GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η συλλογική δράση "εχέγγυο" για καλύτερο μυαλό

Εχέγγυο για καλύτερο μυαλό, για καλύτερες νοητικές επιδόσεις σε μεγαλύτερη ηλικία είναι η συμμετοχή σε ομάδες συλλογικές δράσης, όπως π...


Εχέγγυο για καλύτερο μυαλό, για καλύτερες νοητικές επιδόσεις σε μεγαλύτερη ηλικία είναι η συμμετοχή σε ομάδες συλλογικές δράσης, όπως πολιτικά κόμματα, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, φιλανθρωπικές και εθελοντικές οργανώσεις.
Όπως έδειξε νέα έρευνα, οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε τέτοιες ομάδες συλλογικής δράσης, προστατεύουν καλύτερα τον εγκέφαλό τους από την μελλοντική εμφάνιση άνοιας και τα αποτελέσματα είναι ορατά ήδη από την ηλικία των 50 ετών.
Προηγούμενες έρευνες είχαν συμπεράνει ότι η κοινωνική ενσωμάτωση και η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα αυξάνουν τις πιθανότητες για υγιή νου, ενώ μειώνουν το στρες και τη μοναξιά. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι αυτό συμβαίνει.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ενεργοποίηση σε κοινωνικές δράσεις και συλλογικότητες παίζει θετικό ρόλο στην υγεία του νου. Γι' αυτό, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, παράλληλα με την έμφαση στη σωματική άσκηση, είναι καλό και από άποψη δημόσιας υγείας να ενθαρρύνεται η συμμετοχή των ανθρώπων σε κοινωνικές-συλλογικές δραστηριότητες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια 'Αν Μπόουλινγκ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχολογίας BMC Psychology, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.100 άτομα.
Στην ηλικία των 33 ετών, το 83% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν συμμετείχαν σε καμία συλλογική δράση, ποσοστό που είχε μειωθεί στο 64% στην ηλικία των 50 (δηλαδή η συμμετοχή ήταν συχνότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες). Οι συμμετέχοντες είχαν κάνει στα 11 τους μια σειρά από γνωσιακά - νοητικά τεστ, καθώς και άλλα τεστ στα 50 τους (μνήμης, προσοχής, ταχύτητας σκέψης, συγκέντρωσης κ.α.).
Διαπιστώθηκε ότι η γνωσιακή - νοητική κατάσταση σχεδόν του ενός τρίτου των ατόμων εμφάνιζε διαχρονική επιδείνωση ανάμεσα στις ηλικίες των 11 και των 50 ετών, ενώ του 44% δεν είχε μεταβολή. Το ένα τέταρτο εμφάνισε βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου.
Όσοι είχαν συμμετοχή σε κοινωνικές και συλλογικές δραστηριότητες τόσο στην ηλικία των 33 όσο και των 50 ετών, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ. Όσο μεγαλύτερη ήταν αυτή η συμμετοχή (για περισσότερο χρόνο, σε περισσότερες ομάδες κλπ.), τόσο καλύτερες ήσαν οι επιδόσεις στα τεστ.
H μελέτη, επίσης, επιβεβαίωσε ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι οι πενηντάρηδες με χαμηλότερο εισόδημα και με μικρότερη μόρφωση έχουν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση