GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χαμηλότερες οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους εμπόρους

Μείωση των ασφαλιστικών του επιβαρύνσεών και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, διαπίστωσε το 77% των εμπόρων με βάση το ύψος των εισφορών που ...


Μείωση των ασφαλιστικών του επιβαρύνσεών και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, διαπίστωσε το 77% των εμπόρων με βάση το ύψος των εισφορών που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, (ΕΣΕΕ).

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ: «αν και εκ πρώτης όψεως ο κλάδος του εμπορίου φαίνεται να ευνοείται από το νέο υπολογισμό εισφορών, εξαιτίας των χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων του 2015, ως απόρροια των μειωμένων τζίρων, εντούτοις, θεωρούμε πρώιμο να προβούμε σε οριστικά συμπεράσματα. Επιπλέον, μένουν ερωτήματα τα οποία θα επιχειρηθεί να απαντηθούν από τη συνέχιση της έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, οι έμποροι δεν γνωρίζουν:

- Ποια θα είναι η σύνταξη που αναλογεί στις χαμηλότερες εισφορές που καταβάλουν,

- Εάν η αναλογικότητα των νέων με τις παλαιές εισφορές εμπεριέχει ανισότητα,

- Τι θα γίνει με όσες υψηλότερες εισφορές έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα,

- Και εάν προβλέπεται προαιρετική καταβολή υψηλότερων εισφορών που θα διασφαλίζουν υψηλότερη σύνταξη.

Η πλειοψηφία των εμπόρων ασφαλισμένων στον πρώην ΟΑΕΕ δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί και αφετέρου γιατί εκκρεμεί η διόρθωση των λαθών που έχουν παρατηρηθεί, στη βεβαίωση των νέων ασφαλιστικών εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, τα πορίσματα της έρευνας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή γενικευμένων συμπερασμάτων που αφορούν στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων, παρά μονάχα για εκείνον του εμπορίου. Συνιστούν όμως μία πρώτη εικόνα για τη λειτουργία του νέου Ασφαλιστικού Συστήματος, την πορεία και την αποδοτικότητα του οποίου θα καταγράφει σε τακτική βάση η ΕΣΕΕ».

Η ΕΣΕΕ αποφάσισε να συνεχίσει τη συμμετοχή της στις συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τη ΓΣΕΒΕΕ και άλλους φορείς για τις νόμιμες διαδικασίες που αφορούν την προσφυγή στο ΣτΕ αναφορικά με το ασφαλιστικό. Επίσης, η ΕΣΕΕ, ελλείψει εγκυκλίων και σχετικής αναλογιστικής μελέτης από το υπουργείο Εργασίας, αποφάσισε να συστήσει στα μέλη της την καταβολή των νέων ασφαλιστικών εισφορών με κείμενο επιφύλαξης κάθε νομίμου δικαιώματος. Το σχετικό κείμενο θα διαβιβαστεί στις Ομοσπονδίες και στους Εμπορικούς Συλλόγους, προκειμένου να συνοδέψει την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των μελών έως 28 Φεβρουαρίου 2017. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ αποφάσισε την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης για όλα τα ζητήματα του ασφαλιστικού σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους πανελλαδικά. Παράλληλα, θα επεκτείνει τη σχετική έρευνα του ΙΝΕΜΥ μέχρι το τέλος του μήνα, σε μεγαλύτερο δείγμα, ενώ θα προσθέσει νέα ερωτήματα προς τους εμπόρους για το ασφαλιστικό - ΕΦΚΑ .

Η έρευνα

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα προκύπτει πως ο εμπορικός κόσμος δεν είναι ενημερωμένος σχετικά με το ύψος των νέων εισφορών, καθώς μόνο το 1/2 των επιχειρηματιών γνώριζαν τις επερχόμενες αλλαγές και τα νέα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι για το 77% των επιχειρηματιών οι νέες ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, ενώ για το 14% υψηλότερες. Ανεπηρέαστο, από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών δηλώνει το 9% των επιχειρηματιών.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει η έρευνα αν συγκριθούν οι νέες ασφαλιστικές εισφορές με το προηγούμενο καθεστώς, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης των επιχειρηματιών (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ).

Για τους επιχειρηματίες που οι νέες ασφαλιστικές εισφορές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου ένας στους δύο δήλωσε ότι μειώθηκαν κατά πολύ. Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη μείωση και αντίστοιχο ποσοστό έκρινε ότι μειώθηκαν κατά λίγο οι ασφαλιστικές του εισφορές.

Η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ υπολογίστηκε στα 350 ευρώ, ενώ με βάση τον ΕΦΚΑ ανήλθε στα 261 ευρώ.

Τέλος, ένας στους δύο επιχειρηματίες δήλωσε ότι είχε προβεί σε μετάταξη ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση