GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία από Κοτζιά και Σταϊνμάιερ

Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ...


Κοινό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών. «Τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική. Καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα. Σίγουρα αυτό δεν συνεισφέρει στην επιτακτικά απαραίτητη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες» τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι «για να υπάρχει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι, να περιορίζεται η νευρικότητα και να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, που σημαίνει να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης. Γιατί ακόμα και σήμερα οι προβλέψεις αυτής της συνθήκης, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται». «Εμείς θέλουμε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική Τουρκία που να ενταχθεί στην ΕΕ, θέλουμε έναν γείτονα που να συμπεριφέρεται στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι δική του επιλογή αν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Αν δεν τον ακολουθήσει, η χώρα μας πάντα θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και οράματα του 21ου αιώνα» υπογράμμισε.

Τις κοινές θέσεις για το προσφυγικό ζήτημα εξέφρασαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάιερ καθώς και την υποστήριξή τους στη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ. «Ελλάδα και Γερμανία είναι πολύ κοντά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «αν δεν υπήρχε η συμφωνία, η Ελλάδα θα έπρεπε να φέρει ολόκληρο το βάρος του προβλήματος με τον κίνδυνο να λυγίσει» και πρόσθεσε ότι «εμείς οι Γερμανοί στηρίζουμε πραγματικά τη δέσμευση που έχουμε ότι θα δεχόμαστε 500 πρόσφυγες κάθε μήνα».

Αισιοδοξία εξέφρασαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι μία λύση θα είχε θετικές επιπτώσεις για το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της ΕΕ. Βεβαίως μία λύση η οποία θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και δεν θα υπόκειται στις εγγυήσεις και στην παρουσία κατοχικού στρατού, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς. «Μια συνεννόηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα σταθεροποίησης της ΕΕ, κάτι που χρειαζόμαστε επιτακτικά» είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν κάτι περισσότερο από μια λύση μόνο για το Κυπριακό.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης για τη συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας σε πολλούς τομείς, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Σχέδιο Δράσης είναι ένα ακόμη βήμα που έδωσε θετική ώθηση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές. Μέσα και από τη στενή διαπροσωπική σχέση των δύο υπουργών, στην οποία αναφέρθηκαν αμφότεροι, καθώς και τη στενή συνεργασία τα τελευταία δύο χρόνια έγινε εφικτό να αλλάξει το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες και να γίνονται κατανοητές οι θέσεις της Ελλάδας στη Γερμανία.

Ο κ. Σταϊνμάιερ εξήρε την ιδέα του κ. Κοτζιά για τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στο μέλλον, που υπεγράφη σήμερα και τόνισε ότι «οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν φτάσει σε ένα σημείο που είναι ορατή η βούληση να διαμορφώσουμε ακόμα καλύτερα το πλαίσιο μεταξύ μας και να μην αφήσουμε να επισκιαστούν από το παρελθόν. Πρέπει να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στην ΕΕ» σημείωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα της ΕΕ κυρίως τώρα μετά το Brexit, όπου είναι ορατές οι φυγόκεντρες δυνάμεις, όπως είπε, και τόνισε τη σημασία της διαμόρφωσης των σχέσεων ΕΕ- Βρετανίας αλλά και των σχέσεων των 27 κρατών- μελών με τη Βρετανία. Θέλησε δε να εφιστήσει την προσοχή στις τρέχουσες κρίσεις της ΕΕ και την επιτακτική ανάγκη απάντησής τους στα θέματα της ασφάλειας, του προσφυγικού, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Στην ανάγκη να βρει τον βηματισμό της στον 21ο αιώνα η ευρωπαϊκή οντότητα αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «οι δυνατότητες και η ισχύς της ΕΕ προϋποθέτουν την αμέριστη στήριξη των λαών μας, την όσο πιο δυνατόν δημοκρατική της λειτουργία, το να βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας καθώς και ότι δεν πρέπει και δεν κάνει να περιορίζουμε την Ευρώπη μόνο σε κυρώσεις και μνημόνια. Ότι η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι το σπίτι για τους λαούς μας, είναι το όνειρο άλλων λαών, είναι η δημοκρατία μας, το κοινωνικό κράτος της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης». «Η Ευρώπη έχει μεγάλο παρελθόν πρέπει να φροντίσουμε να έχει ακόμα μεγαλύτερο μέλλον» είπε.

Ο κ. Κοτζιάς επίσης έκανε μνεία και στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Β. Αφρικής για τις οποίες ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του, όπως και για τα πρόσφατα ταξίδια του στην Αίγυπτο, τον Λίβανο και τη Λιβύη.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και εξέφρασε τη βούληση της χώρας «να λύσει όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο παραγωγικά τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν». Ειδικότερα για την Αλβανία αναφέρθηκε στη συστηματική δουλειά που έγινε το τελευταίο διάστημα για την επίλυση των υφιστάμενων θεμάτων αλλά και στους «ατυχείς χειρισμούς, δυστυχώς και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», όπως είπε. Παρατήρησε δε ότι υπάρχει μία τάση αναδυόμενου εθνικισμού εν όψει των εκλογών και κάλεσε τη γειτονική χώρα να ρίξει τους τόνους και να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θέλει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εφόσον όμως αυτή ικανοποιεί τα κριτήρια που απαιτήθηκαν και για όλες τις προηγούμενες διευρύνσεις.

Ειδικότερα στην περίπτωσή της τη δικαστική και διοικητική μεταρρύθμιση, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και συγκεκριμένα μέτρα γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών, καθώς και την προστασία του δικαιώματος στην περιουσία και την προστασία της γηγενούς ελληνικής εθνικής μειονότητας. «Πρέπει να υπάρξει υπέρβαση της λογικής του Χότζα ότι μειονοτικός είναι όποιος ζει σε συγκεκριμένη ζώνη και ότι μεγάλοι πληθυσμοί που είναι πλειοψηφία σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν μειονοτικά δικαιώματα. Αυτά μπορεί και πρέπει να τα εκπληρώσει η Αλβανία και μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε στη διαδικασία της εκπλήρωσης» σημείωσε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στα θετικά βήματα που έχει κάνει η χώρα μας με την πΓΔΜ και στην πρωτοβουλία της για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία, όπως είπε, έχουν αρχίσει και υλοποιούνται και μάλιστα σε εντατικό βαθμό όσο σε καμία άλλη χώρα. Εξήρε επίσης τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις τονίζοντας ότι αποτελούν ευρωπαϊκό πρότυπο το πώς μία σκληρή ιστορία 1600 ετών μπορεί να καταλήξει σε μία φιλία και συνεργασία που είναι υπόδειγμα και παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

Τέλος αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της Αυστρίας οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. «Είναι πράγματι θετικό το γεγονός ότι μια τέτοια μέρα που μιλάμε για τις φυγόκεντρες δυνάμεις, τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό στην Ευρώπη να βρισκόμαστε στην Ελλάδα και να ακούμε αυτή την είδηση» τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ. Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς αναφορικά με το ιταλικό δημοψήφισμα χαρακτήρισε την Ιταλία ως «κλειδί» για τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κοτζιάς παρέθεσε δείπνο στον Γερμανό ομόλογό του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ. Σταϊνμάιερ θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την γερμανική σχολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση