GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eurogroup: Πώς έσπασαν τη δόση και έβαλαν την Ελλάδα στην αναμονή

Απρόσμενη ήταν η εξέλιξη του Eurogroup της Δευτέρας για την κυβέρνηση. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπλόκαραν και έσπασαν την ...


Απρόσμενη ήταν η εξέλιξη του Eurogroup της Δευτέρας για την κυβέρνηση. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπλόκαραν και έσπασαν την εκταμίευση της δόσης και μετέθεσαν την εκταμίευση για το τέλος του μήνα.
Το Eurogroup αναγνώρισε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 15 προαπαιτούμενα και κατά συνέπεια η Αθήνα έχει εξασφαλίσει το 1,1 δισ., που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο, το Eurogroup, για τυπικούς λόγους που φανερώνουν τη σκληρή στάση και την έλλειψη εμπιστοσύνης, δεν ενέκρινε τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Ετσι, η έγκριση της εκταμίευσης όλου του ποσού της δόσης, δηλαδή και τα 2,8 δισ., αναβάλλονται για το τέλος του μήνα στις 24 Οκτωβρίου.
Το «πάτημα» δόθηκε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση να έχει απορροφηθεί. Δηλαδή, αν τα χρήματα που δόθηκαν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτά τα στοιχεία, όμως, δεν ήταν διαθέσιμα στο χθεσινό Eurogroup.
Επί της ουσίας τα μέλη του Eurοgroup θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη δόση, ωστόσο το κλίμα ήταν να τηρηθούν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες... Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η γερμανική πλευρά κράτησε την πιο αυστηρή στάση, που εστίασε σε παρατηρήσεις για καθυστερήσεις, και ζήτησε να υπάρξουν διευκρινίσεις σε αρκετά σημεία των προαπαιτουμένων, παρόλο που υπήρχε η θετική έκθεση από την τρόικα.
Ακούσαμε από τους τέσσερις Θεσμούς ότι εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Η πρόοδος επιτρέπει στον ESM να δώσει το 1,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να βγουν τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, οι θεσμοί θα πιστοποιήσουν ότι όλα είναι ok», συμπλήρωσε. Αναμένεται η εκταμίευση να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.
«Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη β' αξιολόγηση» τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.

Ικανοποίηση Τσακαλώτου

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης.
«Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε «ομόφωνα οι υπουργοί οικονομικών αποφάνθηκαν ότι ικανοποιήσαμε τα 15 προαπαιτούμενα».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «υπήρξε συμφωνία πως η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Ωστόσο, σημείωσε, πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις, καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευ.Τσακαλώτος.
Μάλιστα δεν απέκλεισε η συνολική εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ (1,7 + 1,1 δισ. ευρώ) να γίνει τότε, καθώς, όπως εξήγησε, η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα», επισήμανε και σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως το 1,1 δισ. που αντιστοιχεί στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθεί επίσης αργότερα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.»
» Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση