GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δένδιας: Υπάρχουν φωνές λαϊκισμού και στη ΝΔ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη εξήγησε τι εννοούσε με τις αναφορές...


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη εξήγησε τι εννοούσε με τις αναφορές, στην πρόσφατη ομιλία του για λαϊκισμό που υπάρχει και «στο σπίτι μας», ενώ αναφέρθηκε στις ερμηνείες που δόθηκαν για την τοποθέτησή του σχετικά με το πώς έριξε το ’93 την κυβέρνηση Μητσοτάκη το κύμα λαϊκισμού της εποχής.
«Η συγκεκριμένη αναφορά, αφορούσε τις διαχρονικές ζημιές που έχει υποστεί ο ελληνισμός από τον λαϊκισμό. Νομίζω ότι αυτό το οποίο είπα θα το προσυπέγραφαν όλοι, νομίζω το προσυπογράφουν όλοι. Όλοι ξέρουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-93 είχε αντιληφθεί το τεράστιο πρόβλημα που συνιστούσε για τη χώρα το δημόσιο χρέος και κινήθηκε στην κατεύθυνση του ελέγχου των κρατικών δαπανών. Στη μάχη με τον λαϊκισμό αφορούσε η αναφορά μου», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Στην ερώτηση εάν στον λαϊκισμό εντάσσει και τον ρόλο του Αντώνη Σαμαρά σε εκείνα τα γεγονότα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε: «Δεν έχει έννοια να επιχειρήσουμε ούτε να υπογραμμίσουμε, ούτε να ξαναγράψουμε την ιστορία. Είναι γνωστή σε όλους. Είπα αυτό που είπα σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν είχε εσωκομματική κατεύθυνση, διότι δεν θα είχε και καμία έννοια πλέον. Αυτά όλα ανήκουν πλέον στην ιστορία και ο καθένας τα σταθμίζει όπως τα αντιλαμβάνεται και όπως νομίζει. Όμως τα ίδια τα γεγονότα δεν επιδέχονται διαφορετικών εκτιμήσεων. Είναι εκεί. Η συγκεκριμένη μου αναφορά αφορούσε τη μάχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει το δημόσιο χρέος και απέναντί της βρήκε ισχυρό λαϊκισμό. Δεν αφορούσε μόνο το εσωκομματικό πρόβλημα τότε, αν θέλετε αυτό εκδηλώθηκε και ύστερα. Υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, από τα συνδικάτα, θυμάστε το κέντρο της Αθήνας πώς ήταν. Εν πάση περιπτώσει εγώ είπα αυτό που αισθανόμουν και αισθάνομαι πως είναι σωστό».
Με αφορμή την αναφορά του, στην ίδια ομιλία, ότι πρέπει να χτυπήσουμε τον λαϊκισμό όπου κι αν βρίσκεται ακόμα κι αν είναι «μέσα στο σπίτι μας» και συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν αυτή αποτελούσε βολή εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Δεν μπορώ εγώ να ερμηνεύσω τον Τύπο. Εγώ αν ήθελα να αναφερθώ επωνύμως και αναφέρθηκα επωνύμως, θα αναφερόμουν επωνύμως. Όποιος είναι ο αντίπαλός μου κάπου κατά ανάγκη δεν τον δαιμονοποιώ ή δεν τον χαρακτηρίζω με έναν τρόπο. Το ζήτημα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι φανερό ότι σε κάθε κόμμα στην αντιπολίτευση ενυπάρχει ο κίνδυνος, μεγάλος κίνδυνος δεν είναι μικρός, ιδίως αν έχει μία κυβέρνηση η οποία αποτελείται από τους ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ με αυτά τα χαρακτηριστικά, με αυτή την εκφορά λόγου, με αυτό το παρελθόν, να υποπέσει στον πειρασμό, να τους μιμηθεί. Το γνωστό “πάσσαλος, πασσάλου εκρούεται”».
Στο ερώτημα εάν υπάρχουν φωνές λαϊκισμού στο εσωτερικό της ΝΔ ο πρώην υπουργός απάντησε: «Το θέμα δεν είναι να ονομάσουμε. Είναι να εμποδίσουμε, να προλάβουμε να διαπαιδαγωγήσουμε». Και πρόσθεσε: «Σε κάθε κόμμα, σε όλες τις φάσεις της ιστορίας του υπάρχουν φωνές λαϊκισμού. Εάν εγώ σας έλεγα ότι η ΝΔ από παρθενογένεση είναι το κόμμα της απόλυτης μη λαϊκιστικής προσέγγισης, νομίζω μάλλον θα γελούσατε μαζί μου. Το θέμα όμως είναι αυτό να το αντιμετωπίσουμε. Να το εξατομικεύσουμε, ως κακό φαινόμενο και να το αντιμετωπίσουμε. Και νομίζω η ΝΔ έχει πολύ καλό “φάκελο” σε αυτό το επίπεδο. Επανειλημμένως έχει δώσει και έχει χάσει κιόλας εκλογικές μάχες εξαιτίας του λαϊκισμού. Νομίζω ότι εν όψει της νέας εκλογικής θητείας είναι καλό να έχουμε πάρει τα μέτρα μας».
Σχολιάζοντας την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με αφορμή την τοποθέτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Φιλιππάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε: «Είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Πολάκης έχει επανειλημμένως αναχωρήσει από τη σοβαρότητα για άλλους χώρους. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα τον μετατρέψει σε σοβαρό συνομιλητή ή θα εκτιμήσει αυτά τα γραφόμενα ως πολιτική θέση. Αν όμως ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, θα ήθελε να τον παίρνουν στα σοβαρά είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό ίσως θα έπρεπε να δώσει μία πιο σοβαρή ματιά στη σύνθεσή της κυβέρνησης του».
Στο ερώτημα εάν εννοεί ότι θα πρέπει να απομακρύνει τον κ. Πολάκη ο Πρωθυπουργός ο κ. Δένδιας απάντησε: «Αυτό είναι προνομία δική του, να επιλέξει τους υπουργούς του και προνομία δική του, να τους απολύσει. Εγώ απλώς παρατηρώ ότι υπουργοί από ένα σημείο και μετά αποτελούν για την κυβέρνηση κόστος και για τη χώρα κόστος, διότι πια μας ακούν και μας βλέπουν όλοι. Αν ο κ. Τσίπρας περιμένει να παίρνουν έτσι την κυβέρνησή του στα σοβαρά, μάλλον θα έχει πρόβλημα».
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση