GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Κορσική - ΦΩΤΟ

Αναζωπυρωμένες από την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων, πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σήμερα στην Πορτογαλία και στην Κορσική, ό...


Αναζωπυρωμένες από την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων, πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σήμερα στην Πορτογαλία και στην Κορσική, όπου σχεδόν 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα καταλύματά τους στη διάρκεια της νύχτας.

Στην Κορσική εδώ και περισσότερες από 24 ώρες μαίνονται πολλές πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει περίπου 20.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

'Ένας άνδρας που «θεωρείται ύποπτος ότι προκάλεσε το ξέσπασμα πέντε πυρκαγιών στην Μπαστιά», μια πόλη 40.000 κατοίκων στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, προφυλακίστηκε χθες βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα ο νομάρχης της Οτ-Κορς, Ζεράρ Γκαβορί.

Στο Καπ Κορς, το βορινό ακρωτήρι όπου ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, η φωτιά έχει «σταθεροποιηθεί» στην ακτή αλλά παραμένει «ενεργή στην κοινότητα Σίσκο», διευκρινίζει ο νομάρχης.

Για «κόλαση» έκανε λόγο χθες βράδυ ο Κριστιάν Μπουρτσί, 50 ετών, κάτοικος του Σίσκο. «Προσπαθούμε να σβήσουμε τις φλόγες με δύο κουβάδες νερό και μια σωλήνα ύδρευσης», λέει αυτός ο δημόσιος υπάλληλος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τα πάντα καίγονται.»

Τρία Καναντέρ εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά ώστε να βοηθήσουν τους 230 πυροσβέστες στο έδαφος, που έλαβαν ενισχύσεις 140 ανδρών από την ηπειρωτική νότια Γαλλία.

Αντιμέτωποι με την προέλαση της πυρκαγιάς σε αυτό τον τομέα, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι --στην πλειονότητά τους κατασκηνωτές ή εκδρομείς που χρησιμοποιούν το πολύ τουριστικό μονοπάτι GR20-- χρειάστηκε να μετακινηθούν σε σχολεία ή να περιοριστούν σε καταφύγια, διευκρίνισε ο νομάρχης.

«Περάσαμε όλη τη νύχτα στο ύπαιθρο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπερνάρ Βεμπέρ, ένας 60χρονος συνταξιούχος, τουρίστας από την Αλσατία. «Υπήρχαν μεγάλες φλόγες παντού. Στα 1.200 μέτρα ύψος όλη η κορυφή είχε πάρει φωτιά» λέει, περιγράφοντας με λύπη ένα «εντυπωσιακό θέαμα».

Πυροσβέστες και βομβαρδιστικά νερού έχουν επιστρατευθεί επίσης στην κεντρική Πορτογαλία προκειμένου να καταπολεμήσουν δύο τεράστιες δασικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία σε πολλούς οδικούς άξονες.

Οι πυρκαγιές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι εκείνες κοντά στην πόλη Αμπράντς, στον τομέα Σανταρέμ, και στο Αλβαϊαζέρε, στην περιοχή Λεϊρία, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Πατρίσια Γκασπάρ.

Μόνο για αυτές οι δύο φωτιές χρειάστηκε η κινητοποίηση σχεδόν 800 πυροσβεστών, περισσότερων από 250 οχημάτων, τεσσάρων βομβαρδιστικών αεροσκαφών νερού και δύο ελικοπτέρων.

«Η Πορτογαλία κατέγραψε χθες (Παρασκευή) τον μεγαλύτερο αριθμό δασικών πυρκαγιών σε μια ημέρα» από την αρχή του έτους, με 220 εστίες φωτιές, υπογράμμισε η Γκασπάρ.

Το επίπεδο του πορτοκαλί συναγερμού, τέταρτου στην πεντάβαθμη κλίμακα, θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως το βράδυ της Δευτέρας, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων που κάνουν λόγο για ισχυρή ζέστη με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της χώρας, αλλά και με ισχυρούς ευμετάβλητους ανέμους.

Στα μέσα Ιουνίου, μια γιγαντιαία πυρκαγιά στο Πεδρόγαου Γκραντ στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 200. Τα πύρινα μέτωπα μαίνονταν για πέντε ημέρες πριν τεθούν υπό έλεγχο στην κεντρική Πορτογαλία.

Έπειτα από αυτή την τραγωδία, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει των αριθμό των ευκαλύπτων στα δάση της χώρας, καθώς τα δέντρα αυτά είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα.

Από τα μέσα Ιουλίου σημειώνονται επίσης πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Γαλλία και την Κορσική οι οποίες έχουν καταστρέψει περισσότερα από 70.000 στρέμματα βλάστησης.

Οι αρχές κάλεσαν εκ νέου τον πληθυσμό σε ύψιστη επιφυλακή στην Οτ-Κορς (βόρειο τμήμα του νησιού) και στη Βαρ (νότια Γαλλία) λόγω του κινδύνου πυρκαγιών που συνδέονται με την πολύ μεγάλη ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους

Πολλοί άνθρωποι προσήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο ερευνών που συνδέονται με αυτές τις πυρκαγιές. Την Παρασκευή ένας νεαρός άνδρας ο οποίος φέρεται ότι προκάλεσε 16 πυρκαγιές προφυλακίστηκε.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι πυροσβέστες της Οτ-Κορς έδωσαν στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή που απευθύνεται «προς πολίτες και εμπρηστές» κάνοντας λόγο για την «απογοήτευση», την «εξάντλησή» τους και την «υπερέκθεση ανθρώπων και υλικών» στις πυρκαγιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση