GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί χάθηκαν πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο;

Απάντηση στους ισχυρισμούς του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ότι ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος όλων των ε...


Απάντηση στους ισχυρισμούς του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ότι ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος όλων των εποχών για τους εργαζόμενους, καθώς χάθηκαν 82.810 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», δίνει με δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Συγκεκριμένα, η κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει πως είναι γεγονός ότι τον Οκτώβριο χάθηκαν 82.810 θέσεις εργασίας και παραδέχεται ότι αυτός ο αριθμός είναι αρκετά υψηλός. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό που δεν έχει ειπωθεί από τα ΜΜΕ και από τους κυρίους της αντιπολίτευσης είναι ότι κάθε Οκτώβριο (ο μήνας, ουσιαστικά, που σηματοδοτεί το τέλος της τουριστικής περιόδου) καταγράφονται απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. «Εποχιακά, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σωρευτικά, πάντα χάνονται θέσεις εργασίας, τις οποίες η οικονομία δεν μπορεί να συγκρατήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνοπούλου υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περισσότερες προσλήψεις, κάνοντας λόγο για χρονιά-ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», θετικό είναι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης, το δεκάμηνο του έτους, στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση πρώτων δέκα μηνών έτους, από το 2001 μέχρι σήμερα. Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 1.830.453 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν 1.667.658, εκ των οποίων οι 930.927 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 736.731 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

«Φέτος, είχαμε ρεκόρ προσλήψεων», τονίζει η κ. Αντωνοπούλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, «το 2014, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, δημιουργήθηκαν 190.883 θέσεις εργασίας, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους χάθηκαν 70.596 θέσεις εργασίας-ποσοστό απώλειας 37%. Σε αντιδιαστολή, φέτος, δημιουργήθηκαν, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, 237.817 νέες θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο χάθηκαν συνολικά 75.022 θέσεις-ποσοστό απώλειας 32%».

«Το να επικεντρώνεται κανείς επιλεκτικά σε κάποια στοιχεία και να μη δίνει όλη την εικόνα δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας και αποτυχίας, το οποίο έχω παρακαλέσει, επανειλημμένως, ειδικά τους πρώην υπουργούς Εργασίας να είναι προσεκτικοί. Πρέπει να αποδίδουμε στην κοινωνία την πραγματικότητα» δηλώνει η κ. Αντωνοπούλου.

Σχολιάζοντας τα ποσοστά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τα οποία διευρύνονται, εκτιμά ότι η μόνη λύση είναι να βελτιωθούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες. Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, οι επιχειρήσεις, σήμερα, προσλαμβάνουν με μερική απασχόληση γιατί δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις πλήρους απασχόλησης. «Βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους φορείς που εκπροσωπούν εργοδότες και εργαζόμενους και, μέσα από αυτήν τη συνεργασία, έχουν προκύψει κάποιες προτάσεις, τις οποίες επεξεργαζόμαστε και ευελπιστούμε πολύ σύντομα να μπορέσουμε συντεταγμένα, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, να ανταποκριθούμε σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα» καταλήγει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με την ποσοστιαία κατανομή νέων προσλήψεων ανά είδος σύμβασης εργασίας από 01/01/2016 έως 31/10/2016, το 45,78% είναι πλήρους απασχόλησης, το 39,82% μερικής και το 14,40% εκ περιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση