GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: O Tσίπρας "περιμένει" τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές...

Αρκετούς λόγους για να χαμογελά έχει -παρά την οδυνηρή πραγματικότητα- ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. ...

Αρκετούς λόγους για να χαμογελά έχει -παρά την οδυνηρή πραγματικότητα- ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Μολονότι δρομολογείται ένα νέο βαρύ πακέτο για την ελληνική κοινωνία, ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού σε πολιτικό επίπεδο δείχνει να επιτυγχάνεται και τώρα θεωρείται σχεδόν δεδομένη η μετάθεση των εξελίξεων για το 2018. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή τη στρατηγική και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αφού εκ των πραγμάτων δεν φαίνονται πια εκλογές στον κοντινό ορίζοντα.

Το πρώτο εξάμηνο της άλλης χρονιάς αποκτά, εκτός απροόπτου, καθοριστική σημασία καθώς τότε θα δοκιμαστεί η έξοδος στις αγορές από την οποία εξαρτηθεί επί της ουσίας το οικονομικό και πολιτικό τοπίο της επόμενης περιόδου για τη χώρα μας. Για τους μήνες που μεσολαβούν βέβαια ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις δεδομένων και των εκλογών αναμετρήσεων που πρόκειται να διεξαχθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το βασικό κέρδος για την κυβέρνηση πάντως είναι ότι κέρδισε χρόνο που ελπίζει ότι θα αποδειχθεί πολύτιμος για την αλλαγή των γενικότερων συσχετισμών στα κέντρα των αποφάσεων. Ακόμη κι αν δεν σημειωθεί βελτίωση εκτιμάται ότι τα πράγματα τουλάχιστον δεν θα είναι χειρότερα ενώ στο μεταξύ το εσωτερικό status στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να ομολοποιηθεί.

Για πολλούς η συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου στο τελευταίο Eurogroup είναι ανάλογη με εκείνην της 20 Φεβρουαρίου 2015 (!) όταν η νεαρά τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών αποδεχόταν την παράταση του προηγούμενου προγράμματος για να ακολουθήσει το δραματικό εξάμηνο που κατέληξε στο δημοψήφισμα και στο τρίτο μνημόνιο. Στην πραγματικότητα όμως οι διαφορές είναι πολλές και ουσιώδεις. Πέραν του γεγονότος ότι η κοινωνία έχει «εθιστεί» στη λογική των μέτρων, το κυριότερο είναι ότι ο εκλογικός χάρτης στη Γαλλία και στη Γερμανία μπορεί αυτή τη φορά να αποδειχθεί μοχλός ανατροπής πολλών ισορροπιών.

Όπως αποκάλυψε από την περασμένη εβδομάδα, παραμονές της συνεδρίασης του Eurogroup, η «κυριακάτικη δημοκρατία» ήταν ειλημμένη η απόφαση του κ.Τσίπρα να τηρήσει τακτική αναμονής και καθυστέρησης αν η συμφωνία δεν ήταν τέτοια ώστε να γίνεται ανεκτή από το κόμμα του αλλά και το εκλογικό του ακροατήριο. Και αυτό επιβεβαιώθηκε καθώς πίσω από τις γραμμές οι δανειστές, συμπεριλαμβανομένου και του σκληρού κ. Σόιμπλε, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την άκαμπτη συμπεριφορά και την ακραία ρητορική. Ειδικά η γερμανική κυβέρνηση και το CDU έχουν τεράστια ανάγκη να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους χωρίς τον ελληνικό πονοκέφαλο εν όψει των κρίσιμων εκλογών του Σεπτεμβρίου. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το άρθρο της Die Welt του Βερολίνου που έγραψε ότι «η Μέρκελ αποχαιρετά αθόρυβα τη λιτότητα» και διστάζει να πάρει το ρίσκο σκληρών όρων λιτότητας για την Αθήνα «κυρίως λόγω της Γαλλίας». Στο Βερολίνο εκφράζονται φόβοι ότι η συνεχής άνοδος της Λεπέν μπορεί να προκαλέσει ντόμινο που θα φτάσει έως τη Γερμανία και θα φέρει ίσως και το τέλος της κυριαρχίας της στην Ευρώπη. Αλλά κι αυτό αν δεν συμβεί, , υπάρχει στον ορίζοντα η απειλή της νίκης των Σοσιαλδημοκρατών υπό τον Μ. Σουλτς. Αν και εικάζεται ότι δύσκολα μπορεί τελικά να κόψει πρώτος το νήμα, όλοι συμφωνούν πλέον ότι το άστρο της "αήττητης" επί μια δωδεκαετία καγκελαρίου δύει για την Ανγκελα Μέρκελ. Πέραν τούτου όλοι οι υπολογισμοί πλέον έχουν ως βάση τους ότι ο Β. Σόιμπλε δεν θα είναι υπουργός Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι ακόμη και έως τον Μάιο αν καθυστερήσει η τελική συμφωνία, ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της χώρας μας και εβδομάδα με την εβδομάδα θα γίνεται εμφανής η αλλαγή συσχετισμών στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής και στον τρόπο διαμόρφωσής της. Βεβαίως το κοινωνικό κλίμα όχι μόνο δεν είναι ευχάριστο αλλά και αναμένεται να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω εν όψει της εφαρμογής καινούργιων μέτρων από τα οποία «κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν», όπως παραδέχθηκε προχθές λύνοντας τη σιωπή του κ. Τσακαλώτος. Άλλωστε και σε δημοσκοπικό επίπεδο φαίνεται ότι κινδυνεύει να σπάσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και το φράγμα του 15%. Το μεγάλο ζητούμενο επομένως για την κυβέρνηση είναι αν και πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση η οποία ναι μεν χαρακτηρίζεται επί του παρόντος από μια παθητικότητα αλλά ενδέχεται να μεταβληθεί δραματικά προϊόντος του χρόνου. Στο βαθμό που δεν αντιμετωπίσει πάντως μείζονα προβλήματα -όπως και με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών- από την έγκριση της συμφωνίας, το επόμενο πολιτικό ορόσημο είναι το προσεχές φθινόπωρο, ανάλογα και τα αποτελέσματα στην Γερμανία. Τότε θα κλείσει και ο κύκλος της παράτασης που ουσιαστικά σηματοδοτήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα. Το πραγματικό πρόβλημα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας τοποθετείται με την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου Τσίπρα στα μέσα του 2018. Από τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς έως τον Δεκέμβριο του 2019, οι ανάγκες της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι περίπου 24 δισ ευρώ για χρεολύσια και τόκους μετά και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων του ESM. Οι ανάγκες για το χρέος σε τόκους και χρεολύσια για το διάστημα 2020-22 είναι περίπου άλλα 10 δισ ευρώ. Γι αυτό και το πρώτο τρίμηνο 2018 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο διότι έως τότε η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να βγει πλήρως στις αγορές. Είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας έκανε το «μυστικό» ταξίδι και τη συνάντηση με την τράπεζα των Ρότσιλντ στο Παρίσι που πυροδότησε τις γνωστές αντιδράσεις. Εάν η έξοδος στις αγορές αποδειχθεί επιτυχημένη, τότε αναγνωρίζεται ως πιθανότερο ενδεχόμενο η συνέχιση του κυβερνητικοί βίου έως το τέλος της τετραετίας ή έστω έως τον Ιούνιο του 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον το σενάριο αυτό δεν μπορέσει να μεταφερθεί από τη θεωρία στην πράξη, ο κ. Τσίπρας μπορεί τώρα να αγόρασε ηρεμία κατά τον εκλογικό κύκλο που ανοίγει στη Ευρώπη αλλά αμέσως μετά θα υποχρεωθεί να επισπεύσει την προσφυγή στις δικές του κάλπες πριν σημάνει η μοιραία ώρα για το τέταρτο (ίσως και τελειωτικό) Μνημόνιο...
Ανδρέα Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση