GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα

Έκκληση από τον ΠΟΥ να σταματήσει η προώθησή του και να αυξηθούν οι φόροι και οι τιμές των προϊόντων καπνού. Κάθε χρόνο, περισσότερο...



Έκκληση από τον ΠΟΥ να σταματήσει η προώθησή του και να αυξηθούν οι φόροι και οι τιμές των προϊόντων καπνού.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος, έναντι περίπου 4 εκατομμυρίων στις αρχές του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μάλιστα, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει στη διάρκεια του 21ου αιώνα έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους στον κόσμο.
Αυτή τη στιγμή το κάπνισμα, που είναι η κυριότερη αιτία για μη μεταδοτικές ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, προκαλεί τον θάνατο στους μισούς από εκείνους που έχουν αυτή τη συνήθεια.

Η έκθεση

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος (σ.σ. αύριο 31η Μαΐου), ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε μια έκθεση που αποτιμά το κόστος του καπνίσματος για την υγεία και την οικονομία και, για πρώτη φορά, την επίδρασή του στο περιβάλλον.
«Αυξάνει τη φτώχεια, περιορίζει την οικονομική παραγωγικότητα, ωθεί τα νοικοκυριά σε κακές διατροφικές επιλογές και μολύνει τον εσωτερικό αέρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.
Το κάπνισμα αποτελεί επίσης μεγάλο οικονομικό βάρος για τον πλανήτη: κάθε χρόνο κοστίζει στα άτομα και στις κυβερνήσεις παραπάνω από 1,400 τρισεκ. δολάρια (1,250 τρισεκ. ευρώ) σε δαπάνες υγείας και σε απώλεια παραγωγικότητας, δηλ. 1,8% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικό Προϊόντος (ΑΕΠ).
«Προωθώντας δραστικά μέτρα κατά του καπνίσματος, οι κυβερνήσεις μπορούν να προφυλάξουν το μέλλον των χωρών τους προστατεύοντας τους καταναλωτές και τους μη καταναλωτές από αυτά τα θανατηφόρα προϊόντα, παράγοντας έσοδα με σκοπό να χρηματοδοτήσουν τις υπηρεσίες υγείας και τις υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες, και προφυλάσσοντας το περιβάλλον τους από τις καταστροφές που προκαλεί το κάπνισμα», αναφέρει η Τσαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κάπνισμα βλάπτει επίσης το περιβάλλον.
Τα υπολείμματα των τσιγάρων (σ.σ. οι γόπες) αποτελούν τον πιο διαδεδομένο είδος απορρίμματος στον κόσμο και «περιλαμβάνουν περισσότερα από 7.000 τοξικά χημικά προϊόντα που δηλητηριάζουν το περιβάλλον, περιλαμβανομένων και καρκινογόνων ουσιών».
Συνολικά, σχεδόν τα δύο τρίτα των 15 δισεκατομμυρίων τσιγάρων που πωλούνται κάθε μέρα απορρίπτονται στο περιβάλλον, δηλ. δύο στα τρία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η καλλιέργεια και η παραγωγή καπνού επίσης ευθύνεται εν μέρει για την αποψίλωση των δασών. Ένα δέντρο χάνεται για κάθε 300 τσιγάρα, υπολογίζουν οι ειδικοί.

'Εκκληση για αυστηρότερα μέτρα

Για να εξαλείψει αυτή τη μάστιγα, ο ΠΟΥ προτείνει τη λήψη «αυστηρών μέτρων» όπως η απαγόρευση του μάρκετινγκ και της δημοσιότητας, η ουδέτερη συσκευασία, η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας και αύξηση των φόρων και της τιμής των καπνικών προϊόντων.
Όπως εξηγεί ο δρ Όλεγκ Τσεστνόφ, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, «ένα από τα μέτρα της μάχης κατά του καπνίσματος που έχει λιγότερο χρησιμοποιηθεί, είναι ωστόσο από τα πιο αποτελεσματικά, για να βοηθήσει τις χώρες να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους στον τομέα της ανάπτυξης συνίσταται στο να αυξήσουν την τιμή του καπνού και τους φόρους στα προϊόντα αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση