GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Πούτιν στον Όλιβερ Στόουν: Έχουν κάνει πέντε απόπειρες δολοφονίας εναντίον μου - BINTEO

Ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σκηνοθέτησε ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν. Το ντοκιμαντέρ πο...


Ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σκηνοθέτησε ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν. Το ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο «The Putin Interviews», γυρίστηκε σε διάστημα δύο ετών και περιλαμβάνει συζητήσεις του διάσημου σκηνοθέτη με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Το αφιέρωμα θα μεταδοθεί τμηματικά, σε τέσσερα επεισόδια, από τις 12 Ιουνίου, από την εκπομπή «Showtime».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις απόπειρες δολοφονίες κατά του Πούτιν αλλά και για τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξομολογήθηκε στον Αμερικανό σκηνοθέτη ότι απέφυγε αρκετές απόπειρες δολοφονίας και χαρακτήρισε ως «λάθος» τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, λέγοντας, όμως, πως αυτό δεν τον καθιστά προδότη.

Αποσπάσματα αυτών των συζητήσεων προβλήθηκαν από το «CBS This Morning», όπου o Στόουν αναφέρεται στις δολοφονικές απόπειρες κατά του Πούτιν.

-«Τρεις φορές πρόεδρος, πέντε απόπειρες δολοφονίας, μου είπαν. Όχι και τόσες σε σύγκριση με τον Φιντέλ Κάστρο, που μου παραχώρησε συνέντευξη. Νομίζω πρέπει να έγιναν κάπου πενήντα εναντίον του. Αλλά κι οι πέντε αρκετές είναι», είπε ο Στόουν.

-«Ναι, μίλησα με τον Κάστρο γι’ αυτό», απάντησε ο Πούτιν. «Και μου είπε “ξέρεις γιατί είμαι ακόμη ζωντανός;” “Γιατί;” τον ρώτησα. «Επειδή ασχολιόμουν προσωπικά με την ασφάλειά μου.” Λοιπόν, ναι, εγώ κάνω τη δουλειά μου κι οι υπεύθυνοι ασφαλείας τη δικιά τους και εξακολουθούν να την κάνουν πετυχημένα.»

-«Με άλλα λόγια, εμπιστεύεστε τους σωματοφύλακές σας κι έχουν κάνει καλή δουλειά», είπε ο Στόουν.

-«Τους εμπιστεύομαι», απάντησε ο Πούτιν.

-«Γιατί πάντα ο πρώτος τρόπος δολοφονίας είναι... προσπαθείς να διεισδύσεις στην ασφάλεια του προέδρου», είπε ο Στόουν.

-«Το γνωρίζω. Ξέρεις τι λέει ο ρωσικός λαός; Λέει ότι αυτοί που είναι να πεθάνουν στην αγχόνη δεν πρόκειται να πνιγούν», είπε ο Πούτιν.

-«Ποια θα είναι η δική σας μοίρα, κύριε; Γνωρίζετε;», ρώτησε ο Αμερικανός σκηνοθέτης.

-«Ο Θεός μόνον ξέρει τη μοίρα μας – τη δικιά σας και τη δική μου», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

-«Ίσως πεθάνετε στο κρεβάτι», είπε ο Στόουν.

-«Μια μέρα αυτό θα συμβεί σε όλους μας. Το ερώτημα είναι τι θα έχουμε πετύχει μέχρι τότε σ’ αυτόν τον μεταβατικό κόσμο, αν χαρήκαμε τη ζωή μας», είπε ο Πούτιν.

Σε τρέιλερ του ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε χθες, ο Πούτιν οδηγεί αυτοκίνητο, με τον Στόουν στη θέση του συνοδηγού κι έναν μεταφραστή στο πίσω κάθισμα.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπάλληλο της CIA που διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες για την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης της NSA και καταζητείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι (ο Σνόουντεν) δεν έπρεπε να το κάνει. Αν δεν του άρεσε η δουλειά του θα έπρεπε να παραιτηθεί», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο 64χρονος Πούτιν είπε ότι δεν δικαιολογεί τις μεθόδους του Σνόουντεν, αλλά θεωρεί ότι ήταν δικαίωμά του να λάβει την απόφαση.

«Αλλά αφού με ρωτάτε αν ήταν σωστό ή λάθος, νομίζω ότι ήταν λάθος», τόνισε, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του η NSA υπερέβαλε με τις πρακτικές παρακολούθησης.

«Είναι απλώς ανάρμοστο να προσπαθείς να κατασκοπεύσεις τους συμμάχους, εφόσον τους θεωρείς ως τέτοιους και όχι ως υποτελείς. Γιατί υπονομεύει την εμπιστοσύνη», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην αποκάλυψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση «κρυφάκουγε» τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Άνγκελα Μέρκελ και αρκετών υπουργών της. Και πρόσθεσε ότι μια τέτοια προσέγγιση «στο τέλος βλάπτει τη δική σου εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «Η διαρροή απόρρητων πληροφοριών δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται προδοσία».

«Ο Σνόουντεν δεν είναι προδότης. Δεν πρόδωσε τα συμφέροντα της πατρίδας του. Ούτε μετέφερε πληροφορίες σε κάποια άλλη χώρα». Κατά τη γνώμη του Πούτιν, ο Σνόουντεν δεν έκανε κάτι «που θα ήταν επιζήμιο για τη χώρα του ή το λαό της».

Στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του στην αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald, ο Στόουν είπε ότι «ο κ. Πούτιν είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου και από τη στιγμή που -μέχρι τώρα- οι ΗΠΑ τον χαρακτήριζαν εχθρό, μεγάλο εχθρό, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε τι έχει να πει».

Οι συνεντεύξεις έλαβαν χώρα στο Κρεμλίνο, το Σότσι και την επίσημη κατοικία του Πούτιν στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Showtime, το ντοκιμαντέρ «συλλαμβάνει την ουσία και την πολυπλοκότητα του Ρώσου ηγέτη και το πώς προσεγγίζει τις ΗΠΑ και τον κόσμο».

Δείτε τα βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση