GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξάνονται οι νεκροί στη Βενεζουέλα: Τη βοήθεια του Πάπα ζητά ο Μαδούρο

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στη Βενεζουέλα χθες καθώς οι διαδηλώσεις στη χώρα εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα. Ένας υπάλληλος τ...


Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στη Βενεζουέλα χθες καθώς οι διαδηλώσεις στη χώρα εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα.

Ένας υπάλληλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σκοτώθηκε από πυροβολισμό στην περιφέρεια Μέριδα των Άνδεων κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενώ άλλος ένας άνδρας εκεί τραυματίστηκε από σφαίρα και εγκαταλείφθηκε «μεταξύ ζωής και θανάτου», σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο (ombudsman) Τάρεκ Σάμπ.

Ο χθεσινός επιβεβαιωμένος θάνατος αυξάνει τον αριθμό των νεκρών σε διαδηλώσεις σε 11 μέσα σε έναν μήνα. Επίσης τουλάχιστον 10 άτομα έχουν σκοτωθεί επίσης κατά τη διάρκεια νυκτερινών λεηλασιών. 

Η Βενεζουέλα βυθίζεται καθημερινά όλο και πιο πολύ στο χάος και την αναρχία: δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα και οδομαχίες μεταξύ δυνάμεων και διαδηλωτών με πέτρες και μολότοφ, συνθέτουν το σκηνικό.

Πάνω από 1.400 άτομα έχουν συλληφθεί αυτό το μήνα σε διαδηλώσεις, ενώ 636 από αυτούς βρίσκονταν ακόμα υπό κράτηση, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ. 

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί τους αντιπάλους της ότι προετοιμάζουν βίαιο πραξικόπημα με την συνενοχή των ΗΠΑ, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ως δικτάτορα που καταπιέζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις. 

"Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα μέχρις ότου ο Μαδούρο να σεβαστεί το Σύνταγμα και να βάλει τέλος στο πραξικόπημα που έκανε ο ίδιος. Αν δεν πάρουμε απάντηση από τους διεφθαρμένους και εμπόρους ναρκωτικών (προεδρικούς) ηγέτες μέχρι το τέλος της ημέρας σήμερα, θα ανακοινώσουμε νέες δράσεις", προειδοποίησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. 

"Εκλογές, ναι, θέλω εκλογές τώρα" είπε την Κυριακή, στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Μαδούρο, αναφερόμενος όμως στις περιφερειακές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά αναβλήθηκαν. "Είμαι έτοιμος για την απόφαση του εκλογικού σώματος", πρόσθεσε, καλώντας και πάλι την αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια του πάπα Φραγκίσκου.

Το Περού στηρίζει την ιδέα της μεσολάβησης του Βατικανού, με τη συνεργασία 12 χωρών της περιοχής. Πέρσι πάντως η μεσολάβηση της Αγίας Έδρας και της Ένωσης των Εθνών της Νοτίου Αμερικής (Unasur) δεν κατέληξε πουθενά. Ο υπουργός Εξωτερικών του Περού Ρικάρντο Λούνα είπε ότι η κατάσταση είναι "εκτός ελέγχου" στη Βενεζουέλα και κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση