GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κίνα κ.ά. στο στόχαστρο: Η Κομισιόν φέρνει νέο καθεστώς για το ντάμπινγκ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε  την από καιρό αναμενόμενη πρόταση για μία νέα μεθοδολογία σχετικά με τις έρευνες κατά του ντάμπινγκ (ε...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε  την από καιρό αναμενόμενη πρόταση για μία νέα μεθοδολογία σχετικά με τις έρευνες κατά του ντάμπινγκ (εισαγωγών σε τιμές χαμηλότερες του κόστους). Η πρόταση συνδέεται με τη λήξη του σημερινού καθεστώτος, το οποίο θεωρεί ότι τρίτες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, δεν είναι οικονομίες της αγοράς (non-market status).
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ ανακοίνωσαν τη νέα μεθοδολογία σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες. Το νέο καθεστώς αναμένεται να καταργήσει τη λίστα των «non -market economies», αλλά αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωναν νωρίτερα ότι η ΕΕ δεν θα χορηγήσει σε όλες τις χώρες το «καθεστώς οικονομίας της αγοράς» και θα διασφαλίσει ότι το αμυντικό εμπορικό οπλοστάσιό της μπορεί να διατηρεί ένα ισοδύναμο επίπεδο προστασίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί «διεθνείς» αναφορές τιμών και κόστους σε περαιτέρω περιπτώσεις κατά του ντάμπινγκ, εάν διαπιστωθεί «στρέβλωση της αγοράς» σε μία τρίτη χώρα.
Το νέο καθεστώς κατά του ντάμπινγκ τέθηκε στο τραπέζι μετά από μία τακτική σύνοδο των Επιτρόπων νωρίτερα σήμερα και αναμένεται να υποβληθεί σε άλλους ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρόταση έγινε μόλις έναν μήνα πριν τη λήξη κάποιων όρων του άρθρου 11 του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στις 11 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση