την Τράπεζα Αττικής. Τι "πόθεν έσχες" είχε; Τη δήλωση του άλλου; Σας απασχολεί η σχέση για να δώσει ο άλλος 100 εκατ.;».

Ν. Παππάς: «Η Επιτροπή έχει κάνει τη δουλειά της. Εφόσον υπάρχει εξουσία διάθεσης, και το συγκεκριμένο ακίνητο (σ.σ. που δήλωσε ο Καλογρίτσας), είχε αποτιμηθεί από την Τράπεζα Αττικής στα 100 εκατομμύρια, πού είναι το θέμα;».

Ο Μάκης Βορίδης επέμεινε ότι υπάρχει ζήτημα με τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του επιχειρηματία καθώς δεν υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά για την προέλευση των οικονομικών μέσων των υπερθεματιστών. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε όμως ότι η υποχρέωση ήταν να παρουσιάσουν στοιχεία που καλύπτουν το σύνολο του τιμήματος και είχαν και την πρόσθετη υποχρέωση -κάτι που δεν έγινε στο διαγωνισμό για τη DIGEA- να καταβάλουν το ένα τρίτο του τιμήματος μέσα σε 15 ημέρες. «Αυτό δεν συνέβη με τον κ. Καλογρίτσα και κηρύχθηκε έκπτωτος», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Στις επικρίσεις του κ. Βορίδη ότι ο διαγωνισμός ήταν διαβλητός και στην προσωπική κατηγορία που του απηύθυνε ότι «έστησε το διαγωνισμό», ο Νίκος Παππάς είπε ότι είναι ντροπή και όνειδος για το πολιτικό σύστημα η μήνυση που κατέθεσε η ΝΔ και ότι τα μέλη της επιτροπής δεν είναι κομματικά στελέχη αλλά δημόσιοι λειτουργοί που έκαναν σωστά τη δουλειά τους υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον.

Μ. Βορίδης: «Μιλάτε εσείς που εργολαβικά πήγατε να δώσετε άδεια σε κάποιον που δεν είχε ένα ευρώ και στη συνέχεια δεν απαντάτε αν είχατε νταραβέρια με τον Κοντομηνά! Εσείς είστε ο εκπρόσωπος των συμφερόντων στην Επιτροπή!».

Ν. Παππάς: «Εσείς δεν εισπράττατε φόρους από ισχυρούς, προσβλέποντας σε μια εφήμερη τηλεοπτική βοήθεια! Και μη νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει ο κόσμος! Εγώ σας καλώ: Κάντε τώρα το βήμα. Ελάτε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ και "σφουγγάρι" που έλεγε κι ο Σαμαράς, στα 27 χρόνια. Ας τα ξεχάσουμε και συμβάλλετε τώρα. Μην γίνεστε ουρά των συμφερόντων. Είναι θλιβερό θέαμα».

Ο Κοντομηνάς και οι περούκες

«Κάνετε λάθος εάν νομίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από τηλεοπτικού τύπου πιέσεις», είπε ο κ. Παππάς και αναφέρθηκε στο περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. «Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Μπορεί να μεταμφιέσει και ένα δημοσιογράφο του. Ο ένας από τους δύο μεταμφιεσμένους εργαζόταν στον Αlpha», είπε και προσέθεσε ότι είναι απίθανοι οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία διότι «εάν ο κ. Κοντομηνάς επιθυμούσε να λάβει άδεια θα έπρεπε να υπερθεματίσει».

Όταν δε ο Ε. Βενιζέλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) κάλεσε τον κ. Παππά να απαντήσει ευθέως αν καταγγέλλει ότι έβαλαν τον δημοσιογράφο να τον παρακολουθήσει στη Ν. Υόρκη, ο υπουργός απάντησε καταφατικά.

1 σχόλιο

  1. Από το λουράκι σέρνουν τη Δικαιοσύνη
    =====================================
    Εξόχως αποκαλυπτικός ο κ. Σωτήρης Μπάγιας

    Η χειραγώγηση της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και μεγαλοσυμφέροντα είναι κοινό μυστικό. Έχει μεγάλη σημασία όμως, να λέγεται, έστω και κομψά, από έναν ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων.

    Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Σίλα Αλεξίου, που δημοσιεύεται σήμερα στα "ΝΕΑ", ο κ. Σωτήρης Μπάγιας ασκεί κριτική στη Δικαιοσύνη, με ευθείες βολές εναντίον εισαγγελέων που χειρίσθηκαν εν κρυπτώ την υπόθεση των υποκλοπών.

    Καταγγέλλει για αναξιοκρατικές κρίσεις δικαστικών λειτουργών αμφισβητώντας απερίφραστα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

    Μεταξύ των άλλων είπε: "Εξαιτίας των πολλών και σοβαρών αδικιών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου σε θέματα προαγωγών, μεταθέσεων, αποσπάσεων κ.λπ. με τη λήψη αποφάσεων, απρόσμενα ευμενών ή δυσμενών, για τους υπό κρίση συναδέλφους, που δημιουργούν -εύλογα- αισθήματα πικρίας, απογοήτευσης και ανασφάλειας".

    Το λέει ξεκάθαρα ο κ. Μπάγιας. Προωθούνται ημέτεροι και βολικοί και τιμωρούνται μη ελεγχόμενοι. Για να προσθέσει στη συνέχεια

    "Εκτός όμως από αυτά", λέει ο κ. Μπάγιας, "ανακύπτει και το κεφαλαιώδες ερώτημα: Αν δεν μπορούμε να έχουμε πραγματική δικαιοσύνη στις μεταξύ μας εσωτερικές σχέσεις, τι είδους δικαιοσύνη απονέμουν προς τα έξώ;"
    Τρίτη, 18 Μάρτιος 2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση