GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H ΕΠΕΤΕΙΟΣ της (πρώτης) μνημονιακής επταετίας

Χθες τα ξημερώματα η Σοσιαλιστική Διεθνής εξέλεξε για άλλη μια θητεία ως πρόεδρο της τον Γιωργάκη Παπανδρέου, εκείνον δηλαδή που άνοιξε ...

Χθες τα ξημερώματα η Σοσιαλιστική Διεθνής εξέλεξε για άλλη μια θητεία ως πρόεδρο της τον Γιωργάκη Παπανδρέου, εκείνον δηλαδή που άνοιξε την κλειδαριά το 2010 για να γίνει η μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος της χώρας μας με τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Ενώ στην Ελλάδα, την οποία κατέστρεψε, δεν βρίσκει ούτε την ψήφο του πλέον, στην ...Κολομβία -όπου και συνεδρίασαν οι διεθνείς ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ - θριαμβεύει. Λογικό...

Η χθεσινή ημέρα όμως είχε και μια άλλη ιδιαιτερότητα. Είναι μια επέτειος, ξεχασμένη μεν αλλά δυσάρεστη και μαύρη. Το κυριότερο; Συνδεδεμένη κι αυτή με τον ΓΑΠ. Ας του την «αφιερώσουμε» επομένως για να μην ξεχνάμε...

Σαν χθες λοιπόν, στις 3 Μαρτίου 2010, ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου -μέσω του εκπροσώπου της, του φοβερού και τρομερού αγοριού Γ. Πεταλωτή, τα πρώτα σκληρά μέτρα εν όψει της ανακοίνωσης για προσφυγή στο ΔΝΤ που έκανε λίγες ημέρες αργότερα από το Καστελόριζο ο Γιωργάκης. Ουσιαστικά δηλαδή χθες συμπληρώθηκε η πρώτη μαύρη επταετία του μνημονιακού ολέθρου στην Ελλάδα μας. Κι αξίζει να θυμηθούμε σε γενικές γραμμές τι προέβλεπαν:

-Το πιο βασικό ήταν η περικοπή 30% στο δώρο του Πάσχα, στο επίδομα αδείας και στο δώρο των Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους.

-Περικοπή κατά συνολικά 12% των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων στο δημόσιο ενώ το επίδομα για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπηκε κατά 20%.
-Οριζόντια μείωση κατά 7% των αποδοχών, αποζημιώσεων και επιδομάτων πάσης φύσεως των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Για τις συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάστηκαν τα επιιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δεν χορηγληθηκε αύξηση.
-Στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώθηκε το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%.
-Περιορισμό κατά 5% (500 εκ ευρώ) του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκ ευρώ του μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας.
Συνολικά το πρώτο αυτό «πακέτο» είχε στόχο 4,8 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ ενώ ταυτόχρονα κατατέθηκε στη Βουλή την ίδια ημέρα νομοσχέδιο με την μορφή του κατεπείγοντος προβλέποντας:

-Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%.
-Περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και πιο συγκεκριμένα κατά 8 λεπτά στην βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης
-Επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 63% στο 66%.
-Επιβάρυνση στο αλκοόλ κατά 20%.
-Καταργήθηκε η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας
-Εισήχθησαν ειδικοί φόροι κατανάλωσης σεαυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ, σκάφη αναψυχής κλπ

Πέρα από τα άμεσα μέτρα στο ίδιο νομοσχέδιο υπήρχαν και άλλα όπως:
-Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου
-Περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ .
-Μείωση κατά 30% των υπερωριακών αμοιβών και δαπανών μετακίνησης.

Ύστερα από επτά χρόνια, όλα αυτά τα μέτρα σήμερα μπορεί να φαίνονται πολύ «ελαφρά» σε σχέση με το τι επακολούθησε. Έχει σημασία όμως να θυμηθούμε ότι από την πρώτη εκείνη ημέρα έδιναν κι έπαιρναν οι υποσχέσεις ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα», οτι «θυσίες θα αποδώσουν», ότι «η κρίση θα ξεπεραστεί» κλπ. Τις ίδιες υποσχέσεις συνέχισαν να δίνουν κι όλες οι επόμενες κυβερνήσεις κάθε φορά που επέβαλαν καινούργια μέτρα: το 2011, το 2012, το 2013, το 2015 κοκ. Υποσχέσεις ψεύτικες γιατί το σχέδιο της στάγδην εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας είχε ήδη δρομολογηθεί. Γι αυτό και η χθεσινή «επέτειος» δεν πρέπει να χάνεται από τη μνήμη μας...
M. 

1 σχόλιο

  1. ΠΟΣΟ ΑΥΞΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ?

    Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επιστήμονες ζουν από την φτωχή σύνταξη του παππού?
    [[Ο Τσίπρας, δεν λέει κουβέντα για την ΑΝΕΡΓΙΑ ειδικά των νέων που σπάει κόκαλα.]]
    [[ Τι τιμωρία άραγε του ‘’αξίζει’’, για την ολική σχεδόν καταστροφή της οικονομίας και την γενοκτονία μιας ολόκληρης γενιάς, που πίστεψε φανατισμένα και χωρίς λογική τους καΜένους τρομοκράτες της ψυχικής μας υγείας και της
    επιβίωσης μας? ]]
    Από το 1,5 εκατομ. Ανέργους του Παυλόπουλου και του Καραμανλή στον …Τσίπρα !
    867.000 χιλιάδες προσλήψεις ‘’έγιναν’’ επί Παυλόπουλου…..
    *Δεν ήξερε ο Τσίπρας και η ‘’αριστερά’’ ότι η οικονομική κατάσταση ήταν όπως την παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου?
    Και βέβαια το ήξερε.
    *Τι έκανε λοιπόν ο Τσίπρας?
    Αντί να βοηθήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, όσο μπορούσε, διπλάρωσε τον Καραμανλή και άρχισαν από κοινού την εκτέλεση των σχεδίων για την ανατροπή του Παπανδρέου και την επάνοδο της δεξιάς στην εξουσία.?
    *Τι έκανε ο Τσίπρας, όταν ο Παπανδρέου ζήτησε να κάνει δημοψήφισμα? Τον είπε προδότη, τον είπε Πινοσέτ, Τσολάκογλου, κλέφτη, λαμόγιο και ξεσήκωσε τον κόσμο με κατηγορίες και συκοφαντίες, τις οποίες συμπλήρωνε κάθε μέρα ο Αντώνης ,που ήταν μέλος στο παιχνίδι της συμμορίας για την ανατροπή και την προδοσία του Γιώργου.
    *Τι έκανε ο Τσίπρας, όταν ο Παπανδρέου, λίγο πρίν την υπογραφή του μνημονίου εξηγούσε μέσα στη βουλή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας?
    *Τον ειρωνεύτηκε ότι ''παίζει θέατρο'' επικοινωνιακό !
    *Κι όμως ο Παπανδρέου δεν λιποτάχτησε. Κατάφερε να εξαφανίσει ‘’ τη ρήτρα μη βοήθειας’’ της ΕΕ προς χώρες μέλη της που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.
    *Κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα κατά 40%, να μειώσει το χρέος κατά 15 δις ευρώ και να ψηφίσει όλους αυτούς τους εθνοσωτήριους νόμους και ταυτόχρονα να ‘’πλησιάσει’’ την οικονομία στο δρόμο των αγορών.
    *Σήμερα, μετά τον Σαμαρά ‘’παρέλαβε’’ ο Τσίπρας χρησιμοποιώντας σαν ανάβαθρο τις… αυτοκτονίες, τις λιποθυμίες ,τις ψευδολογίες, τις υποσχέσεις για ‘’σχίσιμο’’ αυθημερόν και με νόμο του μνημονίου, για το πλήθος όλων σχεδόν των ‘’αμαρτιών’’ της εφαρμογής του μνημονίου του οποίου ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ έγινε φανατικός υποστηρικτής και αγωνιστής.
    *Είναι , με μεγάλη ακρίβεια υπολογισμένη, η επιβάρυνση του χρέους από τα ΝΕΑ δάνεια ,όσο και η καταστροφή σχεδόν της οικονομίας και ειδικά του κλάδου των μικρομεσαίων.
    *Το κύμα ΑΝΕΡΓΙΑΣ που σαρώνει τη γενιά των 15-35 ρηδων, είναι το αδιαφιλονίκητο ‘’τρόπαιο’’ του Καραμανλή, του Σαμαρά , του Βενιζέλου,
    του Τσίπρα !
    *Ο Τσίπρας ‘’σχίζεται’’ για τις πενταροδεκάρες της ελεημοσύνης για τους μετανάστες της ΕΕ και του Σόρος και δεν λέει κουβέντα για την ΑΝΕΡΓΙΑ ειδικά των νέων που σπάει κόκαλα.
    *Ποιος να συγκινηθεί για το μέλλον και τη δυστυχία αυτών των παιδιών? Και το
    χειρότερο ότι με τη δική τους ψήφο βγήκε ο Τσίπρας της ΑΠΑΤΗΣ!!!
    *Τώρα τους ξεχνά και κρύβεται πίσω από ΤΡΙΤΟ μνημόνιο της ‘’αριστεράς’’ πιστεύοντας ότι ‘’μπόρα είναι’’.
    *Έτσι ψηφίσατε τον Τσίπρα εσείς οι νέοι για να σας σώσει και εμάς μαζί.
    *Τι τιμωρία άραγε του ‘’αξίζει’’, για την ολική σχεδόν καταστροφή της οικονομίας και την γενοκτονία μιας ολόκληρης γενιάς, που πίστεψε φανατισμένα και χωρίς λογική τους καΜένους τρομοκράτες της ψυχικής μας υγείας και της επιβίωσης μας?


    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση