Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

  Αυτή είναι η σάουνα αυγό, στη μέση του πουθενά!  Στη βορειότερη πόλη της Σουηδίας, την Κίρουνα

  Ένα χρυσό αυγό, που λαμπιρίζει, στη μέση του πουθενά, στο χιονισμένο τοπίο της Σουηδίας, λίγο κάτω από το Βόρειο Πόλο! Το «Ηλιακό Αυγό» όπως έχει ονομαστεί είναι μια σάουνα, δημόσιας χρήσης, που βρίσκεται στη βορειότερη πόλη της Σουηδίας, την Κίρουνα.
  Η σάουνα είναι έργο του καλλιτεχνικού ντουέτου Ματς Μπίγκερτ και Λαρς Μπέργκρστρεμ. Έχει ύψος, 5 μέτρα και πλάτος 4μέτρα. Στα 69, συνολικά, επίχρυσα φύλλα ατσαλιού που καλύπτουν το εξωτερικό του «αυγού» καθρεπτίζεται η Κίρουνα.


  Bigert & Bergström

  Το όλο πρότζεκτ παρήγγειλε το γραφείο εργολαβιών Riksbyggen, ως μέρος του προγράμματος ανάπτυξης του αστικού τοπίου της Κίρουνα. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος θα μετακινηθούν ολόκληρες συνοικίες της πόλης, καθώς το έδαφος έχει διαβρωθεί λόγω εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος επί δεκαετίες.
  Οι Μπίγκερτ και Μπέργκστρεμ απάντησαν στην πρόκληση με μια -σε οβάλ σχήμα- σάουνα, σύμβολο αναγέννησης και, παράλληλα, φόρος τιμής στα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος της Κίρουνα. Κατασκεύασαν το «Ηλιακό αυγό», έχοντας ως πρόθεση να είναι δυνατή η μεταφορά του (αποσυναρμολόγηση κομμάτι-κομμάτι και εκ νέου συναρμολόγησή του σε άλλα σημεία της πόλης).

  «Οι σάουνες είναι μέρη που γοητεύουν» αναφέρουν οι δύο Σουηδοί καλλιτέχνες. «Όταν το γραφείο Risbyggen μας ζήτησε να ερμηνεύσουμε καλλιτεχνικά την Κίρουνα, νιώσαμε ότι ήταν φυσικό να εξερευνήσουμε έναν χώρο που ενώνει και ενθαρρύνει τη συζήτηση. Οι σάουνες είναι ιερά και απαραβίαστα μέρη όπου μπορείς να συζητήσεις το κάθε τι, από το πιο μεγάλο στο πιο μικρό» υπογράμμισαν οι Ματς Μπίγκερτ και Λαρς Μπέργκρστρεμ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Αυτή είναι η σάουνα αυγό, στη μέση του πουθενά! Rating: 5 Reviewed By: Press- gr