Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

  Συνεργασίες με το διεθνές κίνημα κατά του Τραμπ επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ


  Δημοσιεύθηκε απόψε η Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε στις 11 και 12 Φεβρουαρίου.

  Στο σκέλος που αφορά το διεθνές περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει την κρισιμότητα της χρονιάς που διανύουμε για την πορεία του τόπου, της Ευρώπης και των διεθνών σχέσεων και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σ' ένα αποσταθεροποιημένο τόξο.

  Σε ό,τι αφορά την εκλογή Τραμπ, και σχετικά με την ατζέντα του νέου προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ένα ακραία αυταρχικό πλέγμα πολιτικής, καθώς και για μια επιχείρηση εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ υποκατάστασης του σημερινού μοντέλου διεθνών (εμπορικών και οικονομικών) συμφωνιών από ακόμη πιο αντιδραστικές διμερείς συμφωνίες, με ακόμη δυσχερέστερους όρους υποτέλειας έναντι των ΗΠΑ.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την σημασία της ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας με το κίνημα κατά του Τραμπ εντός και εκτός των ΗΠΑ.

  Ως προς τις εξελίξεις στην ΕΕ, η Πολιτική Απόφαση εστιάζει στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα σοσιαλιστικά/σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, «μετά από χρόνια νεοφιλελεύθερης συναίνεσης με την Δεξιά» και επισημαίνει ότι το κύριο βάρος για το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τις αποφάσεις του SPD στην Γερμανία, που καλείται να επιλέξει μεταξύ της συνέχισης της συνεργασίας με την Χριστιανοδημοκρατία, και της κυβερνητικής προγραμματικής συμφωνίας με την Αριστερά και τους Πράσινους.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των πρωτοβουλιών επιτάχυνσης και εμβάθυνσης της πολιτικής συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μέσω της διεύρυνσης του πεδίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με δυνάμεις των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τις πρόσφατες επαφές Αναστασιάδη-Ακιντζί, στις οποίες συμφωνήθηκε οι δυο πλευρές να εργαστούν συστηματικά για να προετοιμαστεί νέα διάσκεψη για το Κυπριακό στις αρχές Μαρτίου» αναφέρει η Πολιτική Απόφαση, τονίζοντας ότι «η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που επιδιώκεται ως λύση, είναι η μόνη εφικτή, αλλά θα απαιτήσει προσπάθεια και καλόπιστη διάθεση από κάθε πλευρά για να υλοποιηθεί».

  Αναφορικά με το Προσφυγικό, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την προσφυγική κρίση, ενώ μεταξύ άλλων, καθιστά σαφές ότι «στην χώρα μας, η ναζιστική συμμορία της Χ.Α. επιλέγει το προσφυγικό και την ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση, για να βγάλει εκ νέου στο δρόμο τα τάγματα εφόδου».

  «Η ΝΔ επικεφαλής της «συμμαχίας των προθύμων» παραμένει πιστή σε σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις, εμφανίζοντας πλήρη ταύτιση αρκετές φορές με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών» αναφέρει μεταξύ άλλων η Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο που αφορά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, σημειώνοντας ότι «στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ «συμμαχία των προθύμων», συντάσσονται ακόμη κάποιες ηγετικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του εναπομείναντος Ποταμιού, μαζί με ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων».

  Ως προς την κατάσταση του μαζικού κινήματος και των κοινωνικών κινημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του αυτόνομου ρόλου και λόγου τους και προσθέτει ότι «η κοινωνία είναι ανάγκη ν' αναλάβει πρωτοβουλίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στο πλαίσιο της δίκαιης ανάπτυξης, του σεβασμού στο περιβάλλον και της κοινωνικής οικονομίας».

  Η Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, στο κεφάλαιο με τον τίτλο «ένα ριζοσπαστικό σχέδιο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», υπογραμμίζει πως «είναι ανάγκη να καταστεί σαφές στον κάθε πολίτη, ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι όχι μόνο στρατηγική μας επιδίωξη, αλλά η αναγκαία συνθήκη που θα μας ωθήσει προς το μέλλον μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση με οικολογική συνείδηση, την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα και την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, στην προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού».

  Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για εκπόνηση οδικού χάρτη και συγκεκριμένου ρεαλιστικού σχεδίου και πολιτικών επιλογών στρατηγικού χαρακτήρα: «Η συντονισμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού μετώπου στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, δίνουν στο πολιτικό μας σχέδιο προοπτική» αναφέρεται στην Πολιτική Απόφαση. «Η πάταξη της γραφειοκρατίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η βελτίωση των καθημερινών συνθηκών των πολιτών θα αναδείξουν και το διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» διαπιστώνει επίσης η ΚΕ του κόμματος.

  Στο κεφάλαιο «Διαπραγμάτευση», η Πολιτική Απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει ν' ανακάμπτει, παρότι τα προβλήματα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα συνεχίζουν να υφίστανται», προσθέτει δε, ότι «ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές διότι βιάζεται να παλινορθώσει το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα το οποίο συνδέεται με την κομματικοποίηση του κράτους, τα σκάνδαλα και την αναξιοκρατία. Κάθε μέρα που περνά, με την Αριστερά στην εξουσία, το εν λόγω σύστημα χάνει και ένα «πάτημα» στον κρατικό μηχανισμό».

  «Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα εναλλακτικής απάντησης, αριστερής διεξόδου απέναντι στην αντικοινωνική δεξιά πολιτική. Η παράλογη απαίτηση των δανειστών και ΔΝΤ για προνομοθέτηση, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνησή μας. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, έστω και αν αυτά θα ληφθούν τρία χρόνια μετά, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν πιαστεί τα πλεονάσματα» σημειώνει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική της Απόφαση, και συμπληρώνει: «Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις που αφορούν την διαπραγμάτευση θα ληφθούν μετά από συζήτηση στην ΚΕ και με σεβασμό στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες όπως αυτές ορίζονται από το καταστατικό του κόμματος μας».

  Στο κείμενο περιέχονται τα κεφάλαια που αφορούν τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης, την ανασυγκρότηση του κόμματος, την εφημερίδα «Αυγή» και τον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» και τονίζεται ότι «η ίδρυση ομίλου στα ΜΜΕ, πρέπει να αποτελεί τον τελικό στόχο μιας διαδικασίας που αφορά και στα δύο Μέσα.  Η σύμπραξη και συνέργεια των δύο μέσων, είναι στοιχεία απαραίτητα για την αναδιοργάνωσή τους, την οικονομική τους βιωσιμότητα και τη ριζική αναβάθμιση της παρέμβασής τους».

  Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θέτει επίσης ως προτεραιότητα την στήριξη της οργανωτικής και πολιτικής ανάπτυξης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, η Πολιτική Απόφαση αναφέρει ότι «η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου, στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, πρέπει να υπηρετηθεί με όλες τις πρωτοβουλίες της επόμενης περιόδου. Για το λόγο αυτό προτείνεται η διοργάνωση δεκατριών περιφερειακών συνεδρίων». Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνει επίσης σκόπιμο το άνοιγμα της συζήτησης για την Α και Β βαθμού Αυτοδιοίκηση και καταλήγει, σημειώνοντας πως «θεωρείται απαραίτητη η διαμόρφωση σχεδίου ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  2 σχολια:

  Ανώνυμος είπε... 15 Φεβ 2017, 4:29:00 μ.μ.

  Πιο νεοφιλελεύθερος ΠΕΘΑΙΝΗΣ ΡΕ ΤΣΙΠΡΑ...Δεν κάνεις ένα κόμμα με τον Μητσοτάκη να τελειώνεις...ΡΕ ξεφτίλες ο Τράμπ είναι θέμα του Αμερικάνικου λάου ΔΕΝ ΛΕΩ ότι είναι ούτε κάλος, ούτε κακός...ΔΕΝ ΒΓΉΚΕ ΜΕ ΨΈΜΑΤΑ ΠΉΡΕ ΤΟ ΧΡΊΣΜΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ..ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕ ΓΟΥΣΤΆΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ... ΆΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΊΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΆΟΛΟ...ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΉ ΠΟΥ ΈΧΕΤΕ ΡΕ ΚΌΠΑΝΟΙ;;;;ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΊΖΑΤΕ ΤΑ ΝΤΑΟΎΛΙΑ ΝΑ ΧΟΡΕΎΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΡΕΣ....

  ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΆΟΛΟ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ...

  Ανώνυμος είπε... 16 Φεβ 2017, 12:27:00 π.μ.

  ΑΥΤΟΣ ΣΑΣ ΑΞΊΖΕΙ...ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΡΑΣΗΣ..Ο ΑΔΩΝΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ.

  Να μην κλαίει η μέσα τάξη της Ελλάδος, η απόφαση είναι να τους τα πάρουν ΌΛΑ γιατί έτσι γουστάρουν και να μη ελπίζουν σε κόμματα Μητσοτάκικα, ΠΑΣΟΚδημοκρατικά ,η κεντρώα..

  Σκάστε και κολυμπάτε βλάκες ..ελευθέρα επαγγέλματα;; θα φάτε πολλά στα μούτρα..

  Όταν στις αρχές του 1990 αποφασίστηκε η πολιτική ένωση και συνάμα και η οικονομική των δυο Γερ­μανιών η περιουσία των ανατολικογερμανικών επιχειρήσεων είχε αρχικά εκτιμηθεί περίπου στα 600 δις μάρκα, τελικά 44 δις μπήκαν στα ταμεία της Treushandstadt...κάτι σαν το δικό μας ΥΠΈΡ ΤΑΜΕΊΟ..

  Ένα γνώριμο πρόσωπο ως υπουργός Εσωτερικών της Δυτικής Γερμανίας είχε αναλάβει τη Συνθήκη Επανένωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...[ τον γνωρίζετε;;η να βάλω της φωνές]

  ΕΊΝΑΙ ΔΌΓΜΑ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ δεν λείπατε ΚΑΝΈΝΑ .. πια Μέρκελ!!!.

  Αυτός έφτιαξε την Treushandstadt ένα Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας...Στο συγκεκριμένο ταμείο περνούσε το σύνολο της περιουσίας της ανατολικής επικράτειας 8.500 κρατικές επιχειρήσεις με 4 εκατομμύρια εργαζόμενους ως προσωπικό, βιομηχανίες, ναυπηγεία, εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης και δασών, δημόσια κτίρια..

  Ο πρώτος επικεφαλής της Treushandstadt ΉΤΑΝ ΕΝΑΣ ΤΙΜΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ο, Detlev Karsten Rohwedder, άλλα βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του, μια ενέργεια που αποδόθηκε στη RAF, χωρίς όμως αυτό να έχει αποδειχθεί και παρ’ ότι αρκετοί ισχυρίζονται ότι πολλοί δυτικοί δεν τον ήθελαν στα πόδια τους λόγω της «εμμονής» του στην αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και της εξασφάλισης περισσοτέρων θέσεων εργασίας και ύστερα στην πώλησή τους..

  Υπήρξαν επιχειρήσεις ανταγωνιστικές προς τις αντίστοιχες της δυτικής Γερμανίας, που εξαγοράστηκαν από τις τελευταίες, με σκοπό το κλείσιμό τους για την αποφυγή του ανταγωνισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοστάσιο ποτάσας στο Μπισοφερόντε, που εξαγοράστηκε από τη δυτική βιομηχανία ποτάσας BASF η οποία, στη συνέχεια, το έκλεισε..

  Αρκετά χρόνια αργότερα στο (Der Spiegel, 5.9.2011) ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ειπε: «Όταν δημιουργείς έναν κοινό νομισματικό χώρο, τότε επικρατεί η ισχυρότερη οικονομία», κάτι που αρκετοί περιφερειακοί εξουσιαστές παριστάνουν πως δεν το είχαν καταλάβει..

  Σύμφωνα με την ΤΟΤΕ «Die Zeit», ένα 10% των επιχειρή­σεων έφθασε σε «ξένα» χέρια, ενώ το 85% κατευθύνθηκε σε δυ­τικογερμανικά και το υπόλοιπο 5% παρέμεινε σε ανατολικά...

  Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο κατάλοιπο της όλης διαδικασίας, αφού τα σκάνδαλά της απασχόλησαν επί σειρά ετών τη δικαιοσύνη, με κατηγορίες για χρηματισμό και δωροδοκία και συνολικά 180 άτομα οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, με πιο κραυγαλέα περίπτωση εκείνη που αφορά την πώληση των διυλιστηρίων Leuna και της κρατικής εταιρείας πετρελαίων Minol, που πουλήθηκαν στη γαλλική Elf Acquitaine..Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε επιθυμία της κυβέρνησης Κολ –σε ένδειξη καλής θέλησης(;) προς την κυβέρνηση Μιτεράν να δωθούν τα διυλιστήρια στους Γάλλους..

  Ωστόσο, αργότερα αποδείχθηκε ότι από την Elf διοχετεύθηκαν 47 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες προς Χριστιανοδημοκράτες πολιτικούς και στο CDU... Και σε αυτή τη περίπτωση ΟΛΩΣ τυχαία συναντάμε ΠΑΛΙ το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε !

  Αρκετά χρόνια αργότερα στο (Der Spiegel, 5.9.2011) ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ειπε: «Όταν δημιουργείς έναν κοινό νομισματικό χώρο, τότε επικρατεί η ισχυρότερη οικονομία», κάτι που αρκετοί περιφερειακοί εξουσιαστές παριστάνουν πως δεν το είχαν καταλάβει.

  Αλλά εάν ο Κολ έχει μείνει στην γερμανική πολιτική ιστορία ως το πρόσωπο που συνένωσε τις δυο γερμανίες, ο Σρέντερ έχει μείνει για την «Agenda 2010»..

  Ένα σχέδιο που όριζε τη ριζική ανατροπή και μετασχηματισμό του κράτους πρόνοιας και της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας... Και ασφαλώς το καταλληλότερο κόμμα για την αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων είναι πάντα το σοσιαλδημοκρατικό...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΈΦΕΙ ΑΥΤΑΠΑΠΕΣ ΟΎΤΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΟΎΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ που σκέφτεται γερμανικά σοσιαλδημοκρατικά ...ο ΑΔΩΝΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ δεν χάνει

  Uros

  Item Reviewed: Συνεργασίες με το διεθνές κίνημα κατά του Τραμπ επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ Rating: 5 Reviewed By: Press- gr