GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ευρωπαϊκή πόλη αθλητισμού ο Δήμος Ευρώτα Λακωνίας.

Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού για το 2017 ανακηρύχτηκε ο Δήμος Ευρώτα, καθώς η Επιτροπή Αξιολόγησης έκανε δεκτό το φάκελο υποψηφιότητας του δ...

Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού για το 2017 ανακηρύχτηκε ο Δήμος Ευρώτα, καθώς η Επιτροπή Αξιολόγησης έκανε δεκτό το φάκελο υποψηφιότητας του δήμου, ο οποίος ήταν ο μοναδικός στην Ελλάδα που έσπευσε να διεκδικήσει αυτή τη σπουδαία διάκριση!

Στις 10:43 το πρωί της Παρασκευής 4/11, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Gian Francesco Lupattelli, με επιστολή του στον δήμαρχο Ευρώτα κ. Γιάννη Γρυπιώτη, ανακοίνωσε την ανακήρυξη του Δήμου Ευρώτα σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Σπορ για το 2017. Η επίσημη ανακήρυξη θα γίνει στις Βρυξέλλες, στις 15 - 17 Νοεμβρίου 2016.

Στις πρώτες του δηλώσεις μέσω Facebook, ο Δήμαρχος Δήμου Ευρώτα Λακωνίας Γιάννης Γρυπιώτης τόνισε: «Και από σήμερα δουλειά και πολύ τρέξιμο. Ο ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ… θαύμα…; αγώνας…; Τίποτα από όλα αυτά… ΣΤΟΧΟΣ!!! ΣΚΟΠΟΣ!!! ΔΟΥΛΕΙΑ!!! Από σήμερα περήφανα ο Δήμος μας θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ένας μικρός Δήμος με περήφανο κόσμο, ένας Δήμος που από σήμερα σχεδιάζει για το καλύτερο. Νεότερα από αύριο. Οι δήμαρχοι συνεχίζουν να υπογράφουν…. Δήμος Ναυπλίου, Δήμος Χερσονήσου, Δήμος Ηρακλείου Αττικής, Δήμος Νικολάου Σκουφά, Δήμος Καλαβρύτων, Δήμος Πηνειού και συνεχίζουμε…» Σε νεότερη ανάρτησή του ο κ. Γρυπιώτης σημείωσε τα εξής: «Ο Δήμος Ευρώτα στην κορυφή της Αθλητικής Ευρώπης. Θα τιμήσουμε την υπογραφή μας για: Την Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη Λακωνία, τους πολίτες του Ευρώτα».

Από την πλευρά της, με την ανακοίνωση της ανακήρυξης του Δ. Ευρώτα ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Σπορ, η ΑΕ Σπάρτη ΠΑΕ συνεχάρη «το Δήμο Ευρώτα, τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γρυπιώτη, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις τοπικές αρχές που κινήθηκαν με σύστημα και μεθοδικότητα για την επιτυχία τους και τους εύχεται καλή δύναμη στο έργο που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας και θα σταθεί στο πλευρό τους για οποιαδήποτε βοήθεια».

Ο Δήμος Ευρώτα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Λακωνίας στην Πελοπόννησο. Συνορεύει βορειοδυτικά με τον Δήμο Σπάρτης, νοτιοδυτικά με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και νοτιοανατολικά με τον Δήμο Μονεμβασιάς, ενώ στην νότια πλευρά περιβρέχεται από τον Λακωνικό κόλπο. Η έκταση του Δήμου Ευρώτα είναι 654,3 τ.χλμ., το μήκος των ακτών του 17 χλμ. και ο πληθυσμός του αγγίζει τους 17.755 κατοίκους. Ο Δήμος απαρτίζεται από πολυάριθμα χωριά και έδρα του είναι η Σκάλα, η οποία απέχει 254 χλμ. από την Αθήνα και 41,5 χλμ. από την Σπάρτη.
Ο Δήμος πήρε το όνομά του από τον ποταμό Ευρώτα, που διασχίζει ολόκληρη την περιοχή και εκβάλλει στο Λακωνικό κόλπο. Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον ποταμό προσφέρει μια εξαιρετική ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Η εύφορη πεδιάδα σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα της περιοχής συντελούν στην πλούσια παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Βασικές καλλιέργειες είναι η ελαιοκομία και τα εσπεριδοειδή. Στην περιοχή της Σκάλας και των γύρω περιοχών ευδοκιμεί η κύρια πηγή παραγωγής πορτοκαλιών Βαλέντσια στην Ελλάδα, υπαίθριων κηπευτικών και θερμοκηπίου, ενώ στα ορεινά τμήματα του Δήμου ανθίζει η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια των ελιών Καλαμών.
Η ιστορία του Δήμου ξεκινά με ευρήματα νεολιθικής εποχής, διαπερνά όλες τις εποχές και παρουσιάζει ιδιαίτερη ακμή κατά την βυζαντινή εποχή, χαρίζοντάς μας αξιόλογα επισκέψιμα μνημεία, τα οποία έχουν διασωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Μερικά από αυτά είναι η Ακραία, το Κάστρο Γερακίου, το Παλαιομονάστηρο, το Σπήλαιο των Αυγών.
Κατά τη διάρκεια του έτους στο Δήμο Ευρώτα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες, που αξιοποιούν το πολιτιστικό περιεχόμενο του Δήμου και τονίζουν τη σημασία της πολιτισμικής και πνευματικής του κληρονομιάς.
Γιάννης Καλογεράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση