ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

"Ασπίδα" από την Κομισιόν στον Ανδρέα Γεωργίου μετά τη δικαστική ανατροπή

Share it:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

«Παρότι δεν σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις, η θέση της Κομισιόν για το έλλειμμα της Ελλάδας έχει ξεκάθαρα και απόλυτα διατυπωθεί γραπτώς τον Αύγουστο του περασμένου έτους», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτημα του real.gr. Αφορμή, η ανατροπή στην υπόθεση Γεωργίου και η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να αναιρέσει το βούλευμα, με το οποίο ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ απαλλασσόταν από τις κακουργηματικές κατηγορίες ότι φούσκωσε το έλλειμμα το 2009, για να μπει η χώρα στα μνημόνια.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η Κομισιόν δέχεται την ορθότητα και την εγκυρότητα όλων των στατιστικών στοιχείων από το 2010 και μετά και επαναλαμβάνει ότι τα στοιχεία είναι πλέον έγκυρα, ακριβώς γιατί επήλθαν οι αλλαγές εκείνες στον τρόπο της λειτουργίας της ΕΣΤΑΤ».

«Είμαι πεπεισμένος ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η υπηρεσία σε συνέχεια των αναγκαίων θεμελιωδών αλλαγών που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, είναι αποτελεσματικό», ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν επίσης ότι το έλλειμμα ήταν 15,1% το 2009, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη μέθοδος, κανένας άλλος υπολογισμός και κανένα άλλο νούμερο να στέκει.

Όσον αφορά την δικαστική υπόθεση, προσθέτουν ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφορά το ύψος του ελλείμματος.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στην ανακοίνωση του περασμένου Αυγούστου η οποία με τη σειρά παρέπεμπε στο κάτωθι κείμενο και την σχετική επιστολή Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί, Τάσιεν προς την κυβέρνηση.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς αναφερόμενος στην ανακοίνωση του περασμένου Αυγούστου παρέπεμπε στο κάτωθι κείμενο και την σχετική επιστολή Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί, Τάισεν προς την κυβέρνηση.

«Τα υγιή και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη οικονομικών αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή δεν θα σχολιάζει κατ 'αρχήν τις εθνικές νομικές διαδικασίες, ανησυχεί για αυτές τις δηλώσεις, καθώς αμφισβητούν επίσης την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων που στηρίζουν το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα».

H Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα της Εργασίας, καθώς και οι ευρωπαϊκές στατιστικές, Μαριάν Τάισεν, δήλωσε σχετικά: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ELSTAT και η ποιότητα των στατιστικών της είναι ουσιώδεις. Ότι τα στοιχεία για το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν πλήρως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Σύμφωνα επίσης με γραπτή ανακοίνωση «η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσουν ενεργά και δημοσίως την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα παραποιήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση για την εμπιστοσύνη στις στατιστικές του 2012».

Ο αντιπρόεδρος κ. Dombrovskis, ο Επίτροπος Moscovici και η Επίτροπος Thyssen έστειλαν εν προκειμένω αναλυτική επιστολή με το αίτημα στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Share it:
Reactions:

Πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση