GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: ΠΟΙΟΙ «προστατεύουν» τον Σόιμπλε και το κλειδί της 24ης Σεπτεμβρίου

Η 24η Σεπτεμβρίου καθίσταται το νέο πραγματικό ορόσημο των εξελίξεων ύστερα από την τροπή που παίρνουν οι συζητήσεις με τους δανειστές ε...

Η 24η Σεπτεμβρίου καθίσταται το νέο πραγματικό ορόσημο των εξελίξεων ύστερα από την τροπή που παίρνουν οι συζητήσεις με τους δανειστές εν όψει της επερχόμενης συνεδρίασης του Eurgroup. Την Κυριακή αυτή πρόκειται να διεξαχθούν οι γερμανικές εκλογές ύστερα από τις οποίες πλέον θα ληφθούν οι ουσιαστικές αποφάσεις αναφορικά με τη χώρα μας μεταξύ των οποίων και για το θέμα του χρέους. 

Καθώς λοιπόν τα βλέμματα θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς εκείνη την ημερομηνία, ο Β. Σόιμπλε φαίνεται ότι πέτυχε τον στόχο του ο οποίος δεν ήταν άλλος από το να εξασφαλίσει μια «ήρεμη» -ως προς το ελληνικό ζήτημα- προεκλογική περίοδο και να μπορέσει στη συνέχεια να δρομολογήσει τα σχέδια του που περιλαμβάνουν ολόκληρη την ευρωζώνη.

Αν και μεσολαβούν περισσότεροι από τρεις μήνες ως τις κάλπες στη Γερμανία, αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί ζητούμενο τόσο το εάν θα κερδίσουν πάλι οι Χριστιανοδημοκράτες όσο το ποιοι θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι τους. Από αυτό θα εξαρτηθεί πιο πολύ η παραμονή στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Σόιμπλε ο οποίος προ ημερών έδωσε και μια αμφίσημη απάντηση για τις προθέσεις του. Κατά τους γνωρίζοντες, στην περίπτωση που οι Φιλελεύθεροι – οι οποίοι διεκδικούν βάσιμα την επανείσοδό τους στη Βουλή- συνεργαστούν εκ νέου με το SDU, η θέση του κ. Σόιμπλε αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Αντίθετα εάν επαναληφθεί ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει και πάντως όχι άμεσα αφού θα μεσολαβήσει ένα τρίμηνο διαβουλεύσεων. Όμως το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού θεωρείται η ύστατη λύση δοθέντος ότι και μια ισχυρή τάση στο SPD δεν θέλει να επωμίζεται τη φθορά της κυβερνητικής εξουσίας υπό την κ. Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η συζήτηση για το πρόσωπο του κ. Σόιμπλε -που αφορά τη χώρα μας- φαίνεται ότι απλοποιεί υπερβολικά τα δεδομένα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές από την Γερμανία, ακόμη κι αν «αποστρατευθεί» ο νυν υπουργός ο διάδοχός του θα βαδίσει επί μιας συγκεκριμένης πολιτικής η οποία δεν πρόκειται -και δεν μπορεί- να αλλάξει τόσο εύκολα. Άλλωστε την έχουν ήδη αποδεχτεί πρόσφατα και οι Σοσιαλδημοκράτες δια του Μ. Σουλτς ενώ οι Φιλελεύθεροι θεωρούνται ακόμη πιο σκληροί υποστηρικτές της δημοσιονομικής πειθαρχίας ειδικά απέναντι σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό πάντως στοιχείο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε στην ουσία εκφράζει και εφαρμόζει την πολιτική του γερμανικού τραπεζικού συστήματος το οποίο συνεχίζει να κερδίσει δισεκατομμύρια από την κρίση στην ευρωζώνη και όπως λέγεται δεν βλέπει κανένα λόγο να αλλάξει στάση. Ακόμη και οι εύλογες πιέσεις Γερμανών βιομηχάνων για χαλάρωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατανάλωση και η κυκλοφορία του χρήματος, συναντούν κάθετη άρνηση. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν και οι φωνές που ζητούν να διατεθεί μεγαλύτερο τμήμα του τεράστιου οικονομικού πλεονάσματος της χώρας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Για τη Γερμανία η ενίσχυση του οικονομικού imperium της στην Ευρώπη, που θα γίνει μέσω και του ESM, σε συνδυασμό με την ανάδειξή της πλέον και σε διπλωματική – στρατιωτική δύναμη αποτελεί κυρίαρχη εθνική πολιτική που υπερβαίνει τις κομματικές αντιθέσεις.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον -που παραγνωρίζεται ή και αγνοείται στο εσωτερικό της χώρας μας- είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ποιες προοπτικές και ποια περιθώρια ελιγμών υπάρχουν στην πραγματικότητα για την ελληνική πλευρά. Όπως επίσης καθίσταται σαφές για όσους έχουν γνώση των παρασκηνίων και του τρόπου λειτουργίας των δανειστών ότι δεν έχει καμιά αξία το επιχείρημα περί «αφαίρεσης των προσχημάτων» που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει προχθές στη Βουλή την ψήφιση -μέσω τροπολογιών- και των νέων προαπαιτουμένων. Αντιθέτως το τοπίο είναι καθαρό με βάση τις δικές τους προτεραιότητες και πλέον δεν νιώθουν καμία διαπραγματευτική πίεση εκ μέρους της Ελλάδας. Ακόμη και η τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα να συνδέσει τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης με τις προεκλογικές εκκρεμότητες της ευρωζώνης εκ του αποτελέσματος όχι μόνο απέτυχε αλλά έφερε και τον ίδιο ενώπιον της απειλής να μην εκταμιευθεί ούτε η δόση των περίπου 7 δις ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων του δημοσίου.

Κατόπιν αυτών η μόνη επιλογή για την κυβέρνηση είναι να αγοράζει πολιτικό χρόνο, όπως και κάνει, αναθεωρώντας διαρκώς τα αφηγήματά της. Ήδη αναγκάστηκε να χαμηλώσει εντυπωσιακά τον πήχη από την ανάγκη «καθαρής λύσης» για το χρέος στην έξοδο στις αγορές και στο τέλος της επιτροπείας, διαγράφοντας ταυτόχρονα μία προς μία τις κόκκινες γραμμές της. Αν και δεν αντιμετωπίζει πάντως κοινοβουλευτικά προβλήματα -πλην της αυξανόμενης γκρίνιας και της απόγνωσης των βουλευτών της- τα γκρίζα και δυσοίωνα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία εν όψει του φθινοπώρου, όταν μάλιστα οι δανειστές και δη οι Γερμανοί απειλούν να επανέλθουν δριμύτεροι. Ήδη αρκετοί και εντός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση με όσα διαδραματίζονται και αυτές τις ημέρες εξαντλεί το πολιτικό της κεφάλαιο και πλέον βαδίζει σε πραγματικό ναρκοπέδιο. Δεδομένου μάλιστα ότι η ΝΔ ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαπολύσει μετά το καλοκαίρι γενική επίθεση σε όλα τα μέτωπα, το δίλημμα τώρα για τον κ. Τσίπρα όπως λέγεται είναι αν θα επιμείνει ή θα αναθεωρήσει την απόφασή του για εκλογές όχι νωρίτερα από την άνοιξη του 2018...
Ανδρέας Καψαμπέλης

2 σχόλια

  1. Συναντιώνται οι "Υπεύθηυνοι" της "Ελληνικής" Ένωσης Τραπεζών με τον Γενς Βάιτνμαν!!!


    ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΠΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΑΤΆ!
    Για να τελειώνουμε με τον Γκαιμπελισμό ΌΛΩΝ ΣΑΣ!

    Σας παραθέτουμε την "Σχεση" του Marx με τον Bruno Bauer το 1843!!!

    ΜΕ ΘΕΜΑ: Die Judenfrage (Οι Ανίκανοι τόσο της Αριστεράς όσο και της Κουμουνιστικής Αριστεράς το μετάφραζαν "Το Εβραϊκό Ζήτημα" ΛΑΘΟΣ!!! ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ: "ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ"!!!

    Τεράστια ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ!!! Άλλωστε Σαυτήν την "ΔΙΑΦΟΡΑ" Πέσανε στην λούμπα το KPD (Κ.Κ.ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ [υπόψιν το KPD είναι Απαγορευμένο μετά το 1945 από τους Αμερικανούς/ΝΑΤΟ ενώ επιτρέπουν το DKP/Γερμανικό Κουμ. Κόμμα!]) ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ!!!
    Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ/ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΌΤΙ ΕΊΧΕ ΤΗΝ "ΙΕΡΑΣΜΙΑΚΗ" ΠΡΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ!!!

    Σας παραθέτουμε το Original κείμενο Marx και Bruno Bauer 1843 Braunschweig:


    ......... Sobald es der Gesellschaft gelingt, das empirische Wesen des Judentums, den Schacher und seine Voraussetzungen aufzuheben, ist der Jude unmöglich geworden, weil sein Bewußtsein keinen Gegenstand mehr hat, weil die subjektive Basis des Judentums, das praktische Bedürfnis vermenschlicht, weil der Konflikt der individuell-sinnlichen Existenz mit der Gattungsexistenz des Menschen aufgehoben ist.

    (Κλειδί Είναι) Die gesellschaftliche Emanzipation des Juden ist die Emanzipation der Gesellschaft vom Judentum.




    1. Υ.Γ. Είτε Σας Αρέσει Είτε Όχι ΛΑΚΕΔΕΣ!!!

    2. Υ.Γ. Die Judenfrage Στην Ελλάδα θα την Αφήσουμε Στα Καπιταλοναζιστικοφασιστικά γουρούνια;; Βλ. "Ο Μεγάλος Δικτάτωρ" του Τσάρλι Τσάπλιν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι να μην τα πάρουν στο κρανίο οι συριζαίοι με την αρχιδογραβάτα του καμμένου αφού....Τα ψωλάρχιδα που είχε στην γραβάτα του ο αθλιέστατος καμμένος, έχουν πολλές αναγνώσεις, εγώ βλέπω τις εξής¨ Τσίπρα πιάσαμε τ’ αρχίδια μας, και την άλλη¨ Τσίπρα άντε όπως τάκανες να βάλεις γραβάτα, και τέτοια γραβάτα…. Και την άλλη, τσίπρα βάλε την γραβάτα, σου πάει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση