Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

  Ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για παράνομες επιστροφές προσφύγων στον Έβρο


  Πληθαίνουν οι αναφορές σχετικά με άτυπες επιστροφές και επαναπροωθήσεις στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

  Τη «βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με άτυπες, αναγκαστικές επιστροφές και επαναπροωθήσεις» που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

  «Τέτοιου είδους ισχυρισμοί έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές» αναφέρει στην ανακοίνωση ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

  «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε.

  Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί στις ελληνικές αρχές από την Ύπατη Αρμοστεία, οι οποίες έχουν κληθεί να λάβουν προληπτικά μέτρα ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.

  Η ΥΑ υπενθυμίζει την υποχρέωση των κρατών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο, πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή.

   

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για παράνομες επιστροφές προσφύγων στον Έβρο Rating: 5 Reviewed By: Press- gr