GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στα "Καραμανλίδικα του Φάνη" (και) για το γιορτινό τραπέζι

Μαζώξεις με οικογένεια και συγκεντρώσεις με φίλους, αγαπημένα πρόσωπα γύρω από ένα τζάκι, αλλά κυρίως: γύρω από ένα τραπέζι. Δεν είμαι...


Μαζώξεις με οικογένεια και συγκεντρώσεις με φίλους, αγαπημένα πρόσωπα γύρω από ένα τζάκι, αλλά κυρίως: γύρω από ένα τραπέζι.
Δεν είμαι σίγουρα μόνη μου στην κατηγορία όσων συνδέουν τις περισσότερες όμορφες στιγμές με γεύσεις, ούτε τις γιορτές με μια παρέλαση από καλούδια και κρασί σε μόνιμη ανανέωση, ένα «πάντρεμά» που φέρνει συζητήσεις, γέλια κι ευφορία.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού
Στην Αθήνα, ένα από τα μέρη που σου προσφέρει απλόχερα τα παραπάνω, είναι τα «Καραμανλίδικα του Φάνη».
Αν δεν έχεις πάει ετοιμάσου να αντικρίσεις ένα μέρος όπου ο χρόνος αλλάζει διάσταση, σε ταξιδεύει σε άλλους καιρούς.

Είτε μπεις στο παστιρματζίδικο της Ευριπίδου, είτε στο μεζετζίδικο της Σωκράτους (και Ευριπίδου) σε δευτερόλεπτα οι μυρωδιές και οι εικόνες του θα σε πλανέψουν και δεν θα θες να βγεις.

Από τη δεκαετία του 1960, η οικογένεια Θεοδωρόπουλου συνεχίζοντας την παράδοση, μέσω της διάθεσης εκλεκτών αλλαντικών στο παλιό παστιρματζίδικο της οδού Ευριπίδου 41, έχει γίνει σημείο αναφοράς για τον παστουρμά και το σουτζούκι του. Η μεγάλη ειδίκευσή σε προϊόντα ωρίμανσης, η εμπειρία πενήντα και πλέον ετών, με τη σύγχρονη ματιά στις καθημερινές ανάγκες της μόνιμης πελατείας οδήγησε στην πορεία του χρόνου και σε νέες συνεργασίες, όπως τα εργαστήρια αλλαντοποιίας Sary στη Δράμα.

Η ιδέα των Καραμανλίδικων ήλθε από το βυζαντινό «παστομαγειρείο». Εδώ, μπορεί κάποιος να ψωνίσει εκλεκτά προϊόντα, παλαιωμένα τυριά και εξαιρετικά αλλαντικά ωρίμανσης, αλλά και να δοκιμάσει επί τόπου νόστιμες γεύσεις σε παραδοσιακές συνταγές.

Το παραμυθένιο αρχοντικό με τα εντυπωσιακά ταβάνια, δίπλα στη Βαρβάκειο αγορά, είναι νομίζω ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κλέψουν την προσοχή σου. Το όνομα προέρχεται από τη διάλεκτο των Ελλήνων της Καππαδοκίας –από όπου κατάγεται και ο παστουρμάς (ή παστιρμάς). Κι αυτό γιατί εδώ, τον έχουν «σπουδάσει» τον παστιρμά.
Γνωρίζουν και παρουσιάζουν μια ιστορία αιώνων – τον ελληνικό δρόμο παρασκευής των παστών: του ακρόπαστου και του παστιρμά -με επικάλυψη μοσχοσίταρου, αναδεικνύοντας τα αυθεντικά Καραμανλίδικα προϊόντα σε αναγνώριση και δημοφιλία.
Εισβάλλοντας στον κόσμο τους, θα ανακαλύψεις χειροποίητα, ελληνικά, παραδοσιακά, φρέσκα προϊόντα μικρής παραγωγής, χωρίς συντηρητικά, χωρίς γλουτένη, χαμηλής περιεκτικότητας 0 – 2% σε λιπαρά, αντιοξειδωτικά, κ.α.
Αλλαντικά, τυροκομικά, αλίπαστα, ελληνικά εδώδιμα, εδέσματα και προϊόντα delicatessen, συμπληρώνουν τη λίστα των προϊόντων πώλησης. Αυτό το μήνα μπορείς να αγοράσεις πέραν των κλασσικών γεύσεων, κασέρι παλαιωμένο, γιδοτύρι πιπεράτο, καραμανλίδικο παστιρμά, πολίτικο σουτζούκι, μορταδέλα με παστιρμά και παστράμι μοσχαρίσιο. Επίσης παστιρμά καμήλας, μόσχου, πρόβειο, μουχτερον και καβουρμά. Ένα σύνολο σπάνιων παλαιωμένων τυριών έρχεται να ολοκληρώσει το γευστικό καλάθι.

Το καλάθι των αγορών σου δηλαδή, που συνδυάζεται ιδανικά με το να καθίσεις δίπλα σε κάποιο από τα τραπέζια, να γευτείς επιτόπου καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής, μεζέδες, επιλεγμένες ποικιλίες παλαιωμένων τυριών και γευστικών αλλαντικών και φρέσκα χειροποίητα πιάτα που ετοιμάζονται εκείνη την ώρα, συνοδευμένα από αυθεντικά ελληνικά αποστάγματα, κρασιά που ξεχωρίζουν από 23 σπάνιες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, και επίλεκτες ετικέτες ελληνικής μικροζυθοποιΐας.

Κι όλα αυτά με την πρώτη ύλη να φιγουράρει στις βιτρίνες γύρω σου. Βάλε στο γιορτινό τραπέζι σου μια δόση μεράκι παραπάνω, προμηθεύσου ποιοτική πρώτη ύλη και απόλαυσε μερακλήδικες γεύσεις. Ραντεβού Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία.
Πληροφορίες
• Ευριπίδου & Σωκράτους 1, Αθήνα, Μεζετζίδικο,
τηλ. 2103254184, 2103217238
πώληση 08:00 – 21:00
εστίαση 12:00 – 23:00
• Ευριπίδου 41, Αθήνα, Παστιρματζίδικο , πώληση, 08:00 – 17:00
http://karamanlidika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση