GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ! Τι σημαίνει "πλήρης εφαρμογή της Λωζάνης" που ζήτησε ο Ερντογάν

Yannis Koutsomitis    Αποκωδικοποιώντας τον Ερντογάν "Πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης" ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος απ...

Yannis Koutsomitis  

Αποκωδικοποιώντας τον Ερντογάν
"Πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης" ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος από τον Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο.

Τι σημαίνει αυτό στη γλώσσα της τουρκικής διπλωματίας;
- Κατάργηση του διορισμού των μουφτήδων στη Θράκη από το Υπουργείο Παιδείας
- Πλήρης αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων
- Αναγνώριση τουρκικής κυριαρχίας σε 'διαφιλονικούμενες' νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Πέρα από το αν έχουν βάση ή όχι οι τουρκικές αιτιάσεις, η πραγματικότητα λέει ότι για να υπάρξει κάποια στιγμή πλήρης εξομάλυνση με την Τουρκία θα χρειαστεί να συζητήσουμε τα πάντα, και θα έχουμε κι εμείς ζητήματα να θέσουμε. Πάντως η μέχρι τώρα στάση που λέει "αυτή είναι η ερμηνεία μας για τη Συνθήκη της Λωζάνης, είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει", ακούγεται καλή διότι προασπίζει -υποτίθεται- τα εθνικά "δίκαια" (αναρωτιέμαι ακόμη ποιός καθορίζει τι εστί "εθνικό δίκιο") αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν εξασφαλίζει την ομαλότητα στις σχέσεις με την Τουρκία.

Και η λογική ερώτηση είναι: "Είναι φερέγγυα η Τουρκία για να ανοίξει κανείς μαζί της τέτοια θέματα;".
Αυτήν τη στιγμή σαφώς και όχι. Γι αυτό και ήταν σωστή η πολιτική των τελευταίων 20 χρόνων που προσέβλεπε σε επίλυση των διμερών διενέξεων μέσω της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Μια Ευρωπαϊκή Τουρκία θα μπορούσε -ίσως- να αποτελέσει φερέγγυο συνομιλητή. Αν όμως η Τουρκία απομακρυνθεί οριστικά από την πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη, τα διμερή ζητήματα θα είναι ακόμη δυσκολότερο να επιλυθούν.

3 σχόλια

  1. όΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

    Έχει πολλά να δώσει ο Τσίπρας και ο Σύριζα στους τούρκους για να τους ευχαριστήσει για την βοήθεια τους στις εκλογές και που με ανατολίτικο στυλ η τουρκάλα δημοσιογράφος της today's zaman το τονίζει στην Ρένα Δούρου σε συνέντευξη της στην τουρκική εφημερίδα TODAY’S ZAMAN, 9 Μαΐου 2012 . εκεί η Δούρου κάνει ένα πρώτο δώρο στους τούρκους ΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝΊΖΟΝΤΑς ότι στην ελλάδα υπάρχουν τουρκικές μειονότητες, την σκυτάλη στην συνέχεια πήρε ο τσίπρας όταν έγινε πρωθυπουργός ανοίγοντας τα σύνορα με την τουρκία και με την είσοδο ενός εκατομυρίου και πλέον λαθρομεταναστών να δημιουργηθούν οι τουρκικές μειονότητες που δεν υπήρχαν....... τώρα γιατί καθυστερεί η επένδυση στο Ελληνικό? γιατί ο τσίπρας θέλει να το κάνει δωράκι στους τούρκους! γι' αυτό και κατά καιρούς παρουσιάζονται με ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ διάφορα εμπόδια που μοναδικό σκοπό έχουν να διμηουργηθεί τέτοι κλίμα που ο καθένας να πει, ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Ας ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ! άλλωστε και από τις διαπραγματεύσεις στο HILTON με την τρόικα καθώς οι μοσχοαναθρεμένοι συριζαίοι διαπραγματευτές μας ήθελαν αξιοπρεπεί χώρο και όχι στην κλεισούρα των υπουργείων τους, ένα πράγμα κατάφεραν με την παρουσία τους εκεί, ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΟ HILTON ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1ον. ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!

    2ον. ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!!

    3ον. ... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!


    Η ΜΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΆΝΩ 3 ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙ ΘΑΝΑΤΟΣ (Χωρίς ... "Δημοκρατικές" Διαδικασίες)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρέχει Φωτιά στην Στράτα Μου Φωτιά Που Θα Σας Κάψει Για Τα Φτωχά Τα Νιάτα Μου Κανένας Δεν Θα Κλάψειη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση