GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκρηξη Αναστασιάδη κατά Άιντε

Η πρωτοφανής επίθεση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη κατά του Έσπεν Μπαρθ Άιντε δείχνει πως εγείρεται ανοικτά πλέον θέμα για τον ...


Η πρωτοφανής επίθεση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη κατά του Έσπεν Μπαρθ Άιντε δείχνει πως εγείρεται ανοικτά πλέον θέμα για τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Με τα όσα του καταλόγισε ο κ. Αναστασιάδης –με πιο σοβαρό ότι ψεύδεται δημόσια– δεν μπορεί να αναμένει κανείς ότι ο Νορβηγός θα συνεχίσει να ασχολείται με το Κυπριακό.

Οι δημόσιες κατηγορίες προς το πρόσωπο του κ. Άιντε δεν έγιναν μόνο για τα όσα ο Νορβηγός διαμεσολαβητής ανέφερε σε δηλώσεις του, που έχουν να κάνουν και με την έκθεση που θα ετοιμάσει για την πορεία των συνομιλιών. Μια έκθεση για την οποία η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποκρύβει τις ανησυχίες της, λαμβάνοντας υπόψη το πώς λειτούργησε όλο αυτό το διάστημα ο κ. Άιντε.

Από τις 2,5 ώρες που κράτησε η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, οι δύο αναλώθηκαν με τον κ. Άιντε να απαντά στα ερωτήματα που του έθετε κατά ριπάς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι δύο άνδρες είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία ο ΠτΔ εξέφρασε προς τον Νορβηγό τη δυσφορία του για τα όσα δημοσίως είπε τις τελευταίες ημέρες μέσα από συνεντεύξεις του.

Αυτό που πρωτίστως ενόχλησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι η προσπάθεια που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα ο κ. Άιντε να παρουσιάσει την Τουρκία ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη για το αδιέξοδο και την ίδια ώρα να αφήνει σκιές –μέσα από διαρροές που προηγήθηκαν των συνεντεύξεων Άιντε– ότι είναι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης μαζί με την Ελλάδα που οδήγησαν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο. Γι’ όλα αυτά ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις.

Τα ερωτήματα ήταν δεκάδες. Σε όλες τις απαντήσεις που έδινε εντός του Προεδρικού Μεγάρου δεν έδειχνε να έχει διαφορετική εικόνα της κατάστασης απ’ αυτήν που είχαν όλοι όσοι είδαν αντικειμενικά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα.

Όταν βγήκε από το Προεδρικό και στάθηκε μπροστά στα μικρόφωνα, ο κ. Άιντε άλλαξε την προσέγγισή του.

Κληθείς να αποσαφηνίσει την τουρκική θέση για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Άιντε είπε ότι η Τουρκία υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια ξεκάθαρη ότι δεν αποδέχεται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό.

Σημειώνοντας ότι πολλά συνέβησαν στη διάσκεψη, είπε ότι ο ίδιος και ο ΓΓ του ΟΗΕ εργάζονταν για ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας, που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε ως μέρος ενός τελικού πακέτου που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά θα διατηρούσε κάποια στρατεύματα τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα και εκεί που δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συμφωνία ήταν στο θέμα της διάρκειας της παραμονής των στρατευμάτων. Είπε ότι πολλές από αυτές τις συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες.

Η οργή Αναστασιάδη

Η ενέργεια του κ. Άιντε να δώσει προς τα έξω μια εντελώς διαφορετική εικόνα απ’ αυτήν που έδινε εντός προκάλεσε την οργή του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση των Κερυνειωτών αργά το απόγευμα, φρόντισε να απαντήσει στον Νορβηγό διαμεσολαβητή:

«Πραγματικά είναι θλιβερό άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το Διεθνές Δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας, προκειμένου να επικαλούνται το απόρρητο όταν καλούνται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες τού τι ακριβώς ελέχθη, αλλά δεν διστάζουν να λένε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη.

Εκείνο που αγνοούν είναι ότι και τα δικά τους πρακτικά και τα δικά μας πρακτικά, με πάσα λεπτομέρεια θα δοθούν στη δημοσιότητα για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια.

Αλλά, διερωτάται κανείς, όταν υπάρχουν ανάλογοι που εκπροσωπούν τα ΗΕ, πώς δεν είναι δυνατόν να επιτείνεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας; Αντί να φροντίσουν έτσι ώστε μέσα από την καλή θέληση, την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς, με πολλές θυσίες και υποχωρήσεις, να συμβάλουν στην επανένωση μιας πατρίδας, αυτό το οποίο πράττουν είναι να δικαιολογούν ως εάν να εκπροσωπούν την κατοχική δύναμη».

Του έγινε και διάβημα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο κ. Αναστασιάδης προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον κ. Άιντε.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «μέσα από πολύ συγκεκριμένες, πολλές ερωτήσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον κ. Άιντε, για την κάθε συνάντηση που έγινε στην Ελβετία και τις απαντήσεις που πήρε, επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη μέρα είχαμε αναφέρει ότι ο λόγος αποτυχίας των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων, παρεμβατικού δικαιώματος στην Κύπρο και μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού».

Προειδοποίησε πως «αν συνεχιστούν αναφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να δοθούν δημόσια τα πρακτικά για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αλίμονο, αν υπάρχει Κύπριος πολιτικός που θα είχε πετύχει τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια διευθέτηση. Δεν θεωρώ κανείς μας να πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα αν κάποιος Κύπριος πολιτικός έφτανε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση κατά πόσον ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ έχει προειδοποιηθεί για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων αν χρειαστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πολύ ξεκάθαρα: Δεν είναι θέμα απειλής, είναι θέμα να γνωρίζει ο κυπριακός λαός ακριβώς, και όταν λέω ο κυπριακός λαός εννοώ και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, το τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντάνα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αργά το απόγευμα – μιλώντας σε εκδήλωση των Κερυνειωτών – δεν χαρίστηκε ποσώς στον κ. Άιντε και μέσα από μια πρωτοφανή και σίγουρα μη διπλωματική επίθεση ανέφερε τα εξής: «Πραγματικά είναι θλιβερό, άνθρωποι που εκφράζουν τάχα το διεθνές δίκαιο, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να καλύψουν την αδιαλλαξία της Άγκυρας».

Σημείωσε δε το γεγονός πως όταν ο κ. Άιντε επικαλέστηκε το απόρρητο για να μην πει τι ακριβώς ελέχθη στο Κραν Μοντάνα αλλά δεν δίστασε να πει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη. Συνεχίζοντας διαμήνυσε πως «εκείνο που αγνοούν είναι ότι και τα δικά τους πρακτικά και τα δικά μας πρακτικά, με πάσα λεπτομέρεια θα δοθούν στη δημοσιότητα για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».

Πέραν όμως των όσων ο κ. Άιντε είπε έξω από το προεδρικό και στις δηλώσεις του στα κατεχόμενα είπε πράγματα τα οποία ουδέποτε είχαν συμβεί.

Όπως ήταν η αναφορά του – μετά τη συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων – πως τόσο στο Κραν Μοντάνα όσο και ευρύτερα στο πλαίσιο της διαδικασίας υπήρξαν προτάσεις και ιδέες από τον κ. Ακιντζί και τον Οζντίλ Ναμί.

Πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση