GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΟΚ! ΠΟΙΟΣ επίλεκτος Πειραιώτης (και γιατί) καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών...

Manuela Mathioudaki ΠΑΙΔΙΑ,ΣΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ   Ο κ Κωνσταντινος Λαλαούνης,επίλεκτο μελος της Πειραϊκής κοινωνίας και βραβευμένος μ...

ΠΑΙΔΙΑ,ΣΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ  

Ο κ Κωνσταντινος Λαλαούνης,επίλεκτο μελος της Πειραϊκής κοινωνίας και βραβευμένος με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνων για το φιλανθρωπικο του έργο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετων επειδή επι 11 χρόνια ασελγούσε στα ανήλικα παιδια που φιλοξενούσε στο ιδιωτικο του Ιδρυμα "Παιδικο Σπίτι"( Η είδηση από την Εφσυν)Εύχομαι τα παιδια των φυλακών να τον περιποιηθούν καταλλήλως....
---------------------
Σε κάθειρξη 40 ετών χωρίς αναστολή καταδίκασε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας τον 86χρονο Κωνσταντίνο Λαλαούνη, πρώην Πρόεδρο του ιδιωτικού οικοτροφείου Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά.
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, που πρώτη ανέδειξε το θέμα, ο Κ. Λαλαούνης που υπήρξε πρόεδρος του οικοτροφείου από το 1963 μέχρι το 2012, κρίθηκε ένοχος για τα κακουργήματα της κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση αποπλάνησης ανηλίκων και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, αλλά και της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης από εργαζόμενο σε φορέα παροχής μέριμνας. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Συνολικά, 12 παιδιά κατέθεσαν πως, από το 2001 μέχρι και το 2012, ο καταδικασθείς προέβαινε σε θωπείες στα γεννητικά όργανα και στα οπίσθια, φιλιά στον λαιμό, δαγκώματα στα χείλη, αυνανισμό στο ασανσέρ του οικοτροφείου, στις τουαλέτες και στις αποθήκες, αλλά και στο σπίτι του. Ανάμεσα στους ανήλικους, βρισκόταν και ένας 13χρονος με μικρή διανοητική στέρηση, ενώ ο πρώην πρόεδρος του οικοτροφείου συνήθιζε να διαλέγει τους πιο αδύναμους ανήλικους για τις πράξεις του και φρόντιζε να τα απομονώνει από το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ανάμεσα στις τιμωρητικές πρακτικές που χρησιμοποιούσε, ήταν και η στέρηση φαγητού και ψυχαγωγίας.


Στις καταθέσεις τους τα παιδιά, πέρα από τις ακατανόμαστες πράξεις, τη σωματική κακοποίηση και ψυχολογική κακοποίηση την οποία υπέστησαν, αποκάλυψαν πως στο οικοτροφείο υπήρχαν ληγμένα τρόφιμα, ενώ πριν ετοιμάσουν το σοκολατούχο γάλα το πρωί, κοσκίνιζαν πρώτα τη σκόνη που ήταν γεμάτη σκουλήκια. Ο πρόεδρος του οικοτροφείου, τους ανάγκαζε να κάνουν βαριές δουλειές για την ηλικία τους, όπως να μεταφέρουν βαριές σακούλες με ψώνια και να μετακινούν έπιπλα. Το οικοτροφείο που είχε μετατραπεί σε κόλαση για τα παιδιά, γέμιζε με φωνές και χτυπήματα κάθε φορά που δεν έκαναν ό,τι τους ανέθετε ο πρώην πρόεδρος. Ανάμεσα στις τιμωρητικές πρακτικές που χρησιμοποιούσε, ήταν και η στέρηση φαγητού και ψυχαγωγίας.

Ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αν ήμουν παλιάνθρωπος, δεν θα είχα καμία ηθική και οικονομική βοήθεια», αφού μεταξύ άλλων το οικοτροφείο-Γκουαντάναμο συγκέντρωνε πέρα από δωρεές, βραβεία και επαίνους, όπως από την Ακαδημία Αθηνών. Η υπεράσπιση δε, ισχυρίστηκε πως το κίνητρο των παιδιών που βρήκαν το θάρρος να καταθέσουν και να αποκαλύψουν την αλήθεια ήταν η εκδίκηση για το αυστηρό περιβάλλον, η περιορισμένη πρόσβασή τους σε πολυτελή αγαθά και η διεκδίκηση της οικονομικής αποζημίωσης. Τα παιδιά ωστόσο δεν είχαν υποβάλει μήνυση, αλλά απλώς κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της ανάκρισης που είχε διατάξει η Εισαγγελία Ανηλίκων.

Ο ψυχίατρος Μανώλης Μυλωνάκης, που είχε προσληφθεί από την οικογένεια για να εξετάσει τον ίδιο τον κατηγορούμενο, στην κατάθεσή του επιχείρησε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των παιδιών χωρίς καν να τα έχει εξετάσει προσωπικά, λέγοντας πως τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται σε ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Πλήρης αδιαφορία
Ένα από τα παιδιά είχε αποκαλύψει σε ιερέα όσα βίωνε μέσα στο οικοτροφείο της φρίκης, όμως ο ιερέας αντί να κάνει κάτι γι' αυτό, απλώς ενημέρωσε τον δράστη με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις. Τα παιδιά είχαν προσπαθήσει να μιλήσουν και στους γονείς τους, όμως επίσης αδιαφόρησαν.

Πριν από λίγα χρόνια, μια ανάδοχη μητέρα και μια παιδαγωγός σε άλλο ίδρυμα είχαν ενημερώσει προφορικά τον Συνήγορο του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο, ότι πρώην τρόφιμοι του οικοτροφείου είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ο ίδιος δεν προχώρησε σε αυταπάγγελτη έρευνα για την υπόθεση, ενώ στον παρελθόν είχε δηλώσει ότι τον συνδέει φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο.

Eίχε διατελέσει Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά επί 40 χρόνια.


Ο Συνήγορος του Παιδιού κινήθηκε μόνο όταν μια καθηγήτρια υπέβαλε γραπτή αναφορά, στις αρχές του 2012. Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη που της είχε κάνει ο Γ., ένα παιδί με μικρή διανοητική στέρηση. Ο τότε 13χρονος είχε εκμυστηρευτεί στην καθηγήτρια του Γυμνασίου πως ο Κ. Λαλαούνης τον πήγαινε στο ασανσέρ, στις τουαλέτες και στις αποθήκες του οικοτροφείου, αλλά και στο σπίτι του στη Δροσιά όπου τον θώπευε ή τον αυνάνιζε. Ο Συνήγορος του Πολίτη στα τέλη του 2012, υπέβαλε εμπιστευτικό υπόμνημα στην Εισαγγελία Ανηλίκων που στη συνέχεια παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και ανάκριση.

Ο  Κωνσταντίνος Λαλαούνης που κατά την απολογία είπε «Δεν έχω κάνει τίποτα, αρνούμαι τις κατηγορίες και μάρτυς μου ο Χριστός», είχε διατελέσει Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά επί 40 χρόνια. Σε μια παλιότερη συνέντευξή του, είχε αναφέρει πως «Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, ήρθα αντιμέτωπος με εξαιρετικά σκληρές υποθέσεις που με συγκίνησαν και με άγγιξαν ως άνθρωπο. Έτσι αποφάσισα να κάνω κάτι γι' αυτά τα παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση