Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

  Ο βράχος που χωρίζει την Βρετανία από την Ευρώπη...


  Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
  Οι δύο πλευρές, Ευρώπη και Βρετανία, δεν συμφωνούν στα κρίσιμα ζητήματα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό του Γιβραλτάρ.
  Εξαιτίας της προνομιακής γεωγραφικής θέσης του και της στρατηγικής σημασίας του για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας το Γιβραλτάρ αποτέλεσε επί πολλούς αιώνες σημείο έντονων αντιπαραθέσεων.

  Το Γιβραλτάρ στα νότια της Ιβηρικής χερσονήσου, εκεί όπου ενώνεται η Μεσόγειος με τον Ατλαντικό ωκεανό, είναι βρετανικό έδαφος. Ο βράχος του Ταρίκ ή και όρος του Ταρίκ, όπως ονομαζόταν αρχικά, καταλήφθηκε από τον Βέρβερο Ταρίκ το 711. Αργότερα καταλήφθηκε από τους Ισπανούς της Γρανάδας το 1492 και τελικά από τον Βρετανό ναύαρχο Sir George Rooke στις 24 Ιουλίου του 1704 και προσαρτήθηκε στην Βρετανία. Η βρετανική κυριαρχία αναγνωρίσθηκε από την Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713 την οποία ακολούθησαν οι Συνθήκες των Παρισίων 1763 και των Βερσαλλιών 1783.

  Το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ απαιτώντας την επιστροφή του και τότε ο ΟΗΕ ζήτησε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή την υπαγωγή του στην Ισπανία. Η πλειοψηφία των κατοίκων αποφάσισε υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με την Βρετανία. Μετά από 13 χρόνια, στις 15 Δεκεμβρίου 1982 με απόφαση του Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος τα σύνορα άνοιξαν ξανά.
  Το 2002 διεξήχθη νέο δημοψήφισμα και αποφασίστηκε πάλι η παραμονή του Γιβραλτάρ στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό οδήγησε σε νέο Σύνταγμα το 2006 . Σήμερα το Γιβραλτάρ θεωρείται ένα από τα τελευταία απομεινάρια της αλυσίδας των βρετανικών κτήσεων που διασφάλιζαν την θαλάσσια πρόσβαση προς τις Ινδίες.

  Το θέμα του Γιβραλτάρ βρέθηκε στο επίκεντρο του ταξιδιού του Ισπανού βασιλιά στην Βρετανία.
  Η βασίλισσα Ελισσάβετ τόνισε στο δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσας Λετίσια στο Μπάκιγχαμ πως η σχέση της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας έχει γερές βάσεις και μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

  Ο βασιλιάς Φίλιππος συνάντησε την Τερέζα Μέι και συζήτησαν για τα θέματα που θα προκύψουν μετά το Brexit αλλά όχι για το μέλλον του Γιβραλτάρ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού. Προηγουμένως, η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει πως το καθεστώς του Γιβραλτάρ δε θα τεθεί ως θέμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
  Από την άλλη, ο Ισπανός βασιλιάς επεσήμανε στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα του και η Μεγάλη Βρετανία θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους και θα βρουν μια λύση αποδεκτή από όλους.

  Η απάντηση ήρθε από τον πρωθυπουργό του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο ο οποίος είπε ότι ο βασιλιάς Φίλιππος αγνοεί την επιθυμία του λαού. Ο Φάμπιαν Πικάρντο δήλωσε πως το 96% των κατοίκων του Γιβραλτάρ θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της Μεγάλης Βρετανίας και προσέθεσε ότι θέλουν να έχουν μια φιλική σχέση με την Ισπανία όπως με όλες τις χώρες. Πολλοί Βρετανοί πολιτικοί έχουν παρομοιάσει την περίπτωση του Γιβραλτάρ με αυτή των νησιών Φόκλαντς, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η Ευρώπη θα στηρίξει το αίτημα της Ισπανίας για προσάρτηση του Γιβραλτάρ σε αυτή.
  Αλεξία Καψαμπέλη
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Ο βράχος που χωρίζει την Βρετανία από την Ευρώπη... Rating: 5 Reviewed By: dognet