GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φόβοι για τσουνάμι ως και 5 μέτρων στη Ν. Ζηλανδία - Δύο νεκροί

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε την κεντρική Νέα Ζηλανδία λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και οι μετασεισ...


Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε την κεντρική Νέα Ζηλανδία λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και οι μετασεισμοί που την ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στην χώρα και οι αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, που ενδεχομένως φθάσει τα 5 μέτρα.

Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για καταστροφικά κύματα που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 5 μέτρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος για κύματα έως 5 μέτρα θα είναι υπαρκτός για αρκετές ώρες.

«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο», δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα».

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91 χλμ βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει την ζωή σε 185 ανθρώπους.

«Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα», είπε ο Ντιον Ροζάριο, συντονιστής στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών St. John. «Εντούτοις σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι, ανακοίνωσε πως δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, αν και δεν υπάρχουν αυτήν την ώρα ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Λίγο νωρίτερα η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έκανε λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό. "Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στην Καϊκούρα", επιβεβαίωσε η αστυνομία.

 

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι ερευνά πληροφορίες σχετικά με την κατάρρευση ενός κτιρίου στην τουριστική πόλη Καϊκούρα.

Πολλές περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Δρόμοι έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύει στο Twitter ο ρεπόρτερ της εφημερίδας New Zealand Herald Άιζακ Ντέιβιντσον:




Συγκλονιστικές και οι φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Χένρι Μακ Μάλαν:




 



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση