GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γαλλικές Εκλογές: Έφτασε η μεγάλη ώρα του ντιμπέιτ με τους 5 μονομάχους

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, οι πέντε κυριότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα αναμετρηθούν απόψε σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ελ...


Για πρώτη φορά στη Γαλλία, οι πέντε κυριότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα αναμετρηθούν απόψε σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ελπίζοντας ότι θα καταδείξουν τις διαφορές τους και ότι θα πείσουν τους αναποφάσιστους που είναι ακόμη πολλοί.

Οι δύο επικρατέστεροι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υποψήφιοι, μπορεί συγκεντρώσουν τα βέλη των συνυποψηφίων τους: ο πρώην υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος δεν συγκαταλέγει τον εαυτό του «ούτε στην αριστερά ούτε στη δεξιά» και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Στον κύκλο των διαγωνιζομένων θα λάβουν επίσης θέσεις ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, νικητής-έκπληξη στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς, ο οποίος βρέθηκε στη συνέχεια εν μέσω μιας θύελλας υποθέσεων, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο αντίπαλός του στην αριστερά, ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν.

Οι άλλοι έξι «μικροί» επίσημοι υποψήφιοι, στους οποίους πιστώνονται πολύ μικρά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, δεν θα λάβουν, αντίθετα, μέρος, με το τηλεοπτικό δίκτυο να θέλει ένα πιο κλειστό ντιμπέιτ ώστε να είναι πιο «αναγνώσιμο».

Με αμυντικό ή επιθετικό ρυθμό οι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν να κερδίσουν πόντους σε τρία θέματα –«Ποιο κοινωνικό μοντέλο;» «ποιο οικονομικό μοντέλο;» και «ποια η θέση της Γαλλίας στον κόσμο;»– αφού θα έχουν περιγράψει με τη σειρά του ο καθένας «τον πρόεδρο που θέλει να είναι» μέσα σε ενάμιση λεπτό.

Έναν μήνα πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε δύο γύρους (στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου), αυτό που διακυβεύεται είναι κυρίως η ψήφος των αναποφάσιστων, οι οποίοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από μία προεκλογική εκστρατεία η οποία σημαδεύτηκε από διάφορες υποθέσεις, είδε την αριστερά να διασκορπίζεται και έναν ικανό αριθμό παραδοσιακών προγραμμάτων να ανατρέπεται: περίπου το 40% «ενδέχεται ακόμη να αλλάξουν άποψη» και μόνο τα δύο τρίτα των εκλογέων είναι σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο.

«Η προεκλογική εκστρατεία του 2017 είναι άπιαστη, στους ρυθμούς των πραγματικών ή υποτιθέμενων “υποθέσεων” και ανίκανη, για την ώρα, να γεννήσει ένα ισχυρό διακύβευμα γύρω από το οποίο (…) να αποκρυσταλλωθούν οι επιλογές», γράφει στην εφημερίδα Le Monde ο Πασκάλ Περινό, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.

Το αποτέλεσμα: σχεδόν οκτώ Γάλλοι στους δέκα (78%) εκτιμούν πως η πολιτική αντιπαράθεση «μάλλον αποδυναμώνεται», σύμφωνα με έρευνα του κέντρου ερευνών αυτού του μεγάλου πανεπιστημιακού ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου.

 

Πράγματι, οι τρεις υποψήφιοι που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εμπλέκονται η αναφέρεται το όνομά τους σε δικαστικές υποθέσεις. Ξεκινώντας από το πρώην φαβορί, τον Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει θεαματικά μετά τις αποκαλύψεις για εικονικές θέσεις απασχόλησης μελών της οικογένειάς του.

Εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία με μία «κατά προτεραιότητα έγνοια να αποτελέσει υπόδειγμα», απαγγέλθηκαν κατηγορίες στα μέσα Μαρτίου για «κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων».

Εκτός από τον Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν αποτελεί αντικείμενο έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης και για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ προκαταρκτική έρευνα έχει ξεκινήσει σχετικά με κατηγορίες για ευνοιοκρατία γύρω από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2016 ο Εμανουέλ Μακρόν, που ήταν τότε υπουργός Οικονομίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν διαγωνίζονται σήμερα στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Όμως περίπου οι μισοί από τους πιθανούς ψηφοφόρους του Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι ακόμη σίγουροι για την ψήφο τους. Ο υποψήφιος που θέλει να ονομάζεται κεντρώος, θα πρέπει ως εκ τούτου να καταδείξει σήμερα πως «το πρόγραμμα των αντιπάλων του είναι ένα πρόγραμμα του περασμένου αιώνα, ενώ το δικό του είναι προσαρμοσμένο στο σήμερα», σύμφωνα με ένα στέλεχος του επιτελείου του το οποίο επικαλείται η Journal du Dimanche.

Στην αριστερά, ο Μπενουά Αμόν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, οι προεκλογικές εκστρατείες των οποίων μοιάζουν να μην έχουν ρυθμό, υπολογίζουν στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ προκειμένου να αποκτήσουν πνοή μετά τη διοργάνωση, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, των μεγαλύτερων συγκεντρώσεών τους.

Ο Μελανσόν συγκέντρωσε κάπου 130.000 ανθρώπους το Σάββατο στο Παρίσι σε μια πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία της Δημοκρατίας με μια πύρινη ομιλία, με υψηλούς τόνους κατά της Ευρώπης και του FN, καλώντας σε «μια εξέγερση των πολιτών ενάντια στην προεδρική μοναρχία».

Με μια επιτυχημένη συγκέντρωση στο Παρίσι, όπου έλαβαν μέρος 20.000 άνθρωποι, ο Μπενουά Αμόν εκφώνησε έναν λόγο με παλμό και με βασικές αναφορές στην αριστερά.

Εμφανίστηκε πολύ επιθετικός απέναντι στους αντιπάλους του, αλλά και απέναντι σε εκείνους, από το δικό του στρατόπεδο, «που εννοούν να αγνοούν τη λαϊκή ψήφο» στις προκριματικές εκλογές της αριστεράς. Μια έμμεση βολή για τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δεν θέλησε να του δώσει τη στήριξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση