GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Ολομέλεια της γερμανικής βουλής η απόφαση του Eurogroup;

Ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατείνεται ότι η χθεσινή συμφωνία δεν συνιστά θεμελιώδη αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς δεν χρει...


Ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατείνεται ότι η χθεσινή συμφωνία δεν συνιστά θεμελιώδη αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς δεν χρειάζεται νέα έγκριση από τη Βουλή, υπάρχουν βουλευτές που έχουν σαφώς αντίθετη άποψη.

Ο Κρίστιαν φον Στέτεν, που εκφράζει τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών στο ελληνικό ζήτημα και ο οποίος έχει καταψηφίσει όλα τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας πλην του πρώτου, επικρίνει σφόδρα τη χθεσινή απόφαση, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να μην διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ που όμως αποτέλεσε τη βάση της απόφασης της Bundestag για την Ελλάδα το 2015.

«Δεν αρκεί να συμμετέχει συμβολικά το ΔΝΤ ή να κάθεται στο τραπέζι, αλλά πρέπει να εμβάζει και χρήματα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk. Όπως σημείωσε, το πλαίσιο της απόφασης της γερμανικής Βουλής από το 2015 είναι «σαφές» και υπό αυτή την έννοια το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει «άμεσα».

Με την ίδια επιχειρηματολογία ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και ειδικός σε θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς προαναγγέλλει μέσω του Reuters ότι θα εισηγηθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα να συζητηθεί η αποφασισθείσα εκταμίευση, αλλά και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην Ολομέλεια της Bundestag. «Πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να το κάνει η επιτροπή Προϋπολογισμού, αλλά η Ολομέλεια», όπως είπε.

Το ερώτημα εάν οι αποφάσεις συνιστούν ουσιαστική αλλαγή ή όχι του προγράμματος καλείται να απαντήσει τώρα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag. Εάν κρίνει ότι υπάρχει θεμελιώδης αλλαγή του συμπεφωνημένου προγράμματος, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια η οποία θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σε συνέντευξή του προς τη DW εκτίμησε ότι υπάρχουν μεν μικρές αλλά όχι θεμελιώδεις αλλαγές του προγράμματος και συνεπώς δεν χρειάζεται η νέα έγκριση της Bundestag.

Πάντως, η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι ιδίως οι Χριστιανοδημοκράτες, που βιώνουν ένα δημοσκοπικό ζενίθ με τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται στην παρούσα φάση στο 40%, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το εξαιρετικό αυτό για τους ίδιους κλίμα, ξεκινώντας μια νέα συζήτηση για την Ελλάδα τρεις μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση