GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερμανοί οικονομολόγοι: Kίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία ο Τραμπ

«Eάν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακάμψει δημοσκοπικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταράξεις τις διεθνείς αγορές» και «ενώ κατά τα λοιπά οι...


«Eάν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακάμψει δημοσκοπικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταράξεις τις διεθνείς αγορές» και «ενώ κατά τα λοιπά οι ΗΠΑ είναι ένα ασφαλές λιμάνι στις κρίσεις, με τον Τραμπ θα μπορούσαν να γίνουν το επίκεντρο ενός σεισμού των αγορών, όπως και κατά την οικονομική κρίση» είπε στη Handelsblatt ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ιfo) του Μονάχου Κλέμενς Φίστ.
Μαζί του συμφωνεί και ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, ο επικεφαλής οκονονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Μπέρενμπεργκ:
«Ναι, μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές. Ενώ το Κογκρέσο καθορίζει την εσωτερική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρμοδιότητες για την εξωτερική οικονομική πολιτική. Εάν, για παράδειγμα, έρθει σε σύγκρουση με την Κίνα αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια οικονομική τάξη. Αυτό θα αποτελούσε επίσης κίνδυνο και για τα ανοιχτά στο ελεύθερο εμπόριο κράτη της Ευρώπης. Η ανασφάλεια και μόνο για το τι θα πράξει ο Τραμπ θα μπορούσε για ένα διάστημα να δημιουργήσει πρόβλημα στις αγορές».
Ανήσυχος είναι και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου Μάρτσελ Φράτσερ: «Ενας πρόεδρος Τράμπ θα σήμαινε για την παγκόσμια οικονομία τέσσερα χαμένα χρόνια, σε μια εποχή κατά την οποία τόσο αυτή όσο και η Ευρώπη χρειάζονται οικονομικά και πολιτικά ισχυρές ΗΠΑ».
Ακόμα και αν εφάρμοζε τα μισά από όσα λέει προεκλογικά, η παγκόσμια οικονομία «θα αποδυναμωνόταν σαφώς και θα συνεπαγόταν σοβαρές εμπορικές διαμάχες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ», κατά την εκτίμησή του.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών μελετών (ΙΜΚ) Γκούσταβ Χορν θεωρεί «τον Ντόναλντ Τραμπ πρωτίστως έναν πολιτικό αλλά συνάμα και έναν οικονομικό κίνδυνο».
Ο κίνδυνος δεν προέρχεται, κατά τη γνώμη του, τόσο από τη αντίθεσή του στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου TTIP, η οποία ούτως ή άλλως "είναι ένα σχέδιο αμφιβόλου δημοκρατικού χαρακτήρα", όσο από τη βασική του πεποίθηση, ότι υπεύθυνο για τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ είναι το παγκόσμιο εμπόριο».
«Λόγω αυτής του της πεποίθησης θα μπορούσε πράγματι να υψώσει εμπορικά εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την ευημερία των ίδιων των ΗΠΑ, αλλά και των εμπορικών τους εταίρων» λέει.
Χαρακτηρίζει δε ως επιζήμιες τις προτάσεις του Τραμπ για το φορολογικό διότι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν «εκ νέου ένα κύμα αναδιανομής πλούτου από κάτω προς τα πάνω και αυτό θα προκαλέσει την μείωση της ευημερίας» όπως είπε ο οικονομόλογος στη Handelsblatt
Πιθανόν να γίνουν όλα εντελώς διαφορετικά και όχι τόσο δραματικά όπως φοβούνται οι οικονομολόγοι, επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Αυτό ελπίζει και ο Μάρτσελ Φράτσερ:
«Εχω εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του αμερικανικού συστήματος, έτσι ώστε ο Τραμπ να μην μπορέσει να εφαρμόσει τις επιζήμιες απόψεις του» τόνισε στη Handelsblatt.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση