GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eurogroup: Συνεδριάζει το απόγευμα για την εκταμίευση της δόσης

Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο για να κλείσει το κεφάλαιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. Νωρίτερα το ...


Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο για να κλείσει το κεφάλαιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. Νωρίτερα το πρωί σήμερα θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group που θα αποφανθεί αν εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης των «θεσμών».

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι έχει τελειώσει με την έγκριση της αξιολόγησης. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως θα πάρει ολόκληρη τη δόση των 2,8 δισ. και όχι «τμηματικά», όπως διέρρεαν τα προηγούμενα 24ωρα πηγές της Ευρωζώνης.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Παράλληλα, όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ήδη αυτή έχει ανέλθει στο 104%- 105% του στόχου για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση