Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

  Σόιμπλε: Κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα


  Σε άρθρο της Handelsblatt υπό τον τίτλο "Ένα ταμείο για δύσκολους καιρούς" αναφέρεται στα σχέδια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ).
  Όπως σημειώνει η εφημερίδα, "ο Σόιμπλε είναι γνωστός για το καυστικό του χιούμορ. Κάποια μέρα θα του στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το ότι ανάγκασε τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, φέρεται να είπε την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική συγκέντρωση. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είναι πεπεισμένος ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ".
  Σύμφωνα με την Handelsblatt, "η διάσωση της Ελλάδας απασχολεί τον Σόιμπλε πάνω από επτά χρόνια ενώ η χώρα της κρίσης αποτελεί θέμα και σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί το 2018 εκ νέου βοήθεια, τότε ο Σόιμπλε προτίθεται να θέσει το τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης σε μια νέα βάση..."…
  Μετά τη διαμάχη των τελευταίων χρόνων με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στη διάσωση της Αθήνας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ μελλοντικά εκτός Ευρώπης και αντ΄ αυτού να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η ιδέα αυτή απασχολεί τον Σόιμπλε εδώ και καιρό και την προωθεί. Σε συνέντευξή του στη Stuttgarter Zeitung εξειδίκευσε τα σχέδιά του αυτά: ο ESM θα πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη κρίσεων στην Ευρωζώνη , είπε ο Σόιμπλε. Αυτό δεν ισχύει μόνον όταν μια χώρα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, αλλά επίσης 'όταν μια τραπεζική κρίση ή μια τεράστια φυσική καταστροφή οδηγούν μια χώρα στα όριά της'. Με τις δηλώσεις του αυτές ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αρκετή ανησυχία. Οι 'φυσικές καταστροφές' είναι ένας ευρύς όρος. Θα μπορούσε δηλαδή η Ιταλία με κάθε σεισμό να ζητά χρήματα από το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο;», διερωτάται ο αρθρογράφος. Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια σε χθεσινό δημοσίευμα της Bild που υποστήριξε ότι ο Β. Σόιμπλε προετοιμάζει οικονομική βοήθεια για τις χώρες της νοτίου Ευρώπης από την πίσω πόρτα, πληροφορίες, τις οποίες διέψευσε όμως στο μεταξύ εκπρόσωπός του. Τα σχέδιά του, σύμφωνα με την ΗΒ, δείχνουν περισσότερο προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Ο Σόιμπλε ελπίζει ότι ένα ισχυρό ΕΝΤ θα παρακολουθεί πιο ανεξάρτητα και συνεπώς πιο αυστηρά τους προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ απ' ό,τι η πολιτικοποιημένη κατά τον ίδιο Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ο Σόιμπλε εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να θεμελιώσει με την αναδιοργάνωση του ESM και έναν μηχανισμό για χρεοκοπίες κρατών στην ΕΕ».

  Σύμφωνα με την ΗΒ, «ο Σόιμπλε ερωτεύτηκε την ιδέα όχι μόνον γι' αυτό το λόγο. Η δημιουργία του ΕΝΤ θα ήταν δυνατή χωρίς μεγάλες αλλαγές των συνθηκών, για τις οποίες δεν υπάρχουν πλειοψηφίες στην παρούσα φάση. Εντούτοις μια τέτοια απόφαση θα έστελνε το μήνυμα ότι η εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης προχωρά. Ειδικά ο οπαδός της Ευρώπης Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να πιέσει μετά τις γερμανικές εκλογές προκειμένου να γίνουν περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης. Το Ταμείο είναι μια από τις ελάχιστες προτάσεις που βρίσκουν τη σύμφωνη γνώμη τόσο του γάλλου προέδρου όσο και της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. Προς το παρόν όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά ενώ ο καθένας αντιλαμβάνεται την ιδέα διαφορετικά. Την ώρα που οι Γερμανοί βλέπουν στο ΕΝΤ την ευκαιρία να ενισχύσουν τους κανόνες για το χρέος, οι χώρες της νοτίου Ευρώπης ευελπιστούν να αποκτήσουν μέσω του Ταμείου ευκολότερη πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα. 'Σίγουρα ο ESM δεν θα αναδιοργανωθεί έτσι ώστε να εγκρίνονται με το παραμικρό χρήματα του ΕΝΤ για μια χώρα', λέει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Έχουμε πάντα στο μυαλό μας να μην οδηγηθούμε σε μια κοινοτικοποίηση ρίσκων. Βέβαια κάποτε όλοι πίστευαν ότι και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα οδηγούσε στην οικονομική πειθαρχία στην Ευρώπη. Επί χρόνια οι Νοτιοευρωπαίοι προσάρμοζαν το σύμφωνο, καταφέρνοντας να εξαιρούν συνεχώς δαπάνες από τα ελλείμματά τους. Στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ο κίνδυνος θα ήταν να εφευρίσκουν οι χώρες κάθε τόσο νέους δημιουργικούς τρόπους για να αποσπούν χρήματα».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  1 σχολια:

  Ανώνυμος είπε... 26 Αυγ 2017, 3:01:00 π.μ.

  Για ποιον λόγο να στηθεί μνημείο στη μνήμη σας κύριε Σόιμπλε; Για την κατόπιν μεθοδεύσεων εκτόξευση του ελλείμματος; Για την αύξηση του δημοσίου χρέους; Για την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας ή για την αδυναμία πρόσβασης του μέσου Έλληνα σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας;

  Πόσο περήφανος είστε κύριε Σόιμπλε για την αύξηση των θανάτων Ελλήνων; Ο μέσος όρος θανάτων στην πατρίδα μας κατά τη δεκαετία 2001 - 2010 ήταν 106.232 άνθρωποι. Με την εφαρμογή των πολιτικών σας αμέσως εκτινάχθηκε κατά 5.000 με 7.000 συμπολίτες μας ετησίως, ενώ το έτος 2016 είχαμε περισσότερους από 122.000 θανάτους!

  Οι "μεταρρυθμίσεις" σας σκοτώνουν ανθρώπους κύριε Σόιμπλε! Κάθε χρόνο εξαφανίζεται μία μικρή ελληνική πόλη 5.000 κατοίκων χάρη στις πολιτικές που επιβάλλετε με τα μνημόνια. Αλλά για ποιες ακριβώς μεταρρυθμίσεις καυχιέστε; Όπως έχει ομολογήσει ο Όλι Ρεν και έχει αποκαλύψει η μελέτη γερμανικού ιδρύματος που δημοσιεύτηκε στη Handelsblatt, το 98% των υποτιθέμενων δανείων προς την Ελλάδα πήγε κατευθείαν σε γερμανικές, γαλλικές, αμερικανικές και άλλες ξένες τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι καταστρατηγήσατε μαζί με τα λοιπά μέλη της ΕΕ το ενωσιακό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων (αρ. 107 ΣΛΕΕ), αφού δεν τις αφήσατε να υποστούν τις ζημίες που θα κατέγραφαν κι έτσι απέκτησαν παράνομο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

  Όμως η ευθεία παραβίαση του ενωσιακού δικαίου είναι το λιγότερο. Το "επίτευγμά" σας είναι η συστηματική μαζική εξόντωση Ελλήνων με οικονομικά μέσα, είναι δηλαδή αντίστοιχο των επιτευγμάτων του Αδόλφου Χίτλερ. Να θυμάστε, όμως, ότι μετά την ΥΒΡΙ ακολουθεί η ΝΕΜΕΣΙΣ.

  Ό,τι και να λέτε ή να πιστεύετε κύριε Σόιμπλε, οι Έλληνες είμαστε γνωστοί στην ανθρωπότητα, διότι διδάξαμε πρώτοι τον ανθρωπισμό, δηλαδή τον πραγματικό πολιτισμό. Εμείς σταματούσαμε τις εχθροπραξίες, για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες. Εμείς κάναμε εκεχειρία, για να θαφτούν οι εκατέρωθεν νεκροί των συγκρούσεων. Εμείς διδάξαμε στην ανθρωπότητα την υπεροχή του θείου δικαίου, την υπεροχή της Αντιγόνης.

  Η χώρα σας τι δίδαξε κύριε Σόιμπλε; Το Νταχάου, το Άουσβιτς και την εν γένει αδιαφορία προς τον άνθρωπο. Όση μεθοδικότητα και πειθαρχία κι αν έχει κανείς, όσες τεχνολογικές και επιστημονικές γνώσεις κι αν διαθέτει, δεν προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα, αν δεν τις χρησιμοποιεί προς το συμφέρον του ανθρώπου. Φροντίστε λοιπόν πρώτα να καλύψετε τις ούτως ή άλλως συμβολικές οφειλές σας προς την ανθρωπότητα λόγω των δεινών που προκαλέσατε με δύο παγκόσμιους πολέμους, φροντίστε πρώτα να καταβάλλετε ως πλούσια και δυνατή χώρα τις αποζημιώσεις, τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο προς την Ελλάδα και μετά καυχηθείτε ότι δήθεν προσφέρατε κάτι θετικό στην ανθρωπότητα.

  Εμείς οι Έλληνες δεν χτίζουμε μνημεία στους τυράννους μας, χτίζουμε μνημεία προς τιμήν εκείνων που έδωσαν το αίμα τους, για να αντισταθούν σε τυράννους σαν εσάς! Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πραγματοποιούνται μόνο με βόμβες κύριε Σόιμπλε, παρότι το διεθνές δίκαιο δεν έχει προβλέψει την τιμωρία των δικών σας εγκλημάτων. Ωστόσο το μόνο που απομένει, για να σας αποδοθούν κατηγορίες γενοκτονίας, είναι ο σκοπός μεθοδικής εξόντωσης μεγάλων τμημάτων πληθυσμού. θα έπρεπε επομένως να ντρέπεστε, αντί να καυχιέστε κύριε Σόιμπλε!

  Μην περιμένετε λοιπόν μνημείο προς τιμήν σας. Το μοναδικό μνημείο που σίγουρα κάποια στιγμή θα ανεγερθεί είναι το μνημείο των θυμάτων του ολοκαυτώματος των μνημονίων στην πατρίδα μας.

  Item Reviewed: Σόιμπλε: Κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα Rating: 5 Reviewed By: Press- gr