GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα απίστευτα κόλπα που χρησιμοποιούν οι τζαμπατζήδες στα Μέσα Μεταφοράς

Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η "φιλοσοφία" των "δεν πληρώνω", οι ακυρώσεις εισιτηρίων έχουν μειωθεί δραματικά, όπω...


Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η "φιλοσοφία" των "δεν πληρώνω", οι ακυρώσεις εισιτηρίων έχουν μειωθεί δραματικά, όπως και οι πωλήσεις καρτών απεριορίστων διαδρομών και παρά τη μείωση της ώρας του ενιαίου εισιτηρίου από 90 σε 70 λεπτά τα έσοδα των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών κατέρρευσαν. Όπως αποκάλυψε η «Η», οκτώ στους δέκα επιβάτες σε λεωφορεία και τρόλεϊ είναι πλέον... τσαμπατζήδες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, οι απώλειες για τις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών να αγγίζουν τα 57 εκατ. ευρώ και να εκτοξεύουν τα ελλείμματά τους.
Δείτε παρακάτω τα κόλπα των τσαμπατζήδων για να μην ακυρώνουν τα εισιτήρια στα ΜΜΜ:
Το... λιποζάν και η λακ
Λίγο η κρίση, λίγο η αύξηση των εισιτηρίων και το ελληνικό δαιμόνιο, κάποιοι χρησιμοποιούν λιποζάν? για να γλιτώσουν το εισιτήριο! Με το... «λιποζάν» αλείφουν την πλευρά του εισιτηρίου που χτυπούν στο αυτόματο μηχάνημα ακύρωσης, και στη συνέχεια αφού το βγάλουν, σκουπίζουν την ουσία και μαζί της «σβήνεται» και κάθε είδους «αποτύπωμα» της σφραγίδας του μηχανήματος. Έτσι το εισιτήριο παραμένει? ολοκαίνουργιο! Βέβαια χρησιμοποιούν και άλλα «καλλυντικά», όπως το διαφανές μανό αλλά και το σπρέι μαλλιών η γνωστή σε όλους λακ!
Χρήση αυτοκόλλητης διαφάνειας
Ευρηματικοί οι τζαμπατζήδες, καθώς μαζί με τα σχολικά βιβλία «ντύνουν» και τα εισιτήρια. Η διαφάνεια βοηθά και μετά την ακύρωση σβήνει εύκολα το μελάνι της ακύρωσης. Το εισιτήριο είναι έτοιμο για μία ακόμα χρήση! Όμως η ευρηματικότητα δεν σταματά εκεί. Η πλαστικοποίηση εισιτηρίου είναι ακόμα μία λύση.
Προκηρύξεις υπέρ του «τζάμπα»
Ακόμα και στη διανομή προκηρύξεων κυρίως στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης στην περιοχή Ζωγράφου προχώρησαν όσοι θεωρούν ότι η επιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να είναι δωρεάν. Δίνοντας οδηγίες σε όσους δεν επικυρώνουν εισιτήριο αναγράφουν ακόμα και κινητά τηλέφωνα που πρέπει να απευθυνθεί κάποιος για να αποφύγει το πρόστιμο!
Τα... «δικαιώματα» των λαθρεπιβατών
Την ίδια στιγμή το διαδίκτυο έχει... «γεμίσει» με συμβουλές για όσους συλληφθούν χωρίς εισιτήριο. Τα κείμενα ενημερώνουν αναλυτικά τι επιτρέπεται δια νόμου να κάνει ένας παραβάτης όταν πιαστεί στα ΜΜΜ χωρίς εισιτήριο. Πρόκειται για 13 «συμβουλές» που εμμέσως, πλην σαφώς, αναφέρουν ότι είναι δικαίωμα του κάθε επιβάτη να μη δεχθεί έλεγχο, να μη δώσει τα στοιχεία του στον ελεγκτή, αλλά και να μη δεχθεί έλεγχο από την αστυνομία.
Εισιτήρια χέρι με χέρι
Από το 2011 «ανθεί» και μία άλλη μορφή λαθρεπιβίβασης, η οποία πλέον έχει γίνει καθημερινότητα για πολλούς επιβάτες. Πρόκειται για την πρακτική της παραχώρησης επικυρωμένων εισιτηρίων του μετρό από επιβάτες που δεν εξάντλησαν τα 70 λεπτά χρήσης της υπηρεσίας, προς τους επιβάτες που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ. Αν και η Αττικό Μετρό Α.Ε. «απάντησε» πριν από τρία χρόνια τυπώνοντας στην πίσω πλευρά των εισιτηρίων ότι: «Η παραχώρηση και αποδοχή επικυρωμένου εισιτηρίου, καθώς και η προτροπή παραχώρησης απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο (Π.Κ. ΆΡΘ.186.2 & 392).» ωστόσο άμεση ήταν και η απάντηση όσων δεν δέχονται να πληρώσουν εισιτήριο.
Η «ανταλλαγή» γίνεται με πολλούς τρόπους. Είτε από χέρι σε χέρι επιβάτη που βγαίνει από το μέσο μεταφοράς προς τον επιβάτη που μπαίνει, είτε αφήνοντας το εισιτήριο σε εμφανές σημείο. Άλλοτε είναι οι κυλιόμενες σκάλες, άλλοτε το παγκάκι στην στάση του λεωφορείου, άλλοτε στα ακυρωτικά μηχανήματα.
«Είμαι άνεργος, δεν πληρώνω»
Άλλες φορές βάζουν το εισιτήριο ανάποδα, άλλες φορές μπαίνουν στο όχημα και δεν κάνουν ακύρωση εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό, άλλοι πάλι ακυρώνουν κάποιο άλλο χαρτάκι και όχι το πραγματικό εισιτήριο. Σε περίπτωση μάλιστα ελέγχου δηλώνουν ότι μπροστά σε όλους τους επιβάτες «χτύπησε» το εισιτήριο στο ακυρωτικό μηχάνημα και απλά αυτό δεν «έγραψε». Αποκορύφωμα όλων για να μην ακυρώνουν εισιτήριο είναι η δράση «είμαι άνεργος», οι οποίοι αν και δουλεύουν, χρησιμοποιούν την ανεργία ως μέσο για να μη χτυπήσουν εισιτήριο. Μάλιστα σε περίπτωση ελέγχου λένε με απόλυτη φυσικότητα ότι ξέχασαν την κάρτα ανεργίας στο... σπίτι!
Η τρομοκρατία των αντιεξουσιαστών
Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μήνες γίνεται συστηματική προσπάθεια για την τρομοκράτηση απλών υπαλλήλων, αντρών και γυναικών που είναι ελεγκτές του Μετρό. Υπενθυμίζεται η δημοσιοποίηση της λίστας των 125 ελεγκτών του Μετρό, αλλά και η καταδρομική ενέργεια στο μέσο τον περασμένο Δεκέμβριο και τον ξυλοδαρμό τριών ελεγκτών στον σταθμό της Ομόνοιας. Στις 16 Απριλίου καταγγέλθηκε από μία ελέγκτρια του Μετρό, πως άγνωστοι έγραψαν συνθήματα με σπρέι στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού της στου Ζωγράφου «προσοχή εδώ μένει ρου,,, ελεγκτής». Είχαν προηγηθεί άλλες δυο ανάλογες καταγγελίες ελεγκτριών που επίσης είχαν γράψει αυτά τα συνθήματα στους τοίχους των σπιτιών τους, στις 11 και 13 Απριλίου αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση