GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Brexit begins: Παραδόθηκε στον Τουσκ η επιστολή της Τερέζα Μέι

Παραδόθηκε σήμερα στον Ντόναλντ Τουσκ η επιστολή της Τερέζα Μέι, η οποία περιλαμβάνει την επίσημη αίτηση για την αποχώρηση της Βρεταν...


Παραδόθηκε σήμερα στον Ντόναλντ Τουσκ η επιστολή της Τερέζα Μέι, η οποία περιλαμβάνει την επίσημη αίτηση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, την ενεργοποίηση δηλαδή του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

"Ενεργοποιήσαμε το Άρθρο 50 με επιστολή. Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση"  ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. 

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα "βαθιά ειδική εταιρική σχέση" μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Πρόκειται για μια "ιστορική στιγμή", συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει "πισωγύρισμα". Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν "συνέπειες" από την αποχώρηση.

"Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο", είπε από την πλευρά του - απευθυνόμενος στους Βρετανούς - ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του Brexit.

Την επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέδωσε ο Βρετανός πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Τουσκ τουΐταρε ότι "μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του" και ανέβασε φωτογραφία με την παράδοση της επιστολής.

The Article 50 letter. #Brexit pic.twitter.com/SO5R5BTvhw

— Donald Tusk (@eucopresident) 29 Μαρτίου 2017

Πλέον, ο Τουσκ έχει στη διάθεσή του 48 ώρες, προκειμένου να παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη της EE το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι οποίες αναμένεται να κρατήσουν για περίπου δύο χρόνια. 

Στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να καθορίσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit.

Ειδικότερα, οι «27» θα υιοθετήσουν τις «κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων» για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν λεπτομερείς «οδηγίες διαπραγματεύσεων». Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα ξεκινήσουν μερικές εβδομάδες μετά τη σύνοδο της 29ης Απριλίου.

Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει μια διαπραγματευτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Μία περίοδος, κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας και να καταλήξουν σε μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής του σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση