GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κάιρο με γεωπολιτική ατζέντα για την τριμερή

Μετά τη μονομαχία για τη διαπλοκή στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται εκ νέου στη γεωπολιτική ατζέντα και τις ισορροπίες στη νοτιοα...


Μετά τη μονομαχία για τη διαπλοκή στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται εκ νέου στη γεωπολιτική ατζέντα και τις ισορροπίες στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου με το ταξίδι εξπρές στο Κάιρο για την τριμερή με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Θοδωρής Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Όλγα Γεροβασίλη, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος, Δημήτριος Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.

Η ατζέντα

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:

- διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.

- τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).

- ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

- περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία

- μετανάστευσης.

- ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α.

- διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.

- προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνουν επιπλέον ότι η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Τριμερής Σύνοδος (τρίτη στη σειρά) μεταξύ Τσίπρα-Αναστασιάδη- Αλ Σίσι, είχε πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2015.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο

09:30 Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στον διεθνή αερολιμένα Καΐρου, όπου θα τον υποδεχθεί η υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου, Dalia Khorshid. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία προς το προεδρικό Μέγαρο Ittihadeya Ηλιουπόλεως, όπου θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση.

10:00 - 10:28 Διμερής Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

10:30 - 11:00 Διμερής συνάντηση Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου.

(Κατά τον χρόνο των διμερών οι υπουργοί των τριών χωρών που δεν θα συμμετάσχουν θα ευρίσκονται σε παρακείμενη αίθουσα όπου θα έχουν δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων)

11:00 - 11:10 Τελετή φύτευσης τριών ελαιοδένδρων σε προαύλιο χώρο Μεγάρου.

Φωτογραφίες τριών ηγετών στο εσωτερικό κτιρίου.

11:15 - 12:00 Κατ΄ιδίαν τριμερής συνάντηση τριών ηγετών.

12:00 - 13:30 Τριμερής συνάντηση με σύνθεση αντιπροσωπειών.

13:35 - 14:15 Δηλώσεις στον Τύπο.

14:30 - 15:15 Γεύμα Εργασίας.

15:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας κ.κ. Χρήστο Καβαλή και Ιωάννη Παπαδόπουλο και τους γενικούς προξένους των δύο πόλεων, στον προεδρικό ξενώνα Tahra.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση