GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Τα ελληνικά λιμάνια, με πρώτο τον Πειραιά, είναι μηχανές ανάπτυξης»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά «Τα ελληνικά λιμάνια, με πρώτο τον Πειραιά, είναι μηχανές ...


Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά

«Τα ελληνικά λιμάνια, με πρώτο τον Πειραιά, είναι μηχανές ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την εκλογή του στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιμελητήριο, χθες συνεδρίασε η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με θέμα τον ορισμό των 9 τακτικών και 2 αναπληρωματικών μελών του ΔΣ της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιωτη Κουρουμπλή. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Ιάσωνος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Τορουνίδης και εισηγητές οι Παναγιώτης Κουφός και Μαρία Καραφώτη-Φωτιάδου. Τις θέσεις των τακτικών μελών καταλαμβάνουν οι Κωνσταντίνος Χλωμούδης, Βασίλειος Γεωργίου, Σπυρίδων Γρίνου, Ελένη Βελουδογιάννη, και, σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο, ως πρόεδρος του ΕΒΕΠ, ο Βασίλης Κορκίδης. Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι Θεόδωρος Λυμπέρης και Δημήτρης Μπαϊρακτάρης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, με επιστολή του ευχαρίστησε τον υπουργό Ναυτιλίας για τη πρόταση και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την αποδοχή. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «για πρώτη φορά το Ε.Β.Ε.Π. εκπροσωπείται θεσμικά σε μία Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή. Η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. της Ρ.Α.Λ., είναι ευθύνη και πρόκληση μαζί, αφού ως τακτικό μέλος δεσμεύομαι από το νόμο και τη συνείδησή μου, να τηρώ τις αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Το νομοθετικό ψήφισμα του Ε.Κ. στις 14/12/16, για τη θέσπιση πλαισίου πρόσβασης στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικής διαφάνειας λιμένων, που αφορά 319 ευρωπαϊκά λιμάνια, εκ των οποίων τα 25 είναι ελληνικά, μας προτρέπει να εφαρμόσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και εφαρμογής ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να καταστήσουμε τα λιμάνια μας, ελκυστικά στους επενδυτές και φιλικά στη παγκόσμια ναυτιλία. Βεβαίως, βασικός στόχος είναι η διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντος και εν γένει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω του πλούτου της λιμενικής δραστηριότητας που πρέπει να βγάλουμε ως προστιθέμενη αξία, στην τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.

Τα ελληνικά λιμάνια, με πρώτο τον Πειραιά, είναι «μηχανές» ανάπτυξης, καθώς το συγκριτικό πλεονέκτημα συνίσταται στην οικονομική γεωγραφία τους, όπως υποστηρίζει η πρόσφατη έρευνα χαρτογράφησης όλων των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, που εκπονήθηκε για τις ανάγκες δημιουργίας του πρώτου ελληνικού ναυτιλιακού cluster "Maritime Hellas"».

Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

Όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) συνεστήθη αρχικά το Μάιο 2014 και μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με το Νόμο 4389/2016, έχοντας ως γενικότερη αποστολή την εποπτεία και τη διασφάλιση της νομιμότητας των σχέσεων, μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του εθνικού λιμενικού συστήματος, με έμφαση στην τήρηση της συμβατικής τάξης και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η ΡΑΛ επιφορτίζεται με μία σειρά κρίσιμων αρμοδιοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι:

«…η παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων και διατάξεων των συμβάσεων παραχώρησης στους λιμένες, η τήρηση των υποχρεώσεων των λιμένων στο πλαίσιο της σχετικής κείμενης - εθνικής και ευρωπαϊκής - νομοθεσίας, κυρίως σε σχέση με δημόσιες συμβάσεις, συμβάσεις παραχώρησης και τους κανόνες ανταγωνισμού, η υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας στον λιμενικό τομέα, η διαμεσολάβηση και επίλυση διαφορών μεταξύ χρηστών και φορέων διαχείρισης, η διαχείριση παραπόνων και η λήψη δεσμευτικών αποφάσεων επί αυτών σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Η ΡΑΛ συνεργάζεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μπορεί να ζητά τη γνώμη της σε θέματα ανταγωνισμού ή να παραπέμπει σε αυτήν υποθέσεις, οι οποίες ενδέχεται να εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ν. 703/1977 και στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με την Κ.Υ.Α. 340/2014 (άρθρο 3) καθορίστηκε τέλος για την χρηματοδότηση της Ρ.Α.Λ., επί των ετησίων εσόδων των Οργανισμών Λιμένων (0,3%) και των Λιμενικών Ταμείων, Κρατικών και Δημοτικών (0,2%).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση