GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσακαλώτος: Εφικτό να έχουμε συνολική συμφωνία στις 7 Απριλίου

Εφικτό χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να υπάρξει συνολική συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup της 7ης Απρ...


Εφικτό χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να υπάρξει συνολική συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «χθες και σήμερα προχωρούν οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων για τα ανοιχτά θέματα και προσέθεσε ότι αυτές οι τηλεδιασκέψεις θα έχουν ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ, ίσως αύριο το πρωί να υπάρξει μια ακόμη. Είπε επίσης ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής θα υπάρξει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με τους θεσμούς».

«Στόχος είναι να κλείσουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε για να πάμε στο Eurogroup με ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας «να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, ένα από αυτά μπορεί να μην έχει λυθεί. Οπότε μετά μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τη δημοσιονομική πορεία των πλεονασμάτων μετά το 2018, και την περιγραφή-συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ικανοποιεί την Ελλάδα και το ΔΝΤ».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει μια συζήτηση για όλο το πακέτο, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις μετά από το πρόγραμμα, «καλά» και «κακά» μέτρα, πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος, για να μπορούμε να έχουμε μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στις 7 Απριλίου. «Αυτό το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι πιο γρήγορα και καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς ποιο εκτιμά ότι θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός απάντησε: «Θα είναι μια συμφωνία ελπίζω, με δυσκολίες, με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες, την οποία θα πρέπει να κρίνουμε όλοι όταν την δούμε». Είπε ακόμη πως αν η συμφωνία ανοίξει τον δρόμο για το QE (ποσοτική χαλάρωση) θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα καταστήσουν αυτή την ανάπτυξη βιώσιμη.

«Είμαι αισιόδοξος για το 2017 και το 2018, αλλά αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο. Το πιο σημαντικό για τη χώρα μας είναι το μακροπρόθεσμο σκέλος. Δηλαδή, αυτή η χώρα να μην είναι δύο χρόνια, και μετά να ξαναπέσει στην ύφεση ή σε κατάσταση στασιμότητας, αλλά αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο», είπε ο κ. Τσακαλώτος και επέμεινε ότι η ανάπτυξη πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη προ της κρίσης και συγχρόνως να είναι και πιο δίκαιη και να νιώσει ο κόσμος ότι «σε αυτή την ανάπτυξη μπορεί να δει και το δικό του πρόσωπο».

«Με ρωτάνε για παράδειγμα, γιατί επιμένουμε τόσο πολύ στην επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. Η απάντηση είναι νομίζω πολύ σαφής. Γιατί ο κόσμος της εργασίας, και ο πιο φτωχός κόσμος και τα μεσαία στρώματα επλήγησαν πολύ στην κρίση. Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα συμμετέχουν στην καμπή της ανάπτυξης και είναι σημαντικό να έχουν τις εγγυήσεις ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι για τους λίγους», ανέφερε εξάλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση