GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ τα πράγματα στις συζητήσεις το 2017 για το χρέος!

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ Μπορεί η κυβέρνηση να έριξε όπως υποστηρίζουν πολιτικοί και επικοινωνια...


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να έριξε όπως υποστηρίζουν πολιτικοί και επικοινωνιακοί αναλυτές το "δόλωμα" του κουρέματος του χρέους στους "δικούς της" για να ψηφίσουν στην Βουλή τα 140 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της Β αξιολόγησης η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική από όσα διέρρευσαν. Μία "αλήθεια" που πάει και έρχεται προκαλεί δηλώσεις ότι δήθεν θα υπάρξει λύση τώρα (μετά τις γραβάτες) στις 15 Ιουνίου ή στην σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου και πάει λέγοντας...

Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική
Λογαριάζουν λέμε εμείς χωρίς τον ξενοδόχο ή τουλάχιστον έτσι συμφέρει να υποστηρίζουν σχετικά, για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους ύπαρξης της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ. αφού οι ξένοι θεωρούν ότι στην Ελλάδα όπως δήλωσαν ανοικτά έχει ανάγκη από πολιτικούς τύπου Μακρόν φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το προφίλ του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάτι το οποίο δυναμιτίζει αρνητικά το όλο κλίμα για την κυβέρνηση όταν δίνεται από το ΔΝΤ το προφίλ του πολιτικού που θα έδινε λύση στην Ελλάδα!

Τώρα η λύση του χρέους για 15 ή 22 Ιουνίου στην σύνοδο κορυφής είναι απίθανη αφού στο eurogroup η οποιαδήποτε συζήτηση θα είναι χωρίς λύση και αναμένεται να αρκεστεί στη εκταμίευση μέρους ή όλης της δόσης των 7 δις ευρώ. Με το όλο θέμα χρέος να πηγαίνει το 2018. Όσο αναφορά την σύνοδο κορυφής 22 Ιουνίου δεν είναι ποτέ υπό συζήτηση τέτοιου χαρακτήρα θέματα.

Μετά τις Γερμανικές εκλογές η συζήτηση του Ελληνικού χρέους μαζί με νέο μνημόνιο
Όσο και να διαρρέονται πληροφορίες και ημερομηνίες είναι σίγουρο πια ότι μετά τον Ιανουάριο του 2018 θα μπει στο τραπέζι το όλο θέμα του χρέους. Και αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνουν οι εκλογές στην Γερμανία όπου μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση θα περάσει όπως συνηθίζεται τουλάχιστον ένα τρίμηνο δηλαδή θα φθάσουμε χρονικά τον Ιανουάριο του 2018. Όπου σαφώς πρώτο θέμα δεν θα αποτελέσει η Ελλάδα.

Οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες θα οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο

Μπορεί η κυβέρνηση με την δόση των 7 δις ευρώ (αν δεν γίνει μερική εκταμίευση) που θα πάρει την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου του 2017 αλλά και μέρος του πλεονάσματος να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας το 2017 ο κίνδυνος όμως παραμένει μεγάλος.
Το θέμα των Γερμανικών εκλογών θα κλείνει ολοένα και περισσότερο την στρόφιγγα ρευστότητας.
Τον Ιούνιο του 2018 τελειώνει και το 3ο μνημόνιο και θα μπουν μαζί με το χρέος και τις χρονικές καθυστερήσεις από τις Γερμανικές εκλογές και οι νέοι όροι και τΑ νέα μέτρα του επόμενου μνημονίου.

Το ασαφές τοπίο για την συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ δίνει τροφή για πολιτικά σενάρια οικουμενικής και εκλογών

Πολιτικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η στάση του ΔΝΤ θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης. Ακόμα και να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως παρατηρητής η θέση του είναι σαφής. Δεν συμμετέχουμε χρηματοδοτικά σε καταστάσεις όπου το χρέος δεν είναι βιώσιμο το απαγορεύει το καταστατικό μας υποστηρίζουν. Όπως καταλαβαίνουμε η δήλωση αυτή από μόνη της κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα. Τι ζητάει το ΔΝΤ; Το χρέος να είναι βιώσιμο. Πότε θα συζητηθεί αυτό; Μετά τον Ιανουάριο του 2018. Ο κίνδυνος μεγάλος γυρίζουμε χρόνια πίσω φλερτάροντας στην καλύτερη περίπτωση με ένα νέο μνημόνιο!

Συμπέρασμα;
Το πρόβλημα του χρέους η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα για την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία. Οι ελπίδες τους είναι να υπάρξει λύση το 2017 δηλαδή πριν τις Γερμανικές εκλογές και αυτό θα πιέσουν. Το θέμα όμως είναι ότι όλα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι δανειστές μας είναι άκαμπτοι...
Στο κακό κλίμα να προσθέσουμε ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε αμέριστη στήριξη στον κ. Σούλτσς κάτι το οποίο δεν βοηθάει μετά την υπεροχή της κυρίας Μέρκελ.

Άρα οικουμενική και εκλογές παίζουν ως σενάρια!
Και μην μου πείτε όχι....

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση