GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα τάματα διασήμων στην Παναγία της Τήνου

Τα τάματα που πλαισιώνουν την εικόνα της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο είναι άπειρα. Ανάμεσα στα ανώνυμα αφιερώματα βρίσκονται και τάματα ...


Τα τάματα που πλαισιώνουν την εικόνα της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο είναι άπειρα. Ανάμεσα στα ανώνυμα αφιερώματα βρίσκονται και τάματα διασήμων Ελλήνων καθώς πολιτικοί, αθλητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, μεγάλοι επιχειρηματίες, έχουν κάποια στιγμή νιώσει την ανάγκη να ακουμπήσουν στην «αγκαλιά» της Παναγιάς να τους βοηθήσει σε ένα σημαντικό ζήτημα της ζωής τους.

Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκει κανείς από τον βαπτιστικό σταυρό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της γυναίκας του Αννας Μαρίας, την επίχρυση εικόνα ρωσικής τεχνοτροπίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ιδιόχειρο σημείωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη όταν γέννησε τον γιο της μέχρι και το χρυσό μετάλλιο του Πύρρου Δήμα.

Ειδικά τα ιδιόχειρα ευχαριστήρια σημειώματα της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1970, στο βιβλίο της μονής έχουν αφήσει εποχή. «Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ! Το παιδί μου, μου το χάρισε η Μεγαλόχαρη», γράφει η αείμνηστη Αλίκη και ακριβώς από κάτω ο σύζυγός της, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, συμπληρώνει: «Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ την Παναγία».

Επίσης, σύμφωνα με το Βήμα Ορθοδοξίας, στο κειμηλιοφυλάκιο του ναού φυλάσσεται το δαχτυλίδι του Κολοκοτρώνη, αλλά και τα τάματα του Μιαούλη, του Κανάρη, του Νικηταρά, του Μακρυγιάννη κ.ά.

Επίσης αρκετά τάματα και δωρεές έχουν κάνει μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες, όπως των Ωνάση, Νιάρχου και Λιβανού, χωρίς να κάνουν σχεδόν ποτέ αισθητή την παρουσία τους. Το πέρασμά τους από τη Μεγαλόχαρη γίνεται γνωστό από τις ιδιόχειρες υπογραφές τους στο βιβλίο των ευχαριστηρίων των πιστών.

Επίσης, τις ελπίδες τους στη Μεγαλόχαρη εναπόθεσαν η Μαριάννα Λάτση με τον Νίκο Κούρκουλο, το διάστημα που ο ηθοποιός ήταν άρρωστος. Ο αξέχαστος ηθοποιός δώρισε το τέμπλο στην Εκκλησία της Παναγίας της Μεγαλομάτας στο Κτικάδο της Τήνου, από όπου καταγόταν.

Στους επώνυμους προσκυνητές της Μεγαλόχαρης στην Τήνο υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν συχνά την Ευαγγελίστρια, ειδικά μετά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ. Συχνά ήταν και τα προσκυνήματα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μεταξύ των πολιτικών ήταν και ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος βάφτισε εκεί το παιδί του, εκπληρώνοντας το προσωπικό του τάμα. Επίσης και η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας μετά την περιπέτεια της υγείας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση