GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύσσωμη η αντιπολίτευση απορρίπτει τον προϋπολογισμό του 2017

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τοποθετήσεων των γενικών εισηγητών των κομμάτων για τον προϋπολογισμό του 2017, στην Επιτροπή Οικονομικών Υ...


Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τοποθετήσεων των γενικών εισηγητών των κομμάτων για τον προϋπολογισμό του 2017, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ακολουθεί ο κύκλος των ειδικών εισηγητών.

Όπως προκύπτει από τις θέσεις των κομμάτων, ψήφο στον προϋπολογισμό δίνουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τοποθετείται αρνητικά επικρίνοντας τις στοχεύσεις του αλλά και αμφισβητώντας την δυνατότητα επίτευξής τους.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας συμπυκνώνονται στη θέση ότι «αυτή η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την καταστροφική πορεία της ύφεσης και θα αφήσει αριστερό αποτύπωμα στο κοινωνικό πεδίο γιατί η πολιτική της έχει κοινωνικό πρόσημο». Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι «η πρώτη φορά Αριστερά» φέρνει φοροκαταιγίδα, επιβαρύνει τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, τινάζει στον αέρα στο ασφαλιστικό και αυτά για να επιστρέψει η χώρα στα επίπεδα του 2014, στα επίπεδα δηλαδή, που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνοντας «το νήμα» από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τα σενάρια εκλογών επηρεάζουν τη συζήτηση του προϋπολογισμού με τη ΝΔ να προβλέπει ότι η ίδια η κυβέρνηση θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες ηρωική έξοδο για να κρύψει την αποτυχημένη πολιτική της, και τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους όσο και αν η ΝΔ υπονομεύει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Η Ελλάδα κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να έχει το 2017 την οριστική έξοδο από την καταστροφική ύφεση, να καλύψει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να υπάρξει δυνατότητα επιστροφής στις αγορές», είπε ο Σάκης Παπαδόπουλος, ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ και την «εκκωφαντική αλλαγή» στάσης του προέδρου του Eurogroup για να προσθέσει ότι είναι εφικτή η μετάβαση από τον βραχνά των μνημονίων στην αναγέννηση της χώρας.

«Δεν θα είμαστε αριστερή παρένθεση και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους», είπε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αναφορές της ΝΔ στο ενδεχόμενο εκλογών. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί στο κοινωνικό πεδίο και την κοινωνική παρέμβαση του σχεδίου του προϋπολογισμού σημειώνοντας ότι ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες μπορεί να εφαρμοστούν πολιτικές με αριστερό αποτύπωμα ιδίως στον τομέα της υγείας.

«Συζητούμε τον δεύτερο προϋπολογισμό της δεύτερης φοράς Αριστερά», είπε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκάλεσε μείζονα ζημία, ζημία που τεκμηριώνεται από στοιχεία και αριθμούς. Ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί και οι κρίσιμοι δημοσιονομικοί δείκτες του, ακόμη και αν υλοποιηθούν, θα έχουν αποτέλεσμα την επιστροφή στο 2014 και αυτό με 9 δισ. μέτρα και με μείωση συντάξεων, «και αυτό θα στοιχειώνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ένταση και διαμαρτυρίες δημιούργησε στην αίθουσα της Γερουσίας όπου και συζητείται ο προϋπολογισμός, ο τρόπος που ο κ. Βρούτσης απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε νησιωτικές περιοχές. «Εσείς οι ευαίσθητοι αριστεροί νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παραδώσατε τον ΦΠΑ των νησιών», είπε ο κ. Βρούτσης και κατήγγειλε ότι το ασφαλιστικό είναι στο αέρα. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονόμευσε την ΝΔ προκειμένου να γκρεμιστούν τα δημόσια έσοδα.

«Τυγχάνετε της εύνοιας των εταίρων και έχετε απωλέσει και το τελευταίο ψήγμα της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού», κατήγγειλε ο ειδικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας και μίλησε για χυδαίο αριστερό πολιτικαντισμό και αποτυχία των δυνάμεων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου που «δεν διαθέτουν τα καθαρά χέρια των χρυσαυγιτών».  «Ή είστε ένα και το αυτό με τους κλέφτες ή είστε ψεύτες και κλέφτες», είπε ο ειδικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης είπε πως ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι και αυτός ένας προϋπολογισμός που θα διαμοιράζει τη φτώχεια. «Το κράτος καλεί τους πολίτες να πληρώσουν σε φόρους το 25% του συνολικού παραγόμενου πλούτου της χώρας», είπε ο ειδικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνοντας ότι «σήμερα οι πολίτες έφτασαν να δανείζονται για να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και συνεπώς, αφού το κράτος δεν μπορεί να δανειστεί μόνο του, βάζει τους πολίτες να δανειστούν». Ζήτησε ένα δεύτερο πλαίσιο για τους οφειλέτες, επισημαίνοντας ότι πολλοί επιχειρηματίες καταφεύγουν στην Βουλγαρία επειδή δεν έχουν καθαρό ΑΦΜ στην Ελλάδα ούτε δικό τους ούτε και των παιδιών τους.

«Η κυβέρνηση με συνέπεια εφαρμόζει τους στόχους των μνημονίων για τις ανάγκες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει η ΕΕ», δήλωσε ο Θανάσης Βαρδαλής, ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ. Είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός δείχνει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φορτώσει με νέα βάρη τα λαϊκά στρώματα ενώ για τα εργασιακά δικαιώματα είπε πως όποια και αν είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, έρχονται ανατροπές στα εργασιακά κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου. Ο Θανάσης Βαρδαλής επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση καταγγέλλοντας ότι επίκειται τσεκούρωμα ακόμη και στα προνοιακά επιδόματα με την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος αξιολόγησης της αναπηρίας.

«Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο πρώτος που αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας», είπε ο ειδικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, σημειώνοντας ότι ανακάμπτει η οικονομία μετά από χρόνια καταστροφικής ύφεσης. Αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι περιορίστηκε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω της μείωσης των προβλεπομένων πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο κ. Κατσίκης είπε ότι γίνεται υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και υπάρχουν και τάσεις βελτίωσης στην αγορά εργασίας ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στο πεδίο των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει κρίσιμες παρεμβάσεις όπως η πλήρης επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης που θα καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά, η ενίσχυση των τομέων της υγείας και της περίθαλψης, η ενίσχυση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ενώ αποκλιμάκωση αναμένεται και στον δείκτη της ανεργίας.

Έκκληση Χουλιαράκη: Στηρίξτε τον προϋπολογισμό

«Καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν τον προϋπολογισμό, να στηρίξουν την προοπτική εξόδου από το πρόγραμμα με κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είπε ότι η προσδοκία είναι στο επόμενο Εurogroup τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συζητηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα να παραμετροποιηθούν, με προοπτική εφαρμογής από τα μέσα του 2018 και μετά. Είπε επίσης ότι προσδοκία είναι στη διάρκεια του χειμώνα του 2017, δηλαδή αμέσως μετά το γύρισμα του χρόνου, η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2017 είπε ότι μέσα σε ένα πλαίσιο δύσκολο δημοσιονομικά και μακροοικονομικά, αλλά και σε ένα πλαίσιο γενικής ισορροπίας, θέτει τους εξής στόχους και από αυτούς θα κριθεί:

-πρώτα από όλα την περαιτέρω εμπέδωση και την πλήρη ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο η χώρα να είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές και να πετάξει μια και καλή, το 2018, από πάνω της, την επιτροπεία που υπαγορεύει το πρόγραμμα προσαρμογής. «Η αξιοπιστία έχει μια τιμή. Η τιμή της αξιοπιστίας είναι το μακροχρόνιο επιτόκιο δανεισμού. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας ρίχνει την τιμή αυτή, επιτρέπει στη χώρα να βγει γρήγορα στις αγορές», είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

-στους στόχους συμπεριέλαβε την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη. «Το 2015, στα πλαίσια της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που είχε ήδη συνταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε πόρους 100 εκατομμυρίων για τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών. Το 2016, με τον φετινό προϋπολογισμό, προϋπολόγισε πόρους 272 εκατομμυρίων για τον ίδιο λόγο. Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει 760 εκατομμύρια για την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και άλλα 300 εκατομμύρια για τον προϋπολογισμό των υπουργείων υγείας και παιδείας. Και τέλος 250 επιπλέον εκατομμύρια για τη στήριξη των δημοσίων επενδύσεων ακριβώς επειδή το συγχρηματοδοτούμενο κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων θα μειωθεί κατά τι», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

-Μεσοπρόθεσμα στη διάρκεια του 2017, όπως περιγράφει άλλωστε η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου εκεί που δεν υπάρχει, με την ολοκλήρωση της επισκόπησης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω μιας σειράς δράσεων που την ευθύνη τους έχει η υφυπουργός Οικονομικών, ώστε το 2018 να είναι ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιος και ακόμα πιο αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός.

«Κανείς δεν πανηγυρίζει και δεν έχει δικαίωμα να πανηγυρίζει όταν η οικονομία ξέφυγε από την ύφεση δύο τρίμηνα πριν, το δεύτερο τρίμηνο του 2016, και οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν είναι αυτοί που θέλουμε να είναι αν και προσδοκία είναι ότι το 2017 θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας είναι ακόμα σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν έχει περιθώρια να δανειστεί από τις αγορές, δεν έχει κατά συνέπεια τα περιθώρια να κάνει την αντικυκλική πολιτική που θα ήθελε σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα αβέβαιο και ευμετάβλητο, όπου οι αρνητικές επισφάλειες -και δεν είναι λίγες- είναι πολύ πιο ισχυρές από τα θετικά ενδεχόμενα». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην βραχυχρόνια και μεσοπρόθεσμη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο brexit, αλλά και στις οικονομικές συνέπειες των εκλογών στις ΗΠΑ, για να υπογραμμίσει, όμως, ότι «παρόλα αυτά η δημοσιονομική πολιτική είναι στην τροχιά που θα έπρεπε να είναι, με παραγωγή λογικών ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων και με μια έντονη κοινωνική διάσταση στη σύνθεσή της».

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί και θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην απομείωση του χρέους το αμέσως επόμενο διάστημα. Η προσδοκία είναι ότι στο επόμενο Eurogroup τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παραμετροποιηθούν με προοπτική εφαρμογής από τα μέσα του 2018 και μετά. Και στη διάρκεια του χειμώνα του 2017, δηλαδή αμέσως μετά το γύρισμα του χρόνου, η προσδοκία είναι ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο κ. Χουλιαράκης σημειώνοντας ότι αυτά δεν είναι μόνο δικές του εκτιμήσεις αλλά οι εκτιμήσεις που κάνουν οι ίδιες οι αγορές.

«Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνει κανείς την πορεία των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού χρέους σήμερα, με τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού χρέους μόλις 6 μήνες πριν, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα επιτόκια δανεισμού τότε ήταν σε ήπια πτωτική πορεία μέχρι την ημερομηνία του βρετανικού δημοψηφίσματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βρετανικό δημοψήφισμα επέστρεψε την αβεβαιότητα πάνω από την Ευρώπη και η πορεία των επιτοκίων όλων των χωρών της περιφέρειας ήταν από εκεί και πέρα για ένα διάστημα μερικών μηνών ανοδική. Αντίστοιχη αβεβαιότητα προκάλεσαν και οι αμερικανικές εκλογές. Η γνώμη μου είναι ότι είναι ένα γεγονός μεγαλύτερης και πιο άμεσης σημασίας και διάστασης από το βρετανικό δημοψήφισμα. Σε αντίθεση όμως με ότι έγινε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, μετά τις αμερικανικές εκλογές, και ενώ τα επιτόκια δανεισμού όλων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και πολλών άλλων αναδυόμενων οικονομιών άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν, τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού συνέχισαν να μειώνονται. Σήμερα είναι στα επίπεδα της άνοιξης του 2014, στο δεύτερο δηλαδή χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του προγράμματος τον Μάιο του 2010, και η προοπτική είναι, με την έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση, να μειωθούν σημαντικά περαιτέρω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

1 σχόλιο

  1. Αυτού του είδους Προϋπολογισμους θα τους καταργήσει ο κόσμος....ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΏΝΕΙ ΚΆΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΊΠΟΤΑ διότι και πέντε ευρώ να περισσεύουν τα αρπάζουν τα κοράκια και οι εδώ κατσαπλιαδες τους πολίτικοι με μισθούς 7.000 και 10.000 χιλιάδες ευρώ...

    Η νομίζει το παιδί με τα γουρλωμένα μάτια που στοιχίζουν στο δημόσιο οικογενειακώς άνω τον 300.000 χιλιάδων ευρώ τον μήνα θα κάθονται οι άνθρωποι να τους κοιτάζουν!!!! ΣΑΛΤΑΔΌΡΟΙ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ ΌΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ για να επιβιώσουν ... έτσι γινόταν και την κατοχή ο πόλεμος της κουραμάνας....ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΤΑ ΈΦΑΓΑΝ ΜΑΖΊ ΈΧΟΥΝ ΑΚΌΜΑ ..ΕΕΕΕ ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΎΝ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΑΥΤΟΊ...

    Uros

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση