GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μην περιμένουμε πολλά από το Eurogroup της Δευτέρας!

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕA Μπορεί τα μέτρα να ψηφίστηκαν στην Βουλή με στόχο τώρα να μπορέσει να ξεκλε...


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕA

Μπορεί τα μέτρα να ψηφίστηκαν στην Βουλή με στόχο τώρα να μπορέσει να ξεκλειδώσει η «πόρτα» της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το κούρεμα χρέους, τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο καλά για την Ελληνική κυβέρνηση!

Το καμπανάκι, χτύπησε ξανά από το εξωτερικό αυτή την φορά το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ ξεκαθάρισε πως: "τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αν προηγουμένως δεν ληφθούν αποφάσεις από ESM, ΔΝΤ για το χρέος".

Όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ύψους του ελληνικού χρέους και το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει επίσης να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Δυσάρεστα είναι τα νέα και από την Γερμανία όπου ψαλιδίζει εκ νέου τις ελπίδες της Αθήνας για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Δευτέρας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Bild, η Γερμανία - στην παρούσα φάση - δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Έτσι όλοι περιμένουν επιφυλακτικοί τις αποφάσεις του eurogroup στις 22 Μαΐου όπου δεν αποκλείεται να προηγηθούν διεργασίες, ακόμα και με νέα συνεδρίαση του Washington group χωρίς όμως να περιμένει κανείς κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την χώρα μας!
Περιμένουν δηλαδή eurogroup χωρίς ειδήσεις και συμφωνία...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να αποφασιστεί να γίνει.... μερική εκταμίευση της δόσης των 7 δις ευρώ και όχι ολική εκταμίευση που περιμένουμε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι 15 Ιουνίου δεν ξεκαθαρίσει και το τοπίο με το ΔΝΤ θα παραμείνουν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές του δημοσίου και θα περάσουμε σε ένα νέο αφήγημα για νέα μέτρα αυτή τη φορά και για το χρέος και για μια άγνωστη νέα πιθανή συμφωνία!!

Είναι αλήθεια το όλο κλίμα δεν βοηθά ούτε πολιτικά τον κ. Τσίπρα αφού στήριξε τον κ. Μάρτιν Σουλτς ανοικτά ενώ προηγήθηκε τελικά η κ. Μέρκελ. Άρα πολιτικά η καγκελάριος έχει κάθε λόγο να μην υπερασπιστεί πολιτικά τον κ. Τσίπρα.

Συμπερασματικά το θέμα ποσοτικής χαλάρωσης και χρέος είναι ένα νέο πολύ δύσκολο κεφάλαιο στις "διαπραγματεύσεις" της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η δε Γερμανία εμμένει στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3.5% με το ΔΝΤ να θέλει 1.5% .

Ενώ μεγαλώνει η διαφωνία της κ. Μέρκελ με την κ. Λαγκάρντ σχετικά με το θέμα του Ελληνικού χρέους και όλοι πια μιλούν για αγεφύρωτη διαφορά απόψεων σχετικά με το Ελληνικό χρέος...

Άρα, ας μην βιάζεται ο κ.Τσίπρας , τα δύσκολα έρχονται και ας μην ξαφνιαστούμε από τις εξελίξεις.

3 σχόλια

  1. Μα τι λέτε τώρα;;
    Η φώτο στο κείμενο σας εστί ο ... Δούριος Ιππος του Α.Α. (Αριστερού Αλέξη)!!!

    Και θα το δείτε όχι μόνο εσείς αλλά και οι τυφλοί και οι αόματοι!

    Θα δείτε ότι ο Σόι Μπλε θα έρθει από μόνος του στα 4 ή 5 και θα ζητήσει Μείωση Χρέους τουλάχιστον 74%!!!

    Το ΔΝΤ θα παραδεχθεί Οικτρά το μαθηματικοαριθμητικό λάθος του και θα μας επιστρέψει κοντά στα 185 Δισεκατομμύρια $ Ντόλαρς με ισολογισμό Ευρώ την 20/2/2009 (άλλοι λένε για 176 με 181 Δισεκατομμύρια $ Ντόλαρς)!!!

    Μάλιστα μεγάλα παγκόσμια Funds & Banks δηλώνουν το λάθος στον υπολογισμό τους τουλάχιστον στα ομόλογα και Σπρένς και ακούγεται ότι θα επιστρέψουν με αναδρομή μαζί με επιτόκιο του 5% γύρω στα 145 Δισεκατομμύρια $ (άλλοι μιλούν για 148 Δισεκατομμύρια και επιτόκιο 5.25%!)!!

    Αυτός ο Δούρειος Ιππος του Εlex ανάγκασε να γονατήσουν στα 4 όλοι Τους!

    Από Δευτέρα στην Κουμουνδούρου η λαοθάλασσα που θα σχηματιστεί για αιτήσεις μέλους στο Κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ θα φθάνει μέχρι τα Ταμπούρια!
    Ακούγεται ότι η ΑΝΕΛΕΗΤΗ μαζί με τον Χαμμένο θα προσχορήσουν στον ... Elex!!! Αναμένουν μάλιστα και τον Κυριακούλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό άρθρο !
    Μπράβο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Τσίπρας δεν ξέρει τι του γίνεται!
    Λέει ναι σε όλα και μετά αρχίζει το δούλεμα.
    Τώρα θα λέει ότι έκανε συμφωνία για το χρέος που αυτός πρόσθεσε 86 δις παραπάνω και που ζητά τώρα κούρεμα!

    Ωραίο το άρθρο σας.

    Ζούμε τον εφιάλτη Σύριζα-Ανελ που θα τα έσκιζαν όλα!!!
    Τώρα σκίζουν εμάς.
    Με την δικαιολογία ότι φταίνε οι προηγούμενοι.

    ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΤΕ ΤΟ 3-4 ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΛΑΘΟΙ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση