Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

  Πιτέλα: Η ΕΕ πρέπει να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία


  «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπραγοι σιωπώντας, τη στιγμή που στην Τουρκία δημοσιογράφοι, δικηγόροι και βουλευτές φυλακίζονται. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι δική μας η ευθύνη, η αιτία είναι η συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν. Επιδιώκουμε μια κατά το δυνατόν ευρεία πλειοψηφία, η οποία να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα», δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο Spiegel. Ο Πιτέλα τόνισε επίσης ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει μεν ανοικτή, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, οι συζητήσεις δεν έχουν κανένα νόημα.

  Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες προτίθενται να καταθέσουν σχετική πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπως γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάντως δεν έχει πολιτικές συνέπειες. Πρόκειται μόνο για ένα πολιτικό μήνυμα. Διακοπή των διαπραγματεύσεων μπορούν να αποφασίσουν μόνον οι χώρες μέλη της Ε.Ε. με ειδική πλειοψηφία, όπως υπενθυμίζει το Spiegel και τα μέλη δεν δείχνουν διάθεση να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ευρωβουλευτών. Στη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. κατέστησαν σαφές ότι τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.

  Περισσότερη σαφήνεια επί του θέματος θα υπάρξει στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο, κάτι το οποίο ζητά ευθέως και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν: «Τα κράτη μέλη πρέπει επιτέλους να πουν τι θα γίνει με την Τουρκία», είπε στο Spiegel.

  O ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς, ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα διότι η Τουρκία ζήτησε να αποκλειστεί η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι από την αντιπροσωπεία που θα τον συνόδευε στην Τουρκία,

  Ο Γερμανός πολιτικός όμως σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Mindener Tageblatt δήλωσε ότι "το να μη συνομιλεί κανείς δεν οδήγησε έως τώρα πουθενά, αντιθέτως ενέχει τον κίνδυνο της κλιμάκωσης. «Με τη διακοπή των συνομιλιών δεν θα κερδίσουμε τίποτα», τόνισε: «Το αντίθετο, θα χάσουμε ένα μέσον να επηρεάσουμε την κατάσταση στην Τουρκία και να οδηγήσουμε τα πράγματα προς το καλύτερο». Ένα πράγμα είναι πάντως σαφές, πρόσθεσε ο Μάρτιν Σούλτς: «Εάν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, αυτό θα σήμαινε αυτομάτως και το τέλος των διαπραγματεύσεων».

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Πιτέλα: Η ΕΕ πρέπει να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία Rating: 5 Reviewed By: Press- gr