GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΤΟΜΗΘΕΙΣΑ Επιθεωρήτρια: ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ κατά Πολάκη-Γεροβασίλη!

Spyros Pothitos     Σοβαρές αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΄Ολγα...

Σοβαρές αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΄Ολγας Γεροβασίλη, αφήνει με επιστολή της – απάντηση η πρώην γενική επιθεωρήτρια της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ) κα Γεωργία Γεωργιάδου λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνσή της από τη θέση της γενικής επιθεωρήτριας.
Η κα Γεωργιάδου κάνει λόγο για προαποφασισμένη απομάκρυνσή της και κατηγορεί τον υπουργό για κομματικό νεποτισμό ενώ αποκαλύπτει «πράξεις και ολιγωρίες που θίγουν το κύρος και τα συμφέροντα του Οργανισμού και ενδεχομένως πληρούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση αδικημάτων που διώκονται ποινικά».

Ακολουθεί το κείμενο της κα Γεωργίας Γεωργιάδου:

« Περιμένοντας τη μεγάλη ψαριά !

(μια οφειλόμενη απάντηση στην επιχειρούμενη «εξυγίανση» του τομέα Ελέγχου Δαπανών Υγείας).

—————————–
Στις 28 Απριλίου 2017 ο Υπουργός Υγείας και ο Αν. Υπουργός Υγείας αποφάσισαν την αντικατάστασή μου από τη θέση της Γενικής Επιθεωρήτριας της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) διαρκούσης της θητείας μου.

Την ίδια ημέρα, 28 Απριλίου 2017, ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης (και Βουλευτής ΄Αρτας) κ. ΄Ολγα Γεροβασίλη, εξηγούν με ταυτόσημες ανακοινώσεις και επιστολές τους, το χρονικό της προαποφασισμένης απομάκρυνσής μου.

Και η μεν αντικατάστασή μου, έστω και παρά το νόμο, θα μπορούσε να κατανοηθεί πολιτικά με τη λογική ότι « Υπουργοί είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε»! Το να επιχειρείς όμως να δικαιολογήσεις μια απόφαση σπιλώνοντας τον αντικαθιστάμενο και να εμφανίζεις τον κομματικό νεποτισμό ως «ηθικό πλεονέκτημα» είναι ανήθικο. Εξηγούμαι:

Το γεγονός :

Κατόπιν καταγγελίας για παράτυπη συνταγογράφηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων γιατρών της Άρτας ,χωρίς αναφορά συγκεκριμένων ονομάτων , η Υπηρεσία διενήργησε ελέγχους, διά του θεσμοθετημένου οργάνου ιατρών, της επιτροπής ελέγχου συνταγογραφίας της ΚΜΕΣ ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα τη διαπίστωση παραβάσεων στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Στους ελεγχθέντες γιατρούς απεστάλησαν επιστολές παροχής εξηγήσεων για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, κατά την πάγια ακολουθούμενη διαδικασία. Οι «θορυβηθέντες» γιατροί απευθύνθηκαν …. αρμοδίως στη βουλευτή της περιοχής των κ. Όλγα Γεροβασίλη. Η κ. Υπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον αρμόδιο συνάδελφό της κ. Πολάκη, έλαβε διαβεβαιώσεις να μην ανησυχούν οι ελεγχόμενοι και καθησύχασε τους συμπατριώτες της γιατρούς με τα ακόλουθα αναγραφόμενα σε επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο ΑΡΤΑΣ :

– Αυτονόητα (!) η Υπηρεσία (υπό τον νέο Γ. Επιθεωρητή της προφανώς) θα προχωρήσει άμεσα σε ανάκληση των επιστολών προς όσα μέλη του Ι.Σ. Άρτας ήταν αποδέκτες αυτών.

Η… εξήγηση ;

Οι επιστολές απεστάλησαν σε «μικρά ψάρια» κι’ αυτό, κατά την κ. Υπουργό, όπως αναγράφει στην επιστολή της, συνιστά παρέκκλιση της πολιτικής κατεύθυνσης της Κυβέρνησης για πάταξη της μεγάλης διαφθοράς (όχι της «μικρής»). Δεν υπήρξε έλεγχος, αναφέρει, αλλά επίφαση ελέγχου κατά στρεβλή ιεράρχηση και προσωπική στρατηγική κατ’ αδιαφανή αξιοποίηση θέσης ευθύνης (!)

Η επιστολή κλείνει με την παράκληση να κοινοποιηθεί αυτή, προς όλους τους συναδέλφους, της κ. Υπουργού, που είναι μέλος του Ι.Σ. Άρτας (πιστώνοντας φυσικά τη βουλευτή τους για την άμεση και αποτελεσματική της παρέμβαση).

Ο Αν. Υπουργός Υγείας πάλι, στο ίδιο μήκος κύματος, δηλώνει προς πάσαν κατεύθυνση : « ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΥΠΕΔΥΦΚΑ – τον επικεφαλής της οποίας πρόσφατα αντικαταστήσαμε – θα προσανατολίσουν το έργο τους στη σύλληψη των «χοντρών ψαριών» του χώρου, βάζοντας τάξη και κανόνες στο χάος! Η μέχρι σήμερα επικεφαλής της Υπηρεσίας, εξυπηρετώντας πολιτικές και πελατειακές σκοπιμότητες, έκανε ελέγχους στην «ψιλή μαρίδα» σε ποσοστό μάλιστα του 90% των ελέγχων, π.χ. δεν μπορεί η Υπηρεσία να ασχολείται με έναν γιατρό καρδιολόγο (στην ΄Αρτα εννοεί) συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ που σ’ ένα εξάμηνο στις 300 συνταγές της ειδικότητάς του, έγραψε και 5 για γαστροπροστασία ». (Λάθος τους τα είπαν, 100 συνταγές των γιατρών ελέγχθησαν και δεν ήταν βεβαίως 5 οι παράτυπες συνταγές, αλλά πολύ περισσότερες, μαζί και φάρμακα για Σακχ. Διαβήτη και για άλλες παθήσεις εκτός καρδιολογίας , χωρίς να αναφέρεται και στους λοιπούς ελεγχόμενους γιατρούς ορισμένοι εκ των οποίων ήταν υπότροποι και αποφεύγοντας βέβαια να αναφερθεί ότι τα φάρμακα γαστροπροστασίας, που συνταγογραφούνται κατά κόρον και πολλάκις χωρίς ένδειξη, είναι πέμπτα στη σειρά υψηλότερης δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ ,περίπου 70.000.000,00 € ετησίως).

Και επειδή οι έλεγχοι, κατά τη γνώμη τους, εξυπηρετούσαν πολιτικές και πελατειακές σκοπιμότητες, (τώρα πώς και πότε το διαπίστωσαν, αυτό είναι άλλο δικό τους θέμα) αντικαταστήσαμε τον επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας με δικό μας κομματικό στέλεχος – αποτυχόντα πολιτευτή – το οποίο, άσχετο από ελέγχους και διοίκηση, μετακαλέσαμε από το επαρχιακό του φαρμακείο στην Αθήνα, να βάλει τάξη στο χάος!!!

Οι αριθμοί όμως, Κύριοι, καταδεικνύουν ότι από το κυνήγι των μικρών και μεγάλων ψαριών επιβλήθηκαν την τελευταία πενταετία τα παρακάτω πρόστιμα, επί πλέον των καταγγελιών συμβάσεων :

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

ΕΤΟΣ 2011 2012 2013 2014 2015 2016
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ 86 199 373 239 267 298


ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

ΕΤΟΣ 2012 2013 2014 2015 2016
ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 331.640,00€ 1.024.412,00€ 1.199.576,00€ 1.143.728,00€ 1.593.289,00€

Δυστυχώς όμως για τους συκοφάντες πολιτικούς, όσο ήμουν επικεφαλής της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η Υπηρεσία έχει επιτελέσει μέσα σε πολύ αντίξοες οργανωτικά και εθνικά συνθήκες, πολύ σημαντικό έργο, ενώ αντίθετα εκείνοι δεν προώθησαν καμία από τις δεκάδες προτάσεις της Υπηρεσίας που υπεβλήθησαν για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων. Παραπέμπουμε στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη (ΑΠ. 216872/46782/15-12-2016) όπου σημειώνεται πως «… Η ελεγκτική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω έλλειψης προσωπικού, ανταποκρίνεται «άμεσα και αποτελεσματικά»,… «ως φορέας που θέλει να ανταποκριθεί στο ρόλο του και να προστατέψει τον ασφαλισμένο…» και στα κατ’ έτος πεπραγμένα της Υπηρεσίας, τα οποία υποβάλλονται στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και μέσω αυτού κατατίθενται στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Για την απομάκρυνσή μου και τις συκοφαντίες αυτές, φαίνεται ιθύνων νους ότι ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο (από διετίας) την είχε προαναγγείλει. Από τη φίλτατη τέχνη της αρθογραφίας του γνωστοποιώ προς επίρρωση τα ακόλουθα αποσπάσματα :

α. τον Μάρτιο του 2015 στον ιστότοπο «Υγεία 360», ο κ.Γεωργακόπουλος γράφει μεταξύ άλλων «Διαπίστωσα ακόμη ότι η Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, συνταξιούχος φαρμακοποιός του ΟΓΑ, διορίστηκε με υπογραφή Μάκη Βορίδη στη θέση της μόλις στις 31/12/2014, δηλαδή μετά την προκήρυξη των εκλογών και όλως… παραδόξως, αυτή η υπηρεσία έμεινε και έξω από τις αρμοδιότητες του κ. Νικολούδη!»

β. τον Απρίλιο του 2015 στην εφημερίδα «Η Εποχή» επαναλαμβανόμενος, γράφει μεταξύ άλλων, καυτηριάζοντας ανεπιτυχώς και τη συμπεριφορά του τ. Υπουργού Υγείας κ.Κουρουμπλή, «Ταυτόχρονα υποψιάζει και η διατήρηση της Γεωργίας Γεωργιάδου, συνταξιούχου φαρμακοποιού στη θέση της Γενικής Επιθεωρήτριας ελέγχου δαπανών υγείας (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) με ημερομηνία διορισμού 31/12/2014!…..» και

γ. τον Οκτώβριο του 2015 στην εφημερίδα «Η Αυγή» με τίτλο «ΕΟΠΥΥ Ο …Έλληνας ασθενής!» αναφέρει «…Το ζητούμενο και για τον ΕΟΠΥΥ είναι η διαμόρφωση πολιτικής που να αποτρέπει τη σπατάλη…καθώς και η ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου της αρμόδιας υπηρεσίας στην οποία σήμερα (ακόμη) προΐσταται συνταξιούχος φαρμακοποιός που διορίστηκε επί υπουργίας Βορίδη, στις 31-12-2014 και ενώ είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές του 2015!»…

Υπενθυμίζεται ότι διορίστηκα στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ τον Ιανουάριο του 2012 από τον Υπουργό κ. Κουτρουμάνη και ανανεώθηκε η τριετής θητεία μου που έληγε τον Δεκέμβριο του 2014 από τον τότε Υπουργό κ. Βορίδη, αναγνωρίζοντας το έργο μου.

Από τα δημοσιεύματα αυτά του κ. Αντιπροέδρου στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο πριν ακόμη διοριστεί στη θέση του Αντιπροέδρου, προκύπτει μια περίεργη και επίμονη ενασχόλησή του με το πρόσωπό μου, ως να με γνώριζε από το παρελθόν και να με θεωρούσε «κακή επιλογή» (σχετικό εμπιστευτικό έγγραφό μου προς τον Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ).

Δεν προτίθεμαι να κάνω εκ προοιμίου και αβασάνιστα διαπιστώσεις, αλλά θα διατυπώσω απλά, ορισμένα ερωτήματα προς τον Αν. Υπουργό Υγείας, αλλά και στον Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ , ως έχοντα και τη σχετική αρμοδιότητα:

Γιατί επιτρέπεται σε ιατρό του ΕΣΥ να συνεχίζει να κατέχει θέση ελεγκτή ιατρού ΕΟΠΥΥ και να μετέχει ως μέλος στην Επιτροπή έγκρισης φαρμάκωνΕξωσωματικής του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), με απόφαση του Υπουργού Υγείας, όταν από έκθεση ελέγχου της ΥΠΕΔΥΦΚΑ διαπιστώθηκε ότι διατηρεί παρανόμως ιδιωτικό ιατρείο (όντας ιατρός του ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) και χρησιμοποιεί παράνομα τη σφραγίδα του ελεγκτή που του έχει χορηγήσει ο ΕΟΠΥΥ , για να συνταγογραφεί παράτυπα φάρμακα στο παράνομο ιατρείο του και να λαμβάνει αμοιβή από τους ασφαλισμένους; Γιατί εννέα μήνες μετά την έκθεση ελέγχου της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ακόμη δεν του επέβαλε αφαίρεση της σφραγίδας και παύση από τις αρμοδιότητες ελεγκτού και των επιτροπών ; ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΣ του Αν. Υπουργού και του Αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ και αυτός και όχι μόνο δεν τον τιμωρεί, αλλά τον επιβραβεύει συνεχίζοντας να τον διατηρεί στις ανωτέρω σημαντικές επιτροπές? ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Εκτός αν θεωρείται μικρό ψάρι και του τη χαρίζουμε!!!
Γιατί σε φαρμακείο που η ΥΠΕΔΥΦΚΑ κατήγγειλε οριστικά τη σύμβαση για καταχρηστικές χρεώσεις 300.000 € σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εικονικά παραστατικά, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν διέταξεΕΔΕ για διερεύνηση, αν εμπλέκεται στην υπόθεση η σύζυγος του εν λόγω φαρμακοποιού, η οποία είναι φαρμακοποιός υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με την καταγγελία της Δ/ντριας της αρμόδιας ΠΕ.ΔΙ. προς τον Αντιπρόεδρο, ενδεχομένως υπάρχει εμπλοκή της; Έχουν παρέλθει ήδη εννέα μήνες. Μικρό ψάρι και αυτό!!!
Πως δικαιολογείται ο Αντιπρόεδρος να απασχολεί στο γραφείο του ως σύμβουλο, έναν Πατρινό γιατρό ΕΣΥ, με διάθεση στον ΕΟΠΥΥ με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ενώ δεν προβλέπεται θέση συμβούλου για τον Αντιπρόεδρο, ούτε είχε κανείς άλλος στο παρελθόν και να τον πληρώνει το Δημόσιο για να σουλατσάρει στους διαδρόμους του ΕΟΠΥΥ, κατά γενική ομολογία.
Αυτές και άλλες είναι πράξεις και ολιγωρίες που θίγουν το κύρος και τα συμφέροντα του Οργανισμού και ενδεχομένως πληρούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση αδικημάτων που διώκονται ποινικά.

Κάνετε ανασκόπηση κ. Γεροβασίλη και κ. Πολάκη των κινήσεών σας και δώστε τεκμηριωμένη απάντηση σε όσους σας ρωτήσουν:

– ποιες είναι οι μικρές παραβάσεις που σας ενοχλούν και δεν επιθυμείτε να ελέγχονται ;

– γιατί δεν ενοχλήθηκε κανείς άλλος βουλευτής η Υπουργός για τις πολλές παρόμοιες κλήσεις που έχουν σταλεί ανά την Ελλάδα, (δεν υπάρχει μόνο η Άρτα στην Ελλάδα και που να πάει το μυαλό της Υπηρεσίας ότι θα ερμηνευτεί ως πολιτική δίωξη – μη χειρότερα!).Υπογραμμίζεται ότι για το ίδιο θέμα έχει αποστείλει πανελλαδικά και ο Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ σχετικές κλήσεις παροχής εξηγήσεων ,όχι όμως όπως φαίνεται στην Αρτα!

– με ποιο δικαίωμα υπόσχεστε ανάκληση των κλήσεων σε εξηγήσεις, γεγονός που συνιστά ευθεία παρέμβαση σε διοικητικό όργανο ;

– γιατί δεν αναφέρεστε και στις λοιπές παραβάσεις της συνταγογράφησης των ιατρών αυτών και ποιοί από αυτούς είναι υπότροποι ;

– ποιος εξ αυτών των ιατρών είναι κομματικός σας φίλος ; ένας ; όλοι ή κανένας ; γιατί οι πολλοί που σας βλέπαμε με συμπάθεια την αποχαιρετήσαμε για πάντα, με αυτά και άλλα…

Συμπέρασμα : Μ’ αυτά και μ’ αυτά με έπαυσαν. Αλλά, όπως είπε κάποιος φίλος, :«στη μουσική η παύση είναι νότα και παίζεται». Εδώ θα είμαστε όλοι, αναμένοντας τις ψαριές των καρχαριών.

Με τιμή

Γεωργία Γεωργιάδου
τ. Γεν. Επιθεωρήτρια ΥΠΕΔΥΦΚΑ


Υ.Γ. 1) Για την ιστορία: Στον Αν. Υπουργό Υγείας, όταν μου ζήτησε την παραίτησή μου ανέφερα, ότι μου έρχεται στο νου η εποχή της χούντας, όταν δεν μου έδιναν ως φοιτήτρια την υποτροφία μου, λόγω κοινωνικών φρονημάτων των γονιών μου.

2) Επιφυλάσσομαι να αποστείλω την παρούσα και στον Πρωθυπουργό, στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, στον Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ και στον ΠΑΝΣΥΕΡ ΕΟΠΥΥ .

1 σχόλιο

  1. Πολάκη εις τον ουρανό
    θώριε ψηλά σαν φτύνεις
    και ότι πέφτει μ’ ανοιχτό
    το στόμα να το πίνεις,

    γιατί μασε ξεφτύλισες τσι κρητικούς,
    δεν φτάνει,
    ο νους του ανθρώπου τι μπορεί
    ο άτιμος να κάνει,

    και συ δεν είσαι μονάχά άτιμος
    μα και ψεύτης,
    κιαπό το ένα σφάλμα σου,
    ύστερα στάλλο πέφτεις,

    να το σκεπάσεις και θαρείς
    άχρηστε πως δεν βλέπουν,
    γύρω σου όποιοι στέκουνε
    και μάτια πως δεν έχουν,

    όμως θωρούνε και θωρούν έναν οπού ταλφάδι,
    τόχασε και στα μάτια τους ένα απολιφάδι,
    βλέπουν και λένε ο κακός σαν γεννηθεί δεν βάνει,
    μυαλό αθρώπου με πρεπιά ό’τι σπουδές κιαν κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση