GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

50-50 οι πιθανότητες για συνολική συμφωνία στο Eurogroup

Tην ελπίδα ότι το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του...


Tην ελπίδα ότι το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, με τον οποίο συνομίλησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτίμησε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο και πάνω σε αυτήν θα βασιστούν οι συζητήσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι το πιο δύσκολο μέρος της συζήτησης θα είναι το ζήτημα του χρέους και τόνισε ότι αυτό που μας χωρίζει από την τελική συμφωνία είναι η εξεύρεση της λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι βάση της συζήτησης για το χρέος αποτελεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, η οποία είναι ήδη αρκετά λεπτομερής όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών και κάποιων κρατών-μελών για το πόσο θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα μέτρα πιο συγκεκριμένα. Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι οι προβλέψεις για το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα είναι 50%-50%.

Ως προς το τι περιλαμβάνει "το συνολικό πακέτο της συμφωνίας", ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε τα εξής: Πρώτον, περιλαμβάνει το πακέτο πολιτικής (που έχει ήδη συμφωνηθεί), την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει τεθεί προς έγκριση στη Βουλή των Ελλήνων), την έκθεση συμμόρφωσης (που προϋποθέτει μεταφράσεις εκατοντάδων σελίδων και τον έλεγχο συμβατότητας με τα συμφωνηθέντα) και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στις 22 Μαΐου θα πρέπει να συμφωνηθεί και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, σημειώνοντας ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατηρηθεί για κάποια χρόνια (ούτε ένα, ούτε δέκα χρόνια) και στη συνέχεια να μειωθεί.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προϋποθέτει την απόφαση από την πλευρά του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Όταν το ΔΝΤ έχει το DSA θα είναι σε θέση να ζητήσει από το διοικητικό του συμβούλιο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα (MEFP).

Παρ’ όλα αυτά, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τα χρονικά περιθώρια σχετικά με τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο, λέγοντας ότι βρισκόμαστε οχτώ εβδομάδες πριν από την επόμενη μεγάλη λήξη των ελληνικών ομολόγων. Σημείωσε ακόμη ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που ήταν αρκετή η κατ' αρχήν συμφωνία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Ερωτηθείς αν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση του Ταμείου.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την «προκαταρκτική συμφωνία» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών επί των νέων μέτρων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Επίσης, σημειώνεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει, τέλος, τόσο τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, όσο και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση