GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να δώσει ένα «σκληρό μάθημα» στις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα «σκληρό μάθημα» με τη στρατηγική πυρηνική δύναμή της αν οι τελευταίες α...


Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα «σκληρό μάθημα» με τη στρατηγική πυρηνική δύναμή της αν οι τελευταίες αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της και δεν θα θέσει το πυρηνικό πρόγραμμα ή τους πυραύλους της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη διάρκεια μιας περιφερειακής συνάντησης.

Σε ένα επίσημο αντίγραφο δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Ρι Γιονγκ-χο, η οποία διανεμήθηκε σε ΜΜΕ στη Μανίλα, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ «κατασκευασμένες» και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν «ισχυρά μέτρα» και πράξεις δικαιοσύνης.

Ανέφερε πως το ψήφισμα δείχνει πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταχραστεί την εξουσία τους.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων τον Ιούλιο απέδειξαν πως το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο πεδίο βολής της και πως οι πύραυλοι αυτοί είναι ένα νόμιμο μέσο άμυνας.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η ανακοίνωση αναγνώστηκε στην περιφερειακή σύνοδο της ASEAN, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Ρι είπε πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας (ΛΔΒΚ) «είναι μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη και κράτος που έχει στην κατοχή του ICBN», Διηπειρωτικούς Βαλλιστικούς Πυραύλους.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα ή να απειλήσουμε με πυρηνικά όπλα οποιαδήποτε χώρα εκτός των ΗΠΑ, εκτός εάν συμμετάσχει σε δράση των ΗΠΑ εναντίον της ΛΔΒΚ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρι επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή «προσπαθούν να διεθνοποιήσουν το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου καταχρώμενες τα Ηνωμένα Έθνη» (και) προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα συνιστά «παγκόσμια απειλή».

Είπε επίσης πως το πυρηνικό θέμα στην Κορεατική Χερσόνησο δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στην παρούσα φάση σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Ιαπωνία κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να εγκαταλείψει το «απειλητικό και προκλητικό μονοπάτι» που ακολουθεί και να εφαρμόσει επιπλέον διπλωματικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Σε κοινή δήλωσή τους κατά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τους στο περιθώριο μιας περιφερειακής διάσκεψης για την ασφάλεια στη Μανίλα, οι τρεις χώρες αναφέρουν πως οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά.

Είπαν πως είναι δεσμευμένες στις κυρώσεις και στην παροχή βοήθειας προκειμένου να εφαρμοστούν, περιλαμβανομένων και των ελέγχων στις εξαγωγές.

Από την πλευρά της η Κίνα ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει «στο 100%» τις νέες κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

«Η Κίνα θα εφαρμόσει αναμφίβολα το νέο ψήφισμα στο 100%, πλήρως και αυστηρά», δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του, στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης που διεξάγεται στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση